Çomak parmak parmak uçlarındaki dokuların şişmesine sebep olarak tırnak yatağının normal görüntüsünü bozan bir durumdur. Hem sağlığı hem de dış görünüşü olumsuz yönde etkileyebilen bu durumun farklı nedenleri olabilir. Çomak parmak hastalığına sahip bir bireyin altta yatan sebebi öğrenerek en kısa sürede tedavi olmak için bir doktora başvurması gerekir. “Çomak parmak nedir?” ve “Çomak parmak neden olur?” sorularının daha kapsamlı yanıtlarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Çomak parmak bir takım kronik rahatsızlıklardan dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalık parmak uçlarının iltihaplanması ve tırnakların görünümünün değişmesine sebep olabilir. Bu durumun sonucunda tırnak yatağı dışa doğru bükülerek çomağa benzer bir görüntü oluşur. Hastalığının ilerleyen aşamalarında ellerin görünümü değişerek daha ciddi bir sorun haline gelebilir. Özellikle parmak uçları kalınlaşabilir ve bireyin hayat kalitesini düşürebilir.
Çomak parmak hastalığında parmaklar ve tırnaklar daha parlak bir görünüme sahip olabilir ve parmaklarda uzun dikey izler meydana gelebilir. Ayrıca parmak uçlarındaki iltihaplanma sonucunda bu bölgelerde sıcaklık hissine ve kızarıklığa sebep olabilir. Tırnak yatağının kökü kemikten uzağa doğru itildiğinden tırnağa baskı uygulandığında tırnak yatağı hareket edebilir.
Çomak parmak, genellikle bir takım kronik hastalıklarla ilişkili olduğundan kesin bir tedavi için altta yatan temel hastalığın tedavisi üzerinde çalışılması gerekebilir.
Çomak parmak hastalığı diğer parmaklara ilerlemeden önce ilk olarak baş parmak ve işaret parmağını etkileyebilir ve tipik olarak her iki elde de görülebilir. Genellikle ağrısızdır ve çomak parmak belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
Ayrıca bu belirtilerin yanında hastalar nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar da yaşayabilirler.
Çomak parmak hastalığını teşhis etmek için doktor hastadan öykü alır ve genel bir fizik muayene yapar. Hastanın geçmişte çomak parmak rahatsızlığı yaşayıp yaşamadığını sorarak daha ayrıntılı inceleme yapabilir. Fizik muayene sırasında belirtilerin ciddiyetini değerlendirmek için bir dizi ölçüm yapılabilir. Bu ölçümler arasında Schamroth yöntemi adı verilen parmak uçlarının birleştirilmesi testi, parmaklar arasındaki açı ölçümü ve tırnakların eğim açısının ölçümü yer alabilir.
Teşhis için doktor parmakların uçlarında şişkinlik, kalınlaşma ve tırnaklarda şekil değişiklikleri gibi belirtileri arar. Daha sonra hastanın parmağını çeşitli açılardan inceleyerek tırnak kıvırımının tırnak yatağına olan eğimini kontrol eder. Bu eğim çomak parmağa sahip bir bireyde 180 dereceden büyüktür. Ayrıca tırnak ucunu, tırnağın altındaki deriyi, tırnak yatağını ve kütiküle alanı da inceleyebilir. Çomak parmak belirtilerinin nedeni tam olarak bilinmese de genellikle kalp, akciğer veya sindirim sistemi gibi kronik bir hastalıkla ilişkilidir. Bu nedenle doktor, çomak parmağa sebep olan altta yatan hastalıkları araştırmak için kapsamlı testler ve görüntüleme yöntemleri isteyebilir. Bunlar şüphe edilen hastalığa göre değişiklik gösterebilir ve arasında şunlar yer alabilir:
Çomak parmak altta yatan bir hastalığa bağlı olarak ya da bir travma sonrasında ortaya çıkabilir ve tedavi edilmezse kalıcı olabilir. Hastalığı kalıcı bir şekilde tedavi etmek için öncelikle altta yatan hastalığı tedavi etmek gerekir. Aksi takdirde hastalık tekrarlayabilir veya daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Tedavinin amacı parmaklarda meydana gelen şişlik ve ağrıyı azaltmak, normal parmak fonksiyonunu geri kazandırmak ve daha fazla hasarı önlemektir. Çomak parmak hastalığının tedavisi durumun ciddiyetine göre de değişiklik gösterebilir. Çomak parmak hastalığının tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu tedavilerin yanı sıra doktorunuzun size verdiği özel egzersizleri ve tedavi planını uygulayarak daha hızlı bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz. Ayrıca sigara ve alkol kullanımı iyileşme sürecini yavaşlatabileceği için tedavi sürecinde bunlardan kaçınmak da önemlidir.
Çomak parmak genellikle ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar ve iki tipi bulunur. Kendine has nedenleri olan bu tipler şu şekilde sıralanabilir:
Bu çomak parmak hastalığı altta yatan herhangi bir neden olmadan ortaya çıkar. El ve ayak parmaklarında nadir olarak görülür ve tüm çomak parmak hastalıklarının %3 ün oluşturur. İdiopatik çomak parmak hastalığı, genellikle kalıtsal olarak aktarılır ve aile öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. 30-50 yaş arası yetişkinlerde daha sık rastlanır ve tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Ancak semptomların kontrol altına alınması için ilaçlar, splintler ve fizik tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomların kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
İkincil çomak parmak hastalığının altta yatan birden fazla nedeni olabilir. İkincil çomak parmak nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Çomak parmak hakkında sık sorulan soruları ve bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Çomak parmak hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak altta yatan bulaşıcı bir hastalığın belirtisi olabilir.
Doğuştan oluşan çomak parmak hastalığı önlenemez ancak sonradan gelişen çomak parmak riskini azaltmak mümkündür. Örneğin sigara içmeyerek bazı akciğer ve kalp hastalıklarından korunabilir, bu sayede çomak parmağın önüne geçmeye katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca alkol tüketimine dikkat ederek siroz gibi karaciğer hastalıkları riskini azaltmaya destek olabilirsiniz.
Tırnaklarınızda veya parmak uçlarınızda yukarıda bahsedilen herhangi bir değişiklik farkettiğinizde bir doktora başvurabilirsiniz.
Çomak parmak bireylerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek hayat kalitesini düşüren hastalıklardan biridir. Ancak erken teşhis ve tedavi ile bu durumu kontrol altına alabilirsiniz
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.