Sağlıklı bir kalp ritmi kalbinizin sağlıklı bir şekilde çalıştığı anlamına gelir. Kalp ritmi vücudunuzun tüm hücrelerine oksijen ve besin taşıyan kanın kalpten doğru şekilde pompalanmasına yardımcı olan önemli bir faktördür. Bu sebeple kalple ilgili sorunlar yaşanıyorsa ritmin doğru şekilde işlediğini kontrol etmek gerekir. Kalp ritmini net olarak tespit edebilmek için holter cihazına ihtiyaç duyulur. “Holter nedir?”, “Holter nasıl takılır?” ve “Holter cihazı nasıl çalışır?” gibi soruların cevabını merak ediyorsanız içeriğimize bakabilirsiniz.
Holter kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için kullanılan bir tür taşınabilir elektrokardiyografi (EKG) cihazıdır. Bu cihaz bir kişinin kalp atışını devamlı bir şekilde kaydeder ve bu kayıt belirli bir süre boyunca (genellikle 24 ila 48 saat) yapılır. Birçok elektrodu bulunan holter cihazının elektrotları göğüs bölgesine bir göğüs bandı yardımıyla ya da doğrudan yapıştırılarak takılır. Elektrotlar takılı kaldığı süre boyunca kayıt alır ve sonrasında bu kayıt doktorun incelemesi için bilgisayara aktarılır. Kayıtların sonucuna göre yapılan değerlendirmede kişinin kalp ritmi ile ilgili hastalığının olup olmadığı tespit edilir.
Holter cihazı birkaç elektrotun yerleştirildiği bir göğüs bandı veya doğrudan göğüs elektrotları kullanılarak takılır. Cihazın nasıl takılacağı şöyle açıklanabilir:
Holter cihazının nasıl takılacağı ve ne kadar süre takılı kalacağı ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi doktorunuz veya sağlık uzmanınız size verecektir.
Holter cihazı kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için takılır. Kalp ritim bozuklukları kalbin düzenli olarak atmadığı veya anormal bir şekilde attığı durumlardır. Bu bozukluklar arasında atriyal fibrilasyon, atriyal taşikardi, ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon gibi çeşitli türde hastalıklar vardır.
Holter bir kişinin kalp atışlarını sürekli olarak kaydeder ve bu kayıt belirli bir süre boyunca (genellikle 24 ila 48 saat) yapılır. Bu süre boyunca bir kişi normal günlük aktivitelerini yapabilir ve holter kayıt cihazını yanlarında taşıyabilir. Böylece günlük yaşantısında yaptığı ve yaşadığı durumlar esnasında ritim bozukluğu yaşayıp yaşamadığı görülmüş olur.
Holter cihazının doğru şekilde takılması ve böylece test sürecinin doğru çalışması için bazı önemli hususlara dikkat etmek gerekir. Holter cihazı takılması esnasında dikkat edilmesi gerekenler şöyle listelenebilir:
Holter cihazının doğru kullanımı testin doğru sonuçlar vermesi için son derece önemlidir. Bu sebeple cihaz takılırken ve takıldıktan sonraki süreç ile ilgili sorularınız varsa doktorunuza danışınız.
Kalp ritim bozukluklarını tespit etmek için kullanılan holter, bir göğüs bandı ve göğüs elektrotları kullanarak kalbin elektrik sinyallerini toplar ve böylece kalp atışlarını kaydeder. Alınan kayıt, bir bilgisayara aktarılır ve ardından doktorlar tarafından incelenir. Holter cihazı, bir kişinin normal günlük aktivitelerini yaparken kalp atışlarını kaydettiği için kalp ritim bozukluklarının doğal olarak ortaya çıkmasını sağlar. Doktorların hastadaki kalp ritim bozukluklarını tespit etmesine yardımcı olur.
Holter cihazı kalp ritim bozukluklarının türünü, şiddetini ve sıklığını belirlemeye yardımcı olurken kalp hastalığı olan kişilere uygulanacak tedavi planının belirlenmesine katkı sağlar. Holter ayrıca bir kişinin kalp hastalığının varlığı veya kalp ilaçlarının etkililiği hakkında da önemli bilgiler elde etmeyi sağlar.
Holter cihazı kullanarak test yaptırmak konu hakkında bilgili olmayı gerektirdiği için kullanacak kişilerin aklında çeşitli sorular oluşur. Tamamıyla tüm soruların cevabına hakim olunsa bile doktor önerisi olmadan cihaz kullanımı önerilmez. Holter cihazı hakkında sıkça merak edilen bazı sorular ve cevaplar ise şunlardır:
Holter testi sonuçları kayıt süresi sona erdikten sonra doktor tarafından değerlendirilir ve sonuçlar genellikle birkaç gün içinde hastaya iletilir.
Holter cihazı kalp ritim bozukluklarını tespit etmede herkes için uygun olmayabilir. Bazı insanlarda elektrotların yapıştırılması veya cihazın taşınması açısından zorluklar olur. Ayrıca kalp pilleri ya da diğer kalp cihazları kullanıyorsanız, Holter cihazının kullanımı ile ilgili özel dikkat gerekir. Bu nedenle Holter testi yapmadan önce doktorunuza uygunluk açısından danışmanız önerilir. Holter testi kişinin kendi insiyatifiyle yapabileceği bir test değildir.
Holter cihazı takılırken ya da takıldıktan sonra çalışması esnasında acı vermez. Holter testi acılı bir işlem olmasa da cihazın elektrotlarının yapıştırılması sırasında hafif bir rahatsızlık hissi olabilir ama bu da geçici bir durumdur.
Holter testi sonuçları kişide ritim bozukluğu olup olmadığı, kalp ritim bozukluğu varsa bozukluğunun türü, şiddeti ve sıklığı hakkında bilgi verir. Bu sonuçlar kalp hastalığı olan kişilerin tedavi planlarını belirlemelerine yardımcı olarak kalp ilaçlarının etkililiği hakkında bilgi sağlayabilir.
Holter cihazı takılıyken banyo ya da duş almak, yüzmek, su sporları yapmak, ağır fiziksel aktiviteler ve egzersizler yapmak, manyetik alana girmek gibi durumlardan kaçınılması gerekir. Holter cihazının takılı olduğu süre boyunca, nemden, sudan ve darbelerden korunması ve elektrotların düşmediğinden emin olunması önemlidir.
Kalp sağlığınız ile ilgili endişeleriniz varsa, sıkça çarpıntı sorunu yaşıyorsanız bir uzman doktora görünerek kalp ritminizi takip etmek için holter cihazı takılmasını talep edebilirsiniz. Sağlık Destek Sitesi Hastaneleri Kardiyoloji Polikliniklerinde alanında uzman hekimlerle hizmet vermektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.