Ağız içinde bulunan bakteriler dişlerin çürümesine neden olabilir ve bu çürükler tedavi edilmezse bakteriler dişin derinlerine kadar inebilir. Bu durum sonucunda dişi kurtarmak için diş hekimleri dişin köküne kadar inerek çürüğü temizleme yoluna gidebilir. Bu işleme kanal tedavisi adı verilir. Çürük dışında kanal tedavisinin uygulandığı başka durumlar da vardır.
Kanal tedavisi normal dolguya göre daha çok işlem gerektiren bir prosedür olduğundan süresi daha uzun olabilir. Günümüzde pek çok insan kanal tedavisi ne kadar sürer veya kanal tedavisi kaç gün sürer gibi soruların yanıtını merak eder.
Bir diş temel olarak taç ve kök olmak üzere iki kısımdan oluşur. Taç olarak adlandırılan bölüm dişin üst kısmıdır, dişi çene kemiğine bağlayan kökler ise bunun altında yer alır. Kök kanalında içinden damar ve sinirlerin geçtiği pulpa adı verilen doku vardır. Pulpa dişi besleyerek dişin çevresindeki dokuların nemli kalmasına yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda pulpa dokusu iltihaplanabilir.
Dişlerin içindeki yumuşak doku ve sinirlerin iltihaplandığı veya enfekte olduğu durumlarda pulpa dokusunun çıkarılması ve ardından kanalın temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulması şeklinde uygulanan işlemler kanal tedavisinin adımlarıdır.
Pulpa dişin iç kısmında bulunan yumuşak kısımdır. Ağızda bulunan bakteriler pulpayı istila ettiği zaman burada yaralanmalar veya iltihaplanmalar olabilir. Bu genellikle dişin içinde meydana gelen çürük uzun süre tedavi edilmediği zaman meydana gelir. Bununla beraber pulpada derin hasarlara yol açan başka durumlarda vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Bazı durumlarda bireyler dişlerinde enfeksiyon olduğunu anlamazlar. Ancak bu enfeksiyon ilerledikçe çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bir dişin kanal tedavisine ihtiyacı olduğunda gösteren belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Bu belirtiler genellikle kök kanal tedavisi gerektiren bir dişin olduğunu gösterebilir ancak kesin bir tanı için bir diş doktoruna başvurmak önemlidir. Diş doktoru dişin durumunu değerlendirerek sizin için en uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.
Kanal tedavisinin konforlu ve başarılı geçmesi için bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. Tedaviye başlamadan önce doktorunuz size konu hakkında detaylı bilgilendirme yaparak yardımcı olur. Kanal tedavisi için öncelikle diş doktorunuzdan bir randevu alın. Doktorunuzla tedavinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda uygun bir tarih veya saat belirleyebilirsiniz.
Dişte eğer çok fazla enfeksiyon varsa doktorunuz bazı ilaçlar önerebilir. Tedavi öncesinde ve sonrasında kullanmanız gereken ilaçlar konusunda diş doktorunuzla konuşabilirsiniz. Eğer önceden belirtilen bir ilaç varsa doktorunuzun talimatlarına göre kullanabilirsiniz.
Ayrıca tedavi öncesinde hafif ve sağlıklı bir öğün tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Bu tedavi sırasında dişlerinizin daha rahat olmasına yardımcı olabilir. Kök kanal tedavisi sırasında ağzınız uyuştuğundan çiğnemek zor olabilir. Bu yüzden yanınıza tedaviden sonra tüketmek üzere yumuşak ve kolay çiğnenen yiyecekleri alabilirsiniz.
Kanal tedavisi sırasında hastalara lokal anestezi uygulanır. Bundan dolayı eğer anesteziye karşı hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa bu durumu diş doktorunuzla konuşabilirsiniz. Son olarak tedavi süreci hakkında merak ettiğiniz soruları önceden yazarak diş doktorunuza danışabilirsiniz. Tedaviyle ilgili herhangi bir endişenizi veya belirsizliği gidermek için iletişimde olmak önemlidir.
Kanal tedavisine başlamadan önce doktor hastanın ağzının ayrıntılı bir röntgenini çeker. Bu sayede çürüğün konumunu ve boyutunu daha iyi anlayabilir. Kanal tedavisi birden fazla adım içerir. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Kanal tedavisi kaç gün sürer sorusunun genel yanıtı genellikle bir veya iki seansta tamamlanır ancak dişin durumuna, enfeksiyonun boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak daha fazla seans gerekebilir şeklinde verilebilir. 1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Dişinizde ağrı, hassasiyet veya şişlik gibi durumlar farkederseniz vakit kaybetmeden doktorunuza görünebilirsiniz. Çünkü dişteki enfeksiyon erken tedavi olursa dişi kurtarma şansı artabilir. Ayrıca daha kısa ve daha sorunsuz işlemler ile halledilebilir. Kanal tedavisi yaptırmak veya bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde kanal tedavisi hizmeti verilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.