Maydanoz, Türk mutfağında sıklıkla kullanılan bir yeşil bitkidir. İçerisinde A, C, K vitamini, folik asit gibi vitaminler; potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bulunur. Ayrıca lif açısından çok zengin olan maydanoz hiç kolesterol içeriği olmamasıyla da bilinir. Antiinflamatuvar, antibakteriyel özellikleri olan maydanoz flavonoidler açısından da zengindir. Bu özellikleri ile maydanoz sağlıklı yiyecekler içinde sıralanabilir ve beslenme uzmanları tarafından tüketilmesi önerilir.
Maydanozun çeşitli vitamin, mineral, lif gibi içeriği ile sağlığa pek çok faydası vardır. Maydanozun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Maydanoz pek çok faydasıyla sağlıklı beslenmede uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen bir yiyecektir. Ancak porsiyona dikkat edilerek tüketilmeli, aşırıya kaçılmamaldır.
Maydanoz suyu, maydanozun sap kısımlarının bir süre kaynatılmasıyla elde edilir. Maydanoz suyu genel olarak çay şeklinde tüketilir. Maydanoz suyu maydanozun içerisindeki bileşenlerin suya geçmesiyle faydalı bir özellik kazanabilir. Maydanoz suyu faydaları maydanozun faydaları ile benzerdir. Maydanoz suyunun tüketilmesiyle vücutta biriken toksinler daha kolay atılabilir. Mide ve bağırsakları rahatlatarak sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi sayesinde özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşının düşürülmesinde etkileri vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da iyileştirici etkisi olan maydanoz suyunun astım ve nefes darlığı gibi hastalıklara karşı tüketilmesi önerilir. Diğer yandan vücudun su tuttuğu ödem durumlarında maydanoz suyu vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Regl dönemi karın ağrılarının hafifletilmesinde etkileri olabilir. Ek olarak menopoz dönemindeki kadınların menopozdan kaynaklanan sıkıntıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Ancak kaynatılmış maydanoz suyunun faydaları için maksimum beslenme uzmanının önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Fazla tüketildiğinde zararlı olabilir ve farklı sağlık problemlerine sebep olabilir.
Maydanoz limon kürü; ortalama 10-15 kadar maydanoz dalı, 1 adet limon, 1 su bardağı su blenderize edilerek bir karışım elde edilir. Genellikle kahvaltıdan 15 dk önce tüketilmesi önerilir. Günlük tüketilmesi önerilen maydanoz kürüne ortalama 10-15 gün devam edip sonra ara verilmesi önerilir.
Maydanoz küründe maydanoz ve limon karışımı ile maydanozdan maksimum verim sağlanması hedeflenir. Bu şekilde hem lifli hem de vitamin ve mineralden zengin besleyici bir karışım elde edilir. Maydanoz kürü faydaları olarak sayılabilecek ilk özellik; zararlı toksinlerin atılmasını sağlayarak karaciğer detoksuna yardımcı olmasıdır. Diğer yandan maydanoz kürü genellikle kilo vermek isteyen kişiler için önerilen bir kürdür. Maydanoz limon kürü faydaları göz önünde bulundurularak günde 1-2 porsiyon tüketilebilir. Günlük önerilen bu porsiyon miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Bu şekilde maydanoz küründen en yüksek verim alınabilir.
Maydanoz çayı, ortalama 3-4 dal maydanoz yıkanarak 200 ml su alan bir fincana konulur. Üzerine kaynamış 200 ml su ilave edilir ve fincanın üzeri kapatılır. Bu şekilde ortalama 5 dk demlenen maydanoz çayı içerisindeki maydanozlar süzülerek tüketilir. Maydanoz çayı, maydanozun içerisindeki vitamin ve minerallerden en yüksek verimi sağlamak için tüketilen bir çaydır. Genellikle ödem atılması için önerilen maydanoz çayı regl geciktiğinde hormonların uyarılmasını sağlayabilir. Aynı zamanda genellikle kışın sıklıkla ortaya çıkan solunum yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde maydanoz çayı önerilebilir. Zengin içeriği sayesinde enfeksiyonlara karşı koruyucu ve bağışıklığı yükseltici özelliği vardır. Bu özellikler düzenli tüketildiğinde maydanoz çayı faydaları arasında sıralanabilir.
Maydanozun yaprakları yemek ve salatalarda kullanılırken, sapları genellikle atılmaktadır. Maydanoz sapının faydaları yaprakları gibi vücuda pek çok yarar sağlar. Maydanozun sapları da yaprakları gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu, cilt ve göze iyi gelen, kan şekerini dengelenmesine destekleyen özelliklere sahiptir. Diğer yandan cilt ve göze iyi gelmesiyle de bilinir. Besleyici içeriği olan maydanoz sapları atılmamalıdır. Sayılan faydalarından yararlanmak için maydanoz sapı kaynatılarak içilebilir, limon ile blenderize edilerek limon kürü yapılabilir. Sadece sapları 1 litre suda kaynatılarak maydanoz suyu elde edilebilir.
Maydanoz, A,C,K vitamini, potasyum, folat ve magnezyum gibi birçok besin maddesi içerir. Bu besinlerin cilt sağlığına etkisi yüksektir. Cildin genç, sağlıklı ve güzel görünmesine yardımcı olur.
Maydanoz içerisindeki K vitamini nedeniyle, bazı hastalıkların tedavisinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere fazla tüketilmesi önerilmez. Aynı zamanda maydanoz gebe kadınlarda uterus kasılmasını destekleyebileceğinden düşüğe sebebiyet verebilir. Bu açıdan fazla miktarda maydanoz, maydanoz suyu ve maydanoz kürü tüketmek gebe kadınlar için sakıncalıdır. Emziren anneler için ise su atımına destek olduğu için süt üretimini azaltabilir. Bu yüzden emziren annelere genellikle aşırı maydanoz tüketimi önerilmez. Aynı zamanda cilt sağlığında tüketilmesi önerilen maydanoz aşırı tüketildiğinde ciltte hassasiyete yol açabilir. Bunların yanı sıra kalsiyum içeriği ile maydanoz tüketimi böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı bulunan kişilere böbrek taşı oluşumuna sebep olabileceğinden önerilmez.
Sağlıklı bir kişi için ortalama 15-20 dal maydanoz tüketilebilir. Maydanoz suyunun günlük tüketim miktarı ise 2 fincanı geçmemelidir. Maydanoz kürünün önerilen tüketimi genellikle günde 1-2 fincandır. Çeşitli sağlık problemlerinde maydanoz tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bir beslenme uzmanına danışmadan tüketilmemelidir.
Maydanoz ülkemizde pek çok yerde yetişen ve pek çok yemek, salataları süsleyen bir bitkidir. Sağlıklı içeriği ve sayılan pek çok faydası ile sağlıklı kişiler için tüketilmesi önerilen sağlıklı bir yiyecektir. Beslenme uzmanının önerdiği miktar kadar maydanoz tüketilmelidir. Sağlık Destek Sitesi Hastaneleri sağlıklı beslenme önerileri veren beslenme ve diyet alanında hizmeti vermektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.