Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Bazı kadınlarda menstrual döngünün farklı dönemlerinde vajinal akıntı ile beraber koku değişimi de izlenebilir. Adet kanamasıyla birlikte metalik bir koku görülebilirken günlük yaşamdaki değişikliklerle beraber farklı kokular duyulabilir. Vajina kokusu kendi başına bir hastalık değildir, başka bir duruma bağlı oluşabilen bir semptomdur. Örneğin balık kokusu gibi bazı tipik kokular bir enfeksiyona işaret edebilir. Vajinal pH’ın (asit-baz dengesi) değişimi, flora ortamının enfekte olması, beslenme düzeninin değişmesi, stres, hamilelik gibi sebeplerden dolayı farklı koku ve akıntı türleri görülebilir. Genital temizliğe dikkat edilmesi koku oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca enfeksiyon kaynaklı bir neden varsa uzman bir kadın doğum doktoruyla görüşülerek bu duruma çözüm aranabilir.

Vajinal Koku Nedir?

Her kadının kendine özgü bir vajina kokusu vardır ve bu doğaldır. Bu koku beslenme tipine, sigara kullanımına, stresli bir yaşama ve menstrual döngünün dönemine göre farklılık gösterebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genital temizliğin düzgün yapılmaması, steril olmayan araçların bölgeye teması ya da vajinal pH’ın değişmesi gibi nedenlerden dolayı enfeksiyon gelişmesi de koku değişimine neden olabilir. Birkaç gün süren ve akıntı, kaşıntı gibi semptomların eşlik ettiği koku varlığında altta yatan nedeni tespit edebilmek için bir kadın doğum uzmanı ile görüşülmeli ve doktorun önerileri doğrultusunda tedaviye başlanmalıdır.

Vajinal Koku Neden Olur?

Vajinanın doğal ortamında bulunan mikroorganizmaların tümüne vajinal flora denir. Flora çevresel faktörlerden etkilenebilir ve bölgede akıntı, koku değişikliği gibi semptomlar yaşanabilir. Örneğin kişinin susuz kalması durumunda flora etkilenir ve amonyak kokusuna benzer bir koku duyulur. Ekşi, keskin bir koku vajinanın normalden daha asidik olduğunu gösterebilir. Stres durumlarında, diyet değişikliklerinde de vajinal akıntı ve koku değişebilir. Regl döneminde hafif metalik hissedilen koku kanın demir içermesinden kaynaklıdır. Kısa süreli koku değişiklikleri sıklıkla fizyolojik olarak normaldir ve kendiliğinden düzelir.

Bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyon durumlarında ise medikal tedavi gerekebilir. Tipik bir enfeksiyon belirtisi olan balık kokusu ve bunu takiben beyaz-gri akıntı genellikle bakteriyel vajinitten kaynaklanır. Balık kokusu yapan enfeksiyonlardan bir diğeri Trichomonal vajinittir. Bir parazitin neden olduğu genital bölge enfeksiyonlarından biri olan Trichomonal vajinit koku ile beraber köpüklü bir akıntıya ve servikste çilek görüntüsüne sebep olur. Mantar enfeksiyonuna sebep olan kandida ise vajinal koku yapmaz ancak akıntı ve şiddetli kaşıntı görülür. Bunlar gib medikal ya da fizyolojik sebepler vajina ortamını değiştirerek koku oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Vajina Kokusu Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Vajinada koku sıklıkla tek başına ortaya çıkmaz ve genellikle vajinal akıntı, kaşıntı, irritasyon gibi semptomlarla beraber görülür. Vajinal koku yapabilen hastalıklardan bazıları ise şu şekildedir:

  • Bakteriyel vajinozis: Vajinal florada normalde bulunan laktobasillerin yerini Gardnerella vaginalis adı verilen kokobasillerin alması ile oluşan dengesizlik nedenlidir. Vajinal duş ya da korunmasız cinsel aktiviteden kaynaklı olabilir. Balık kokusu, yapışkan ve beyaz akıntı, idrar çıkışında yanma ve vajinal irritasyon görülebilen genel semptomlardandır.
  • Trichomonal vajinit: Trichomonas bir parazittir ve bol köpüklü, kötü kokulu, pürülan (irinli) akıntıya neden olur. Servikste tipik çilek görüntüsü vardır ve genellikle trichomonal vajinite bakteriyel vajinit de eşlik eder.
  • Rahim ağzı kanseri (servikal kanser): Serviks vajina ve rahim arası yoldur. Servikal kanserlerde koku görülmesi pek yaygın olmasa da bazı vakalarda görülebilir. Serviks kanserinden kaynaklı olarak bu yolun kapanması ve tümörün enfekte olması durumunda koku gelişebilir.
  • Vajina kanseri: Vajina kanseri durumunda menstrual döngü dışında görülen vajinal kanama ve anormal koku semptomlar arasındadır.
  • Rektovajinal fistül: Kalın bağırsağın son kısmı olan rektum ile vajina arası açıklık olması bu bölgede sıklıkla tekrarlayan vajinal enfeksiyon ve buna bağlı kokuya neden olabilir.
  • Vajinal duş: Vajinal duş genelde suyla karışık kimyasallarla vajinanın yıkanmasıdır ve bu vajina florasını bozacağı için kokuya sebep olabilir.

Vajinal Koku

Anormal Vajinal Koku Tanısı Nasıl Konur?

