Stoma, ağız, açıklık manasına gelen Yunanca bir kelimedir. Ostomi ise bir ağızlaştırma, açıklık oluşturmak için gerçekleştirilen cerrahi işlemlere verilen isimdir. Stoma, vücudunuzun bir bölümünden açılan açıklıktan vücudunuzdaki atıkların (idrar, gaita) atılmasını ifade eden bir durumdur.
Normal şartlarda ağızdan alınan besinler, sindirim ve boşaltım sistemi tarafından ayrıştırıldıktan sonra yararlı olan besin maddeleri kana karışır. Ayrıştırmadan arta kalan kısım ise vücudumuzdan idrar ve dışkı yoluyla uzaklaştırılır. Bazı hastalık durumlarında vücut bu işlevini yerine getiremez. Böylesi durumlarda vücudun en uygun yerinden açıklık sağlanarak ağızlaştırma işlemi gerçekleştirilir ve atıklar uzaklaştırılmış olur.
Stomalar vücuttan atılamayan atıkların ağızlaştırma yapılarak atılmasıdır ve kolostomi, ileostomi ve ürostomi kolostomi olmak üzere üç tane çeşidi bulunmaktadır.
Kolostomi: Kolostomi, kalın bağırsağın bir ucunun yapılan bir cerrahi işlem sonrası karın ön duvarından açılan açıklıktan çıkarılması işlemidir ve buradaki oluşuma genel olarak stoma adı verilir. Hastalığınız geçici ise stomanız sonlandırılır ancak bağırsağınızın bir kısmının alınmasını gerektirecek bir rahatsızlığınız bulunursa o zaman kolostomi kalıcı hale gelebilir.
Kolostomi Açılma Nedenleri
İleostomi: İnce bağırsağın (ileum) karnınızın ön duvarına ağızlaştırılmasıdır.
Genellikle de karnın sağ alt kısmına açılır. İleostomi kalıcı ya da geçici olabilmektedir.
İleostomi Açılma Nedenleri
Ürostomi: Ürostomi, idrar yolunun, karın duvarınıza ağızlaştırılmasıdır. Bu işlem de kalıcı veya geçici olabilir. Genellikle, sol ya da sağ alt karın duvarınıza ağızlaştırılır.
Ürostomi Açılma Nedenleri
Vücudunuz atıkları idrar ve dışkı yoluyla atmaktadır ancak bazı durumlar normal fonksiyonları bozar ve atıklar uzaklaştırılamaz hale gelir. O durumlardan bazıları şunlardır:
Süreleri bakımından stomalar kalıcı ve geçici olmak üzere ikiye ayrılır:
Kalıcı Stoma: Kalın bağırsak ve anüsünüzün cerrahi ile çıkarılması gereken durumlarda tercih edilir. Örneğin bağırsakta veya anüste tümör oluşumunda.
Geçici Stoma: Geçici stomalar başka bir bağırsak ameliyatı yapılacağı zaman veya ameliyat yapılan bölgenin dışkı ile temas etmemesi için dışkı yönünün değiştirilmesi gerektiğinde tercih edilir.
Stomalar, vücudunuzda bir açıklık meydana getirir ve atıklar vücudunuzdan uzaklaştırılır ancak nasıl göründüğü ile ilgili bazı endişeleri beraberinde getirmektedir. Stomanın özellikleri şunlardır:
Stoma açıldığında belli bir bakım rutini gerekmektedir. Yani cerrahi ile açıklık sağlandığından enfeksiyonlara karşı savunmasız hale geldiğinden hijyenik bir bakım gerektirmektedir. Bazen de komplikasyon başka bir nedenden oluşmaktadır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
Böylesi durumlar geliştiğinde durumun daha da ilerlememesi için en yakın sağlık kuruluşuna ya da hekiminize görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
Stoma bakımı, cilt bakımı, stomalarda kullanılan aparatların kullanımı ve bakımı aynı zamanda vücudunuzda gerçekleşen operasyon sonrası oluşabilecek psikolojik sorunlara yönelik bakım sürecini ifade eder.
Stoma operasyondan hemen sonra ödemli görünmektedir. Birkaç hafta içinde de küçülmektedir. Stoma bakımında cilt bakımı oldukça önemlidir. Stoma aparatları 1 veya 2 parçalı set halinde bulunmaktadır. 2 parçalı setlerde cilt tabanına yapıştırılan ve cildi tahrişlerden ve atıktan koruyan taban kısmı yani adaptör ve atığın boşaltıldığı torba kısmı bulunmaktadır. Tek parçalı setlerde ise taban aparatı ve bağırsak torbası bir arada bulunmaktadır. Cilt bakımında dikkat edilmesi gereken durumlar ise şunlardır:
Stoma açıldığında atıkların atılması için etrafına aparat yerleştirilir. Dolayısıyla stomanın güvenliği stoma aparatının özenli bakımına bağlıdır. Aparat bakımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ise şunlardır:
Stoma bakımında cilt bakımı oldukça önemli bir unsurdur. Bu nedenler bakımınızı ihmal etmemeli ve stomanızı ve cildinizi anormallikler açısından sık sık gözlemlemelisiniz. Cilt bakımında kullanılan cilt bakım ürünleri şunlardır:
Vücudunuzda gerçekleştirilen işlemlerde vücudunuzda birtakım değişimler olduğundan beden algınız değişebilir ve endişe duyabilirsiniz. Çünkü onunla hayatınız geçirmek hayat içerisinde yaptığınız planlarınıza onu da dahil etmek zorunda kalırsınız. Stoma vücudunuzda değişim meydana getiren durumlardan bir tanesidir ve sizi düşündüren bu durum yönetilebilir.
Stomada aklınıza gelecek problemlerden ilki görünüşüyle alakalı olacaktır. Stomalar genellikle Karın alt tabanına yapılır ve giysilerini giydiğinizde görünmeyecektir. Kıyafet seçimi de oldukça önemlidir. Karın bölgesini sıkmayan, daha bol kıyafetler tercih etmelisiniz. Diyetinize de dikkat etmeli, bu konuda uzman desteği almayı ihmal etmemelisiniz.
Dünyada çeşitli nedenlere bağlı olarak (bağırsak obstrüksiyonu (tıkanması), bağırsak ve anüs tümörleri, doğumsal anomaliler) stoma cerrahisi uygulanabilmektedir ve ülkemizde ise yaklaşık 20.000 ostomili birey olduğu tahmin edilmektedir. Sonuç olarak stoma ile yaşamak, sanıldığı kadar nadir görülen ve yaşaması zor bir durum değildir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.