Artroskopi, eklem rahatsızlıklarının teşhis edilmesi ve tedavisinde kullanılan bir uygulamadır. Artroskopi ile büyük bir kesi atılmasına gerek kalmadan eklem içi görüntülenir. Artroskop denilen alet ışık ve fiber optik bir video kameraya bağlı dar ve uzun bir tüp şeklindedir ve küçük kesiler yardımıyla eklem içine uzatılır. Eklem içindeki görüntü canlı olarak video monitörüne aktarılır. Gerekli durumlarda ek kesiler oluşturularak cerrahi aletler yardımıyla eklem hasarlarının onarılması sağlanabilir.
Artroskop açık cerrahi girişimlerden daha az hasara neden olur ve bu nedenle komplikasyon riski daha azdır. Artroskopi, uygulanan bölgeye bağlı olmakla birlikte, genellikle tendon yaralanmaları gibi bağ yırtıkları, kemik ve kıkırdak gibi yumuşak doku parçalarının çıkarılması, sinir sıkışmaları ve iltihaplanma vakalarında sıklıkla tercih edilir.
Artroskopi, çeşitli bölgelerdeki eklemlerin incelenmesi, rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi aşamalarında kullanılabilen tıbbi bir yöntemdir. Büyük cerrahi işlemlere gerek kalmadan uygulanabilen ve yaygın kullanılan artroskopi türleri ise şunlardır:
Kemik ve eklemlerin akut veya kronik rahatsızlıkları artroskopi ile tedavi edilebilir. Kemik ve eklem hastalıklarının tedavilerinde öncelikle kilo kaybı, egzersiz, ilaç ve steroid enjeksiyonları, fizik tedavi ve dinlenme gibi uygulamalar yapılır. Ancak bu tedavi çeşitleri başarısız olduğunda artroskopi önerilir. Artroskopinin uygulandığı başlıca durumlar şunlar olabilir:
Artritin neden olduğu bazı kemik-eklem problemleri de artroskopi ile tedavi edilebilir.
Artroskopi ameliyatı, minimal invaziv (en az kesi içeren) teknikle uygulanan bir prosedürdür. Bu nedenle açıktan uygulanan diğer ameliyatlar ile kıyaslandığında birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlar başlıca:
Cerrahi prosedürlerin her zaman avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Ancak artroskopi açık uygulanan ameliyatlar ile karşılaştırıldığında daha avantajlı kabul edilir.
Ameliyatlar, avantajların yanı sıra bazı dezavantajlara sahip olabilir. Artroskopi genellikle güvenilir bir prosedürdür, ancak komplikasyon riski göz önünde bulundurulmalıdır. Artroskopinin olası komplikasyon ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi uygulamaların neredeyse hepsi bu tür komplikasyon riskleri taşır. Artroskopi minimal invaziv olarak gerçekleştirildiğinden komplikasyon riskinde azalmaya yardımcı olur.
Ameliyat öncesi doktorunuz bazı hazırlıklar için bilgilendirme yapar. Artroskopi ameliyatına hazırlanma aşamasında beslenme ve ilaç değişiklikleri, bazı alışkanlıklar ve egzersiz düzenlemeleri yapılabilir. Ameliyat öncesi hazırlık için dikkat edilmesi gereken bazı uygulamalar ise şu şekilde olabilir:
Artroskopi işlemine anestezi uygulaması ile başlanır. Ameliyat bölgesinin boyutuna bağlı olarak uygulanacak olan anestezi çeşidi seçilir. Diz gibi sınırlı alanlarda uygulanacak artroskopi için genellikle lokal anestezi yapılır. Kişi uyanık kalır, ancak sadece eklem içindeki hareketlenmeleri hisseder. Vücudun alt yarısı gibi bölgesel uyuşmayı sağlayan spinal ya da epidural anestezi de lokal anestezi çeşitleridir. Bel omurgasına küçük bir iğne aracılığıyla uygulanır. Ameliyatın zorluğu ve süresine göre bazı durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Genel anestezi damar yoluyla uygulanır ve kişinin bilinci ameliyat boyunca kapalıdır.
