Meyveler; pek çok vitamin ve mineralin, aynı zamanda da diyet liflerinin temel kaynaklarını oluşturması nedeniyle günlük olarak düzenli tüketilmesi gereken besinlerdir.
Bunlardan bir tanesi olan greyfurt, turunçgiller ailesine ait bir meyve türüdür.
Sarı, pembe ve turuncu renkler arasında değişen kabuğuyla portakala benzeyen, ancak boyut olarak daha büyük ve iç kısmı portakala göre daha kırmızı veya pembe renkli olan bir meyvedir.
C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olması, greyfurtu vitamin deposu meyvelerden bir tanesi haline getirir.
Bu nedenle sağlıklı bireyler tarafından düzenli olarak tüketilmesi, sağlığı korumak açısından faydalı olabilir.
Besin değeri oldukça yüksek olan greyfurtun içerisinde yer alan makro ve mikro besin öğeleri oldukça çeşitlidir. 200 gramlık bir adet küçük boy greyfurt için besin değerine ilişkin bilgiler şu şekildedir:
Yukarıdaki besin öğelerinin haricinde greyfurt, A vitamininin antioksidan özelliğe sahip öncülleri olan likopen, beta-karoten, zeaksantin ve lutein karotenoidlerinden oldukça zengindir. Bu nedenle antioksidan özelliği yüksek olan bir meyvedir.
İçerdiği makro ve mikro besin öğelerinin çeşitliliği nedeniyle greyfurt, sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getirebilen meyve türlerinden bir tanesidir. Greyfurtun faydaları nelerdir sorusuna yanıt teşkil edebilecek en önemli greyfurt yararları arasında ise şunlara yer verilebilir:
Greyfurtun faydalarının büyük bir kısmı, greyfurt suyu faydaları olarak da kabul edilebilir. Ancak greyfurt meyvesini tümüyle tüketmek ile suyunu sıkarak tüketmek arasındaki en önemli fark sıkma meyve sularında lif içeriğinin kaybolmasıdır.
Greyfurtun suyu sıkıldığında içeriğinde yer alan diyet lifleri kaybolduğundan glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) artar, kabızlığı önleyici ve sindirim sistemini hızlandırıcı etkileri ortadan kaybolur.
Öte yandan greyfurt suyu, bir bardak içerisinde daha fazla greyfurtun vitamin ve mineral içeriğini alabilmenize imkan tanır. Bir diğer deyişle greyfurtu meyve olarak tüketmeye oranla daha yoğunlaştırılmış bir etki sağlayabilir.
Ancak bunun için meyvenin metal malzeme ile temas etmeden sıkılması, taze olarak sıkıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Aksi takdirde C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral içeriklerinde değişen oranlarda kayıplar oluşacağından besin değeri azalacaktır.
Greyfurtun en sağlıklı tüketim şekli, en doğal formu olan taze meyve şeklinde tüketimidir.
Kabuğu metal bıçak kullanılmadan nazikçe soyulduktan sonra greyfurtun bekletilmeden tüketilmesi, içerdiği besin öğelerinden en iyi şekilde faydalanmanıza imkan tanır.
Sağlıklı bireyler tarafından greyfurt, suyu sıkılarak ya da diğer meyvelerin suları ile karıştırılarak tüketilebilir.
Ancak bu şekilde lif içeriğinin azalacağı ve diyabet hastaları gibi bazı kişiler için şeker yükseltici etki sağlayabileceği göz önünde bulundurulabilir.
Meyve halinde tüketiminin yanı sıra tatlıların, içeceklerin ve hatta bazı yemeklerin içinde dahi greyfurt tüketilebilir.
Aynı zamanda kurutulmuş formları ile bitki çaylarının içerisinde de tercih edilebilir.
Greyfurt, herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler için oldukça sağlıklı bir meyve alternatifidir ve düzenli aralıklarla tüketiminde bir sakınca yoktur. Ancak çeşitli hastalıkların tedavilerine yönelik olarak kullanılan bazı ilaçlar, greyfurt ve greyfurt suyu ile etkileşime girebilir. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:
Yukarıda ilaçları kullanan kişilerin haricinde böbrek hastaları gibi özel diyet uygulaması gereken bazı kişilerde greyfurt tüketimi sakıncalı olabilir.
Bu gibi riskler nedeniyle teşhisi konulmuş herhangi bir hastalığı bulunan, düzenli ilaç kullanan tüm bireylerin greyfurt ve greyfurt suyu tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir.
Eğer akut veya kronik bir hastalığınız varsa ya da düzenli ilaç kullanımınız mevcut ise greyfurt tüketiminize ilişkin öncelikle hekiminizden görüş almanızda fayda vardır.
Greyfurt meyvesinin sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle pek çok kişi tarafından merak edildiği ve araştırıldığı görülebilir. Bu konuda sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları ise aşağıdaki gibidir:
C vitamini ve diğer antioksidan vitaminler, özellikle enfeksiyonlarla mücadele konusunda vücudumuzu en fazla destekleyen mikro besin öğeleri arasında yer alır. Greyfurtun bu antioksidan türleri açısından en zengin içeriğe sahip olan meyvelerden bir tanesi olması, grip gibi enfeksiyon hastalıkları ile mücadele sürecinizi destekleyebileceği anlamına gelebilir. Ancak bunlar doktorunuz tarafından size önerilecek olan tedavilerin yerine geçmesi mümkün olmayan etkilerdir. Hekiminizin önereceği tedavilere ek olarak greyfurt tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.
Greyfurtun veya herhangi bir besinin tek başına zayıflatıcı etki gösterdiğini söylemek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü zayıflama, günlük enerji alımı, harcaması, metabolizma hızı ve sağlık durumu gibi pek çok etken ile ilişki içerisinde olan bir durumdur. Ancak yüksek oranda lif içermesi, su oranının yüksek olması, hacmine göre kalori içeriğinin düşük olması, kan basıncı ve lipid seviyelerinin düşürülmesinde etkili olması gibi bazı özellikleri sayesinde kilo vermeyi destekleyebileceği düşünülen bir besindir. Bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olsa da greyfurt, kilo kontrolünüzü sağlama sürecinizde size destek olabilecek sağlıklı bir meyve alternatifi oluşturabilir.
Greyfurt meyvesi diğer pek çok meyve türü gibi kendi içerisinde farklı cinsleri bulunan bir bitkidir. Meyvenin cinsi, genellikle kabuk ve etli kısımda renk farklılıklarının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kırmızı greyfurt, pembe greyfurt, sarı greyfurt veya beyaz greyfurt gibi greyfurt çeşitlerine piyasada rastlamak mümkündür. Cinsler arasında renk farkı olsa da besin içeriği yaklaşık olarak birbirleriyle paraleldir. Bu nedenle dilediğiniz greyfurt çeşidini tercih edebilirsiniz.
Siz de greyfurt faydaları hakkında bilgi sahibi olmuş, ancak greyfurt tüketimi konusunda şüphe duymanıza neden olabilecek bir hastalığa sahipseniz ya da herhangi bir ilaç kullanıyorsanız hekiminize başvurarak hekiminizden görüş alabilirsiniz. Greyfurt tüketmenize engel herhangi bir durum yoksa beslenme planınız içerisine greyfurtu da dahil ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.