İnsanların bilincinin kaybolduğu ve dış uyarılara rağmen çevrede olanların farkına varamama durumu olarak tanımlanan koma; kafa travması, beyin tümörü, felç gibi yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Koma durumunda erken dönemde tanı ve tedavi önemlidir. Erken dönemde müdahale edilmeyen koma vakalarında ilerleyen dönemlerde beyin ölümüne varan bir tablo görülebilir. Peki “Koma nedir?”, “Koma hali belirtileri nelerdir?”, “Koma nasıl tedavi edilir?” Bunlar gibi koma hakkında merak edilenler yazının devamında detaylı olarak ele alınmıştır.
Normal şartlarda beyin fonksiyonlarında herhangi bir sorun bulunmayan, bilinci açık kişiler dışarıdan gelen uyaranlara karşı kendiliğinden tepki verir. Bununla birlikte bilinçte bir bozulma başladığı durumlarda kişinin dış dünyayı algılamasında ve dışarıdan gelen uyaranlara tepki vermesinde bazı aksaklıklar yaşanabilir. Bilinç bozuklukları hafif bir dalgınlıkla kendisini gösterebileceği gibi komaya varan bir tablo da ortaya çıkabilir.
Derin uyku olarak da adlandırılan koma tam ve kesin bir bilinçsizlik durumudur. Koma halinde olanlar dışarıdan gelen ses, ışık, ağrı gibi uyaranlara tepki vermezler. Komada olan kişiler çoğunlukla nefes alma gibi yaşamsal fonksiyonlarını herhangi bir yardıma gerek kalmadan devam ettirmekle birlikte bazı durumlarda solunumun makine yardımıyla gerçekleştirilmesi gerekebilir.
Komanın ortaya çıkmasında beyin travmaları, inme, beyin tümörleri, diyabet, oksijen eksikliği, çeşitli enfeksiyon hastalıkları, nöbetler, toksik maddelere maruziyet gibi beyinde hasara neden olabilen çeşitli faktörler etken olabilir. Araştırmalara göre koma vakalarının %50'den fazlasının kafa travması veya beyindeki dolaşım bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıktığını göstermektedir. Komanın başlıca nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Komanın en önemli belirtisi derin uyku halidir. Koma belirtileri kişinin genel sağlık durumuna ve beyinde etkilenen bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Koma durumunda görülen başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda sayılanların yanı sıra koma belirtileri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Hafif derecede koma vakalarında genellikle hasta solunumunu herhangi bir yardıma gerek kalmadan kendisi gerçekleştirebilirken bazı vakalarda hastanın solunumunun özel bir cihaz yardımıyla sağlanması gerekir. Komada erken dönemde tanı konulması ve tedaviye başlaması kalıcı beyin hasarının önlenebilmesi ve kişinin yaşamsal fonksiyonlarının korunması açısından oldukça önemlidir.
Koma belirtileri gösteren kişilerde erken teşhis önemlidir. Bu nedenle uzman doktorlar koma şüphesi olan hastalarda hızlı hareket ederek tanı koymayı amaçlarlar. Koma şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar öncelikle fiziki muayeneden geçirilir. Ancak bilinci kapalı olan hastalardan cevap almak mümkün olmadığı için uzman hekimler muayene sırasında mümkünse hastanın yakınlarından hastanın koma öncesindeki durumu hakkında bilgi alırlar. Bu noktada uzmanların hasta yakınlarına yönelttiği başlıca sorular aşağıdaki gibidir:
Bunlar gibi sorular uzmanlara kişinin genel durumu hakkında bilgi vermekle birlikte koma tanısında önemli olan beyin aktivitelerinin MRI, Bilgisayarlı Tomografi ve EEG gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak izlenmesidir. Bu sayede uzman doktor beynin hangi bölgesinin zarar gördüğünü ve beyindeki hasarın boyutunu tespit edebilir.
Koma vakalarının bazılarında altta yatan sebebin tedavi edilmesi kişinin komadan uyanmasına yardımcı olabilir. Koma halinde olan kişilerde öncelikle kişinin kendi solunumunu gerçekleştirip gerçekleştiremediği kontrol edilir. Kişide solunum sıkıntısı varsa uzman doktorlar ilk iş olarak hastanın solunumunu devam ettirmek için solunum cihazından yardım alırlar. Koma acil müdahale gerektiren bir durum olduğundan hastadan alınan kan örneği hızlı bir biçimde laboratuvar ortamında incelenir. Hastada enfeksiyona veya zehirli bir maddeye bağlı koma geliştiği düşünülürse vakit kaybetmeden ilaç tedavisine başlanır. Komanın sebebi yüksek kan şekeri veya aşırı doz ilaç kullanımı ise çeşitli ilaçlar yardımıyla hastanın kan şekeri kontrol altına alınabilir veya vücuttaki ilacın etkisi kısa sürede hafifletilebilir. Çoğu zaman komanın altında yatan sebebin tedavi edilmesi komadan uyanmaya yardımcı olsa da bazı durumlarda hastalar uzun süre komada kalabilir. Hastanın komadan uyanıp uyanmayacağı beyindeki hasar ile yakından ilişkilidir. Komadan uyanma genellikle yavaş seyreden bir süreçtir. Peki komadan uyanma belirtileri nelerdir? Komadan çıkma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Koma kalıcı beyin hasarına ve ilerleyen dönemlerde hastanın yaşamını kaybetmesine neden olabilen, acil müdahale gerektiren bir sağlık sorunudur. Koma hakkında sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda ele alınmıştır.
Komanın süresi neden olan faktöre ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bazı vakalarda birkaç saat veya gün içerisinde komadan uyanma görülürken bazı durumlarda koma uzun yıllar boyunca devam edebilir.
Koma sonrasında hastanın normal hayatına geri dönebilmesi beyindeki hasarın seviyesine bağlıdır. Bazı hastaların koma sonrasında tamamen iyileştiği görülürken bazı hastalarda kalıcı nörolojik sorunlar görülebilir.
Koma sırasında kişide bilinç kaybı olduğunda çevresinde olanları hissetmediği düşünülür.
Koma acil müdahale gerektiren önemli bir sağlık sorunudur. Koma belirtileri ortaya çıktığı anda sağlık kuruluşuna başvurmak ve yardım almak önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.