Ameliyat edilecek bölge uygun bir şekilde konumlandırılır ve küçük bir kesi oluşturulur. Kesiden artroskopi yerleştirilir ve görüntüler monitöre yansıtılır. İşlem sırasında cerrahın eklemde gerekli onarım, kesme ve çıkarma işlemlerini yapabilmesi için ek kesiler oluşturulabilir. Kesilere yerleştirilen cerrahi aletler yardımıyla eklem ve kemik yapılarının düzeltilmesi sağlanır. İşlem bittikten sonra küçük bir dikiş atılır ve yaraların üzeri özel bantlarla kapatılarak bandajlanır.
Artroskopi ameliyatından sonra eve gitmeden önce genellikle birkaç saat dinlenme gerekir. Bu esnada doktorunuz gerekli ağrı kesici, pıhtılaşma önleyici vb. ilaç reçete eder ve egzersizler önerir. Ayrıca destek olarak atel, koltuk değneği veya askı kullanmanızı tavsiye edebilir. İyileşme döneminde dikkat edilmesi gereken bazı bakım önerileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyattan sonra birkaç gün sertlik, şişlik, morarma, kızarıklık veya ağrı olması normaldir. Doktorunuz bu semptomlara yönelik gerekli ilaçları reçete eder.
Cerrahi prosedürlerden biri olan artroskopi günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir kullanım alanına sahiptir. Bununla birlikte birçok soruyu beraberinde getiren artroskopi uygulaması hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarına ulaşmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Artroskopi, kısa süren bir cerrahidir ve aynı gün içerisinde taburcu imkanı sağlar. Artroskopinin uygulanacağı bölgeye, hastalığın şiddetine ve anestezinin türüne bağlı olarak ameliyat süresi değişebilir. Ancak genellikle ameliyat 30 dakika ila 2 saat arası sürer. Eklem rahatsızlığınıza en uygun artroskopi çeşidi için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Cerrahi işlemler küçük ihtimaller dâhilinde bile olsa risk taşıyabilir. Artroskopiye bağlı olarak enfeksiyon, uzun süreli şişlik ve ağrı, uyuşma veya karıncalanma, kan pıhtıları gibi komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat sonrası ilaçla geçmeyen ağrı, ateş, kızarıklık, şişlik ve uyuşma, kesi yerlerinden sızıntı ve kanama mevcutsa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçiniz.
Artroskopi işleminden sonra hastalar sıklıkla aynı gün içinde taburcu edilir ve istirahat etmeleri önerilir. Ameliyattan sonra yürümek mümkündür, ancak kendinizi zorlamamanız gerekir. Ameliyat bölgelerinin ağrımaması, şişmemesi ve kanamaması için uzun süreli yürüyüşten kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra birkaç gün içerisinde günlük aktivitelere geçiş yapılabilir. Bunun yanı sıra doktorunuzun önerdiği egzersiz programını da aksatmamanız önemlidir.
Ameliyat sonrası iyileşme dönemi kişinin bağışıklık sistemine, cerrahinin çeşidine ve komplikasyonların varlığına göre değişebilir. Eklemlerin iyileşmesi genellikle birkaç hafta sürer ve normale dönmek aylar sürebilir. İyileşme döneminde fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir. Genellikle işlemden sonraki birkaç gün içinde masa başı işlere ve hafif aktivitelere dönülebilir. İşlemden yaklaşık 1-3 hafta içerisinde araba kullanmaya tekrar başlanılabilir ve birkaç hafta sonra günlük olağan aktivitelere geçiş yapılabilir. İyileşme döneminde düzenli kontrol ve muayenenin aksatılmaması ve doktorun bilgilendirilmesi önem taşır.
Artroskopi ameliyatı fiyatı bölge, şehir ve hastaneye göre farklılık gösterebilir. Ek olarak artroskopi işleminin türü de fiyatı etkileyebilir. Fiyatlar, tetkik ve testler, kullanılan cerrahi cihazlar ve cerrahın uzmanlığına göre şekillenir. Artroskopi fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışınız.
Artroskopi ameliyatına uygun bir aday olup olmadığınızı belirlemek ve tedavi sürecini başlatmak için kontrollerinizi yapmayı ihmal etmeyiniz. Sağlık Destek Sitesi hastanelerinde Artroskopi hizmetleri verilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.