Ayran aşı çorbası Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olarak serinletici bir çorba şeklinde tercih edilir. Çorbayı serinletici yapan ana maddesi yoğurt olurken besleyici olmasını sağlayan ise içerisindeki buğday ve nohuttur. Farklı yörelerde çeşitli malzemelerle lezzetlendirilen ayran aşı çorbası yüksek besin değerine sahiptir. Özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine pek çok faydası olduğu düşünülen sağlıklı bir besindir. “Ayran aşı çorbası faydaları nelerdir?”, “Ayran aşı çorbası nasıl hazırlanır?” gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Ayran aşı çorbası ana maddesi yoğurt, buğday ve nohut olan, Türk mutfağına ait önemli çorba çeşitlerinden biridir. Yoğurt, su ve tuz karışımına haşlanmış buğday ve nohutun eklenmesi ile hazırlanır. İsteğe göre kıyma, pirinç veya bulgur gibi malzemeler de eklenerek çeşitlendirilebilir. Ayran aşı çorbası soğuk su katılarak hazırlanıp soğuk tüketilebileceği gibi, kaynatılarak hazırlanıp sıcak olarak da tüketilebilir. Soğuk ayran aşı çorbası özellikle yaz aylarında en çok tercih edilen çorbalardan biridir.
Ayran aşı çorbası, içeriğinde yer alan besinlerden dolayı lezzetli ve besleyici bir çorbadır. Doyurucu ama aynı zamanda serinletici bir çorba isteyen kişilerin tercih ettiği bir yemektir. Lezzetinin yanı sıra içerisinde yer alan yoğurt, nohut, buğday ve sarımsak gibi besinler sayesinde sağlığa birçok faydası olduğu için de tercih edilen bir çorbadır.
Ayran aşı çorbasında besleyici özelliği yüksek pek çok besin öğesi bir arada bulunur. Klasik bir ayran aşı çorbasının içerisinde yer alan besin değerleri; protein, yağ, karbonhidrat, A vitamini, B3 vitamini, C vitamini, Sodyum (Na), Potasyum (K), Fosfor (P), Kalsiyum (Ca), İyot (I), Flor (F), Demir (Fe), Magnezyum (Mg) şeklinde sıralanabilir.
Ayran aşı çorbası, içerisindeki besinler sayesinde, başta sindirim ve bağışıklık sistemi olmak üzere pek çok sistem üzerinde faydaları bulunan bir besindir. Bu faydalar arasında yer alan cilt sağlığı, kolesterol ve kilo kontrolü, kemik ve diş sağlığı üzerine olan olumlu etkileri aşağıda ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Ayran aşı çorbası sindirim sistemi için son derece yararlı besinler olan probiyotik ve lif içerir. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sisteminin normal flora dengesini korumaya yardımcı olur ve bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını artırmaya katkı sağlar. Böylece kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca yoğurt içeren besinlerin tüketilmesi, laktoz intoleransı olan kişilerin sindirim sistemi sorunlarını hafifletmeye destek olur. Ayran aşı çorbasının lifli yapısı da sindirim ve boşaltım sistemi için fayda sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkı sağlar.
Ayran aşı çorbasındaki yoğurt, kalsiyum ve D vitamini kaynağı olduğu için kemiklerin güçlenmesi ve sağlıklı kalması için önemlidir. Ayran aşı kalsiyumun yanı sıra kemikteki minerallerin yoğunluğunu arttırarak kemik sağlığını destekleyen fosfor minerali de içerir. İçerisindeki sarımsak ise florür bakımından zengindir ve diş minesini güçlendirerek dişleri çürüklere karşı korumaya yardımcı olur. İçeriğindeki tüm bu besinler ayran aşı çorbasının kemik ve diş sağlığına olan faydalarını destekler.
Ayran aşı çorbasının ana malzemesi olan yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayan probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağırsaklarda yararlı bakteri sayısını artırır bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyon riskini azaltmaya katkı sağlar. Bu nedenle düzenli olarak probiyotik içeren besinlerin tüketilmesi vücut sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca ayran aşı çorbası içerisinde yer alan yoğurt, nohut, buğday ve sarımsak gibi besinler; protein, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Ayran Aşı Çorbası düşük kalorili ve doyurucu bir yiyecek olduğu için kilo kontrolüne fayda sağlar. İçerisinde yer alan kalsiyum yağ yakımını destekleyerek incelmeye yardımcı olur. Ayrıca içeriğindeki protein ve lifli yapı sayesinde de tokluk hissi sağlayarak daha az yemek yemeyi teşvik eder. Lif yapı az yemeyi sağlamasının yanı sıra boşaltımı kolaylaştırır ve vücuttan yağ atımını destekler. Tüm bu faydaları düşünüldüğünde kilo vermek isteyen kişilerin öğünlerine eklediği bir çorbadır.
Ayran aşı çorbası içeriğinde yer alan lif ve doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. İçeriğindeki lif, bağırsaklardaki kolesterol yükselmesine neden olan yağın emilimini azaltarak dışarı atılmasına yardımcı olur. Ayran aşı çorbası katı yağlar ile değil zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi doymamış yağlar ile hazırlandığından kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olur.
Ayran aşı çorbasının içerisindeki yoğurt cildin nem seviyesini koruyarak kuruluğu önlemeyi destekler, sarımsak ise antibiyotik özelliği ile ciltteki iltihaplanmaların önlenmesine yardımcı olur. Böylece nemli ve canlı bir cilt sağlamaya destek olmanın yanı sıra sivilce oluşumunu önlemeye de destek olur.
Ayran aşı çorbası özellikle yaz aylarında tercih edilse de kış aylarında da tüketilen bir çorbadır. Çünkü ayran aşı hem soğuk hem de sıcak şekilde tüketilebilir ve iki türlü de sağladığı faydasından bir şey kaybetmez. Sağlıklı bir çorba olan ayran aşı çorbası, isteğe göre haftada bir kaç kez tüketilebilir. Türk mutfağında soğuk çorba seçeneği çok fazla olmadığı için, ayran aşı çorbası yaz aylarında sık olarak tercih edilir.
Ayran aşı çorbası, farklı yörelerde değişik şekillerde hazırlanabilen bir çorba olduğu için isteğe göre malzeme (pirinç, kıyma gibi) eklenip çıkarılabilir. Pratik bir şekilde hazırlanabilecek klasik ayran aşı çorbası tarifi şöyledir:
Malzemeler:
Üzeri için:
Hazırlanışı:
Soğuk ayran aşı çorbası bu şekilde hazırlanır, ama sıcak ayran aşı çorbası yapmak istiyorsanız. Sıcak su ekleyerek tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra bir süre ocakta kısık ateşte karıştırarak pişirebilirsiniz.
Sağlıklı bir beslenme planı uyguluyorsanız, ayran aşı çorbasını diyetisyeninize danışarak diyet planınıza ekleyebilirsiniz. Sağlık Destek Sitesi hastanesi beslenme ve diyet tıbbi biriminde kişiye özel diyet planları hazırlanır ve talepler doğrusunda plan şekillendirilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.