Duruş bir diğer adıyla postür bir kişinin otururken veya ayakta dururken vücudunun duruş şeklini ifade eder. İyi bir duruş ile vücudun kas iskelet sistemini koordineli bir şekilde yönetebilmek, dengede kalmak veya duruş nedeniyle gelişen olası bir vücut yorgunluğunu önleyebilmek mümkündür. Ancak günlük hayatta vücudun istemeden aldığı pozisyonlar duruşu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde duruş bozukluğunu getirerek kişilerin dış görünüşünü ve kas iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Duruş bozukluğu dünya genelinde görülen ve her yaş grubunu etkileyebilen bir sağlık problemidir. Uygulanacak olan çeşitli tedaviler ile duruş bozukluğunun ilerlemesini önlemek ve iyileşmesini sağlamak mümkündür.
Duruş, ayakta dururken veya otururken vücudun aldığı pozisyondur. Omurga, baş, omuzlar ve kalçalar bu duruşa göre hizalanır. Günümüzde gerek çevresel koşullar ya da vücut yapısından dolayı mükemmel bir duruşa sahip olmak söz konusu değildir. Ancak iyi bir duruşa sahibi olarak kas gruplarının, eklemlerin ve bağların üzerlerindeki baskıyı azaltmak, vücudu esnek tutmak, yorgunluğu azaltmak ve dengeyi korumak mümkündür.
Duruş bozukluğu bir diğer adı ile postür bozukluğu durumunda vücut iyi duruşunu kaybeder veya kaybetmeye başlar. Kişilerde duruş bozukluğu olması halinde kas ve eklem gerginliği, boyun, baş veya sırt ağrısı gibi problemler gelişebilir. Duruş bozukluğu son derece yaygın bir problem olup kişilerin uzun vadede görünüşünü olumsuz yönde etkileyebilir ve beraberinde özgüven problemleri getirebilir. Duruş bozukluğunun çeşitli yöntemler ile tedavisini sağlayarak bu tür olumsuz durumların gelişimini önlemek mümkündür. Gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından destek alınarak duruş bozukluğuna yönelik ciddi ve etkili bir tedavi alınabilir.
Duruş bozukluğu tedavisi fizyoterapi veya gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yapılacak fizyoterapi seanslarında ilgili bölge ve çevresindeki kasların gelişmesi sağlanarak duruş bozukluğunun tedavi edilmesi üzerine çalışılır.
Ancak kişinin duruş bozukluğunun ciddi seviyelerde olmadığı durumlarda sadece bazı yaşamsal düzenlemeler ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Öncelikle kişilerin nasıl ayakta durduğuna, oturduğuna ve uzandığına dikkat etmesi gerekir. Günlük aktiviteler sırasında kişilerin duruş şeklinde veya vücut için olumsuz duruş pozisyonlarına girmemesi sağlanmalıdır. Bu tür durumlarda temel olarak kişilerin çalışma düzenlerinde omurga sağlığını ve oturuş düzenine göre ideal bir çalışma prensibi benimsemesi gerekir.
Örnek olarak bilgisayarın göz hizasında olacak şekilde durması ile dik oturuşun desteklenmesi gibi önlemler alınabilir. Cep telefonu ile ilgilenirken cep telefonuna bakma konumunun daha sağlıklı bir pozisyonda sağlanması gerekir. Yatağı rahatsız olan kişilerin ortopedik yataklar tercih etmesi gerekebilir. Bunların yanı sıra kişilerin yüksek topuklu ayakkabı yerine düz ve ortopedik ayakkabılar tercih etmesi önerilir. Nefes egzersizleri yaparak nefes alışverişlerinin düzgün hale getirilmeli, yürüyüş sırasında düzgün yürüme alıştırmaları yapılmalıdır.
Bu tür hareketlerin nasıl günlük hayata eklenebileceği ve ne şekilde önlemler alınmasına yönelik bir sağlık uzmanından destek alınması önerilmektedir.
Duruş bozukluğu belirtileri geliştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. En yaygın belirtiler arasında üst sırtta ağrı, boyunda ve omuzlarda yanma hissi gelişimidir. Duruş bozukluğu gelişen bölgelerde kas spazmları ile yorgunluk hissiyatı da oluşabilmektedir. Skolyoz gibi duruş bozukluklarında ise kişilerin duruş anormallikleri dış gözler tarafından da rahat bir şekilde fark edilebilmektedir.
Boyun düzleşmesi gibi duruş bozukluklarında bölgedeki sinir yapısında baskı oluşabileceğinden kişilerde baş ağrısı veya boyun ağrısı da gelişebilmektedir.
Duruş bozukluğuna bağlı olarak belirti hissedilmeye başlanması halinde kişiler doktora başvurmalıdır. Özellikle osteoporoz veya artrit gibi tedavi edilebilecek hastalıklardan kaynaklı olarak duruş bozukluğu gelişmesi halinde bu tür hastalıklara yönelik tedavi planlaması yapılır. Duruş bozukluğu problemi ile karşı karşıya olan kişiler “duruş bozukluğu için hangi doktora gidilir?” sorusu karşısında kararsız kalabilir. Duruş bozukluğu tedavisi için ortopedi ve travmatoloji servislerine başvurulması gerekir. Ortopedist hekimler ile yapılacak görüşmeler ardından duruş bozukluğunun neden kaynaklanabileceği ve ne tür önlemler alınması gerektiği belirlenir. Doktor ile yapılacak olan görüşmeler ardından genellikle fizyoterapistlerden destek alınarak postür düzeltmeye yönelik fizyoterapi seansları gerçekleştirilir.
Duruş bozukluğu çeşitleri bulunmaktadır. Vücudun aldığı pozisyonlara göre yaygın duruş bozukluğu çeşitleri bulunmaktadır.
Duruş bozukluğu probleminin ilerlemesinin önüne geçilmesi adına bir sağlık kuruluşundan destek alınması gerekir. Gerekli tıbbi destek için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.