Sosyopati ve topluma karşı kişilik bozukluğu gibi farklı şekillerde de adlandırılan antisosyal kişilik bozukluğu, kişinin bilişsel ve zihinsel özelliklerinde ciddi bir bozulmaya yol açmayan ancak davranışsal bazı bozukluklar nedeniyle kişilerin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bir çeşit psikolojik sağlık sorunudur. “Antisosyal kişilik bozukluğu nedir, nasıl anlaşılır?”, “Antisosyal kişilik bozukluğu tanı ve tedavisi nasıl yapılır?” Bunlar gibi soruların cevapları ve antisosyal kişilik bozukluğu ile ilgili diğer merak edilenler yazının devamında ele alınmıştır.
Antisosyal kişilik bozukluğu ruh sağlığını ilgilendiren kişilik bozukluklarından bir tanesidir. Kişilik bozuklukları kişinin düşünme ve davranış şeklini etkiler. Antisosyal kişilik bozukluğu bulunan kişiler genellikle başkalarına karşı olan davranışlarının normal olduğunu düşünürler. Ancak bu kişiler genellikle çevresindeki insanlara saygısız davranabilir, onları üzecek ve kızdıracak davranışlarda bulunabilirler.
Toplumsal normlara uyumsuzluk ile karakterize olan antisosyal kişilik bozukluğunda öfke, saldırganlık ve kıskançlık gibi olumsuz duygulara sık rastlanabilir. Bu kişiler çevrelerine verdikleri fiziksel ve duygusal zarardan dolayı genellikle pişmanlık duymazlar. Antisosyal kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan bazı araştırmalar bazı faktörlerin antisosyal kişilik bozukluğunun görülmesinde etkili olabileceğini göstermektedir. Antisosyal kişilik bozukluğu için başlıca risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda sayılanlara ek olarak erkekler antisosyal kişilik bozukluğu geliştirmeye kadınlardan daha yatkın olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar alkol gibi zararlı alışkanlıkların da antisosyal kişilik bozukluğuna yatkınlığı artırabileceğini göstermektedir.
Antisosyal kişilik bozukluğu belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Görülebilen başlıca belirtiler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alanında uzman bir psikolog ve psikiyatrist tarafından konulabilir. Tanı aşamasında uzman doktorlar tarafından hasta detaylı bir biçimde dinlenir. Ardından antisosyal kişilik bozukluğu testi gibi bazı tanı yöntemlerinden faydalanılır. Öncelikle uzman psikolog veya psikiyatrist hastada görülen semptomları değerlendirir. Davranışsal bazı özellikler uzmanlara antisosyal kişilik bozukluğu hakkında fikir verebilir. Bu davranış biçimlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
Kişinin 18 yaşından büyük olması ve yukarıda sayılan davranışlardan en az 3 tanesini gerçekleştirmesi uzmanlara hastada antisosyal kişilik bozukluğu hakkında fikir verebilir.
Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi uzun bir süreç olabilir. Bu süreçte uzmanlar hastanın semptomlarının şiddetine göre bir tedavi planı belirlerler. Tedaviden olumlu sonuç alınması hastanın ve hasta yakınlarının tedavi sürecine katılması ile yakından ilişkilidir. Antisosyal kişilik bozukluğu durumunda uygulanan başlıca tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Antisosyal kişilik bozukluğunun tedavisinde kişinin tek başına terapi seanslarına katılması her zaman yeterli olmayabilir. Çoğu zaman aile üyelerinin de katıldığı aile terapileri tedavi sürecinin daha verimli geçmesine yardımcı olabilir.
Antisosyal kişilik bozukluğunun kesin bir tedavisi yoktur fakat semptomların kontrol altına alınması için çalışmalar yapılır. Tedavi sürecinde etkili sonuçlar için multidisipliner bir yaklaşım benimsenmesi gerekir. Bir başka ifadeyle çoğu zaman psikoterapi, aile terapisi ve ilaç tedavisi gibi farklı tedavi seçeneklerinin birlikte uygulanması kişilik bozukluğu tanısı alan hastalarda tedavinin etkili olmasına yardımcı olabilir.
Toplumda yaygın olarak rastlanan psikolojik sağlık sorunlarından bir tanesi olan antisosyal kişilik bozukluğu hakkında sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda detaylandırılmıştır.
Antisosyal kişilik bozukluğu diğer insanlara karşı saygısız davranma, sıklıkla toplumsal kuralları çiğneme, yalan söyleme, başkalarına zarar verme ve suç işleme gibi davranışlarla kendisini gösteren psikolojik bir sağlık sorunudur.
Antisosyal kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, hormonal düzensizlikler, çocukluk çağında yaşanan travmalar gibi bazı faktörlerin antisosyal kişilik bozukluğuna neden olabileceği düşünülmektedir.
Antisosyal kişilik bozukluğunun günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak uzmanlar antisosyal kişilik bozukluğu tedavisinde konuşma terapisi, semptomlara yönelik ilaç tedavisi, aile terapisi gibi bazı tedavi seçeneklerinden sıklıkla faydalanmaktadır.
Antisosyal kişilik bozukluğu dahil olmak üzere kişilik bozuklukları kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen, çevresi ile ilişkisini bozan önemli sağlık sorunlarıdır. Erken dönemde fark edilen psikolojik problemler uzman hekimler tarafından tedavi edilebilir. Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.