Vajinada geçmeyen, akıntıyla veya kaşıntıyla beraber görülen koku durumu varsa bir kadın doğum uzmanı ile görüşülmesi tavsiye edilir. Doktor tanıyı koyabilmek için aşağıdaki muayene yöntemlerini uygulayabilir:

  • Menstrual döngü, cinsel aktivite sıklığı, gebelik ihtimali gibi sorularla anamnez alabilir.
  • Vajinal pH’ı kontrol edebilir.
  • Vajinal muayene yapabilir.
  • Vajinal akıntıdan örnek alıp inceleyebilir.
  • Whiff testi denilen koku testi yapılabilir. Bu testte vajinal akıntı örneğine belirli miktarda potasyum hidroksit damlatılır ve balık kokusu oluşup oluşmadığına bakılır.
  • Kültür incelemesi yapılabilir ancak bakteriyel vajinitte kültür incelemesi yapılmaz, trichomonal vajinit durumunda yapılabilir. Bakteriyel vajinit için akıntıdan alınan örneğin laboratuvar incelemesinde Gardnerella vaginalis görülür ve tanı konulur.

Vajina Kokusundan Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Kişinin günlük hayatta daha sağlıklı alışkanlıklar edinmesi ve alacağı bazı önlemlerle vajina kokusu önlenebilir. Vajina kokusundan kurtulmanın yolları şu şekilde maddelenebilir:

  • Cinsel ilişkide korunma: Trichomonal vajinit gibi kokuya neden olabilecek bazı hastalıklar cinsel yolla bulaşabilir. Vajinal florayı da korumak için cinsel ilişki sırasında korunmak önemlidir.
  • Sağlıklı beslenme, günlük su ihtiyacının karşılanması: Susuzluk vajinal akıntıda ve kokuda değişiklik ile ilişkili olabilir. Sağlıklı beslenme vajinal florayı güçlendirmeye ve bakterilere karşı savunmasız bir halde olmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Vajinal duştan uzak durmak: Kimyasal madde içerebilen ürünlerin bölgeye uygulanması vajinanın pH’ını değiştirebilir ve bu da florayı enfeksiyona yatkın hale getirebilir.
  • Genital bölge temizliği: Vajinal florayı korumaya yardımcı olmak için genital bölge hijyenine dikkat edilmelidir. Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.

Halihazırda bir vajinal enfeksiyon durumu varsa bunu genital bölge temizliği ile yapmaya çalışmak ya da vajinal duş uygulamak enfeksiyonun gidişatını kötüleştirebilir. Mutlaka bir kadın doğum uzmanı ile görüşülmeli ve tavsiyesi doğrultusunda hareket edilmelidir.

Vajina Kokusundan Kurtulma

Vajina Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Vücut döngüsünün normal değişimine bağlı gelişebilen vajina kokusu çoğu durumda kendiliğinden geçebilir. Hastalığın türüne göre verilecek tedaviler değişiklik gösterebilir.

  • Bakteriyel vajinozisin kendi kendine iyileştiği vakalar kaydedilmiştir. Bununla birlikte günlerce geçmeyen ve kötüleşen semptomlar için genellikle antibiyotik tedavisine başlanır. Hastalığın tekrarlaması ihtimaline karşı laktobasil kolonizasyon terapisi denilen vajina florasının güçlendirilmesine yönelik bir tedavi denenebilir.
  • Trichomonal vajinit için de antibiyotik reçete edilebilir. Bu enfeksiyon cinsel yolla bulaşan hastalıklardan olduğu için kişinin hem kendisinin hem de partnerinin tedavi edilmesi önerilir.
  • Serviks ve vajina kanseri için cerrahi işlem, kemoterapi ya da radyasyon terapisine başvurulabilir. Tümör ek olarak oluşan herhangi bir enfeksiyon varlığında doktor muayenesi ardından antibiyotik reçete edilebilir.

Vajina Kokusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aniden gelişen vajina kokusu kişiyi rahatsız edebilir. Tanı aldıktan sonra da kişinin akılda bazı sorular kalabilir. Vajina kokusu hakkında sıklık merak edilen sorular ve yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Bakteriyel vajinozis kendi kendine geçer mi?

Sağlıklı bir vajinal flora enfeksiyonlara karşı dirençlidir. Vajina florasının sağlıklı olduğu durumlarda bazen bakteriyel vajinit kendi kendine iyileşebilir.

Hamileyken bakteriyel vajinit tedavisi alabilir miyim?

Bakteriyel vajinit komplikasyonlar görülmesi durumunda bebeği de etkileyebilir. Prematüre doğum, bebeğin düşük doğum ağırlıklı olarak dünyaya gelmesi gibi komplikasyonlara zemin hazırlayabilir. Bu nedenle doktor tarafından gebelikte kullanımı güvenli antibiyotikler reçete edilebilir.

Anormal vajinal koku durumunda ne zaman doktorla görüşmeliyim?

Anormal vajinal kokuya günlerce süren akıntı, kaşıntı, yanma gibi semptomlar da eşlik ediyorsa bir kadın doğum uzmanıyla görüşebilir ve muayene olabilirsiniz. Özellikle gebelikte bu şikâyetleriniz varsa hastalık ilerlemeden muayene olmanız önerilir.

Vajinal duş ile vajina kokusundan kurtulabilir miyim?

Vajina florasını bozacak duş jelleri, sirke gibi yöntemlerle yapılacak vajinal duş normal nedenlerden görülen vajinal kokuyu kötüleştirebilir ve enfeksiyona neden olabilir. Kendinizde anormal vajina kokusu fark ettiyseniz ve şüpheniz varsa kontrolünüzü yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde kadın hastalıkları ve doğum dahil her türlü sağlık hizmeti verilmektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.