Senkop, halk arasında bayılma olarak da ifade edilen durumun tıbbi adıdır. Senkop mekanizması kabaca beyne giden kan miktarındaki ani ve geçici düşüş olarak özetlenebilir. Beynin kanlanmasının bozulması ve çeşitli fonksiyonların kaybı ile genellikle kısa süreli olarak bilinç kaybı meydana gelir ve bu durum ani başladığı gibi ani olarak da sonlanır. Kan basıncından ani düşüş, kalp hızında ani düşüş, vücuttaki kan miktarında meydana gelen değişiklikler, psikolojik durumlar gibi çok çeşitli nedenler ile senkop görülmesi mümkündür. Bayılma sonra ortalama birkaç saniye ya da dakika sonra bilinç yerine gelir ve kişi uyanır.
Devam eden süreçte halsizlik, kafa karışıklığı gibi durumların görülmesi pek çok insanda normal olabilir. Bunların yanı sıra senkop ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken bir hastalığın habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Özellikle tekrarlayan ve nedeni bilinmeyen senkoplar için ileri araştırma ve tedavi planlaması için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir. Pek çok senkop vakasında doğru tanı, etkili tedavi yaklaşımı ve bireylerin tedavi planına uyumu ile senkop önlenebilir, kalıcı fonksiyon kayıplarının ve ölümcül komplikasyonların önüne geçilebilir.
Senkop sıklıkla bayılmak olarak tanımlanabilir. Kişinin ani ve kısa süreli olarak bilinç kaybı yaşaması ve ardından kısa sürede toparlayıp eski haline dönmesi genellikle senkopu akla getirir. Senkop vakalarının pek çoğunda altta yatan ciddi bir patoloji yoktur ve bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaz. Ancak vakaların çok da nadir olmayan kısmında senkop başka hastalıkların habercisi olabilir. Ani kardiyak ölümlerde ilk ve bazen tek uyarı işareti olarak senkop görmek mümkündür.
Senkop, bilinç kaybı ile seyrettiğinden kazalara ve ciddi yaralanmalara da yol açabilen bir durumdur. Presenkop olarak tanımlanan kısa dönem, senkoptan önce görülen ve bayılma hissi olarak tarif edilen bir dönemdir. Presenkop baş dönmesi, göz kararması, mide bulantısı gibi belirtiler gösterebilir. Kişiler görsel, işitsel işlev kayıpları yaşayabilir, çarpıntı, soğuk terleme gibi durumları tarif edebilir. Senkop nedeni araştırılırken senkop öncesi yaşanan belirtilerin de doktor ile paylaşılması ayırıcı tanı ve doğru tedavi planlaması için büyük önem arz eder. Epilepsi, nöbet, kalp krizi, kafa travmaları, zehirlenmeler, beyin kanaması, inme, hipoglisemi, diyabetik ketoasidoz gibi acil tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkan bilinç kayıpları senkop sınıfına dahil edilmez. Senkop, oldukça çeşitli nedenlerle meydana gelebilir ve sık görülen senkop nedenleri başlıca aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Senkop çok nadir görülen bir durum değildir ve her yaş grubundan insanı çeşitli nedenlerle etkileme potansiyeline sahip olabilir. Senkop görülme sıklığı ileri yaş ile birlikte artış gösterebilir. Senkop bir hastalığa eşlik edebilir, bir hastalığın semptomu olarak görülebilir ya da erken tanıda pek çok hastalık için yol gösterici olabilir. Bununla birlikte hiçbir hastalığı olmayanlarda senkop görmek de mümkündür.
Senkop görülen yaşlı bireylerde hastaneye yatış ve ölüm riski diğer popülasyonlara göre biraz daha fazla olabilir. Kalp rahatsızlığı olmayan, ciddi kronik bir hastalığı olmayan fakat ayakta uzun süreli dururken bayılan ya da şiddetli stres faktörlerine maruziyet sonrası tetiklenme ile bayılan genç popülasyonda senkopun kardiyak kökenli olması pek fazla beklenen bir durum değildir. Kardiyak senkop, erkek bireylerde ve 60 yaş üzerinde görülme riski daha fazla olan bir senkop çeşididir. Başta kardiyak senkop olmak üzere senkop için çeşitli risk faktörleri bilinen iskemik kalp hastalıkları, efor esnasında yada sonrasında bayılma, kısa süren çarpıntı atakları ve ani bilinç kayıpları, aritmiler, ailede ani kardiyak ölüm öyküsü ya da bilinen konjenital kalp hastalığı varlığı olarak sıralanabilir.
Sık görülen ve bayılan kişiler tarafından takiplenen çok çeşitli semptomlar arasında aşağıdakiler yer alabilir.
Semptomların herhangi birnin varlığında ya da alışılmadık durumlarda mutlaka uzman bir doktor görüşü ve altta yatan nedenin araştırılması önerilir.
Beyne yeteri kadar kan ulaşmadığında ve beyin fonksiyonlarını sürdürmede beslenmeye yetecek kadar kanlanamadığında senkop görülür. Senkopun çeşidine bağlı olarak ortaya çıkma nedenleri oldukça çeşitlilik gösterir. Pek çok insanı farklı şekillerde etkileyen kalp ve damar hastalıkları, beyin ve sinir hastalıkları gibi nörolojik kökenli hastalıklar, mental durum ile ilişkili durumlar senkop ile kendini gösterebilir. Bunlara ek olarak vücutta kan akışını önleyen ve pozisyon değişikliği ile kan basıncında ciddi düşme ile ortaya çıkan bir rahatsızlık da senkopa yol açabilir. Pozisyon değişikliği kaynaklı senkop en çok yatar pozisyondan oturur pozisyona geçerken ya da ani ayağa kalkma ile görülür. Durumsal senkoplar da toplumda çok nadir görülen senkop çeşitleri arasında değildir. Yoğun stres, dehidrasyon, korku, kaygı, şiddetli ağrı, uzun süreli açlık, alkol ve madde kullanımı, hiperventilasyon (çok hızlı ve uzun süreli solumak ile vücutta karbondioksit miktarının düşmesi), şiddetli şekilde öksürmek, ıkınmak gibi durumlar, ani baş ve boyun hareketleri (karotis sinüs aşırı duyarlılığı) ve idrar yapma ile durumsal senkop görülebilir.
Vazovagal senkop, kan basıncı düzeylerinde ani ve şiddetli bir düşüş ile meydana gelir. Kan basıncının düşüşü ile beyin kanlanması da bozulur ve beyne yeterince kan gidemez. Nörokardiyojenik senkop olarak da bilinen bu senkop tipi genellikle uzun süre ayakta kalmak, yoğun duygusal strese maruz kalmak, çok sıcak havada bulunmak, kan görmek ya da kan vermek, şiddetli korku hissetmek ve bağırsak hareketlerinde ciddi artış nedeniyle görülebilir. Normal bireylerde ayağa kalkar pozisyona geçildiğinde yerçekimi kanunu nedeniyle vücuttaki kan vücudun alt kısmına göllenir. Bu durumda sağlıklı bir kalp ve sağlıklı çalışan otonom sinir sistemi, kan basıncında ani düşüşün önüne geçmek amacıyla çalışır ve kan basıncını sabitler.
Vazovagal senkopta kalp atış hızı ve kan basıncı uygun olmayan bir şekilde ve aniden ciddi miktarda düşüş gösterir. Vazovagal senkop tipik olarak hastaların büyük çoğunluğunda iyi huylu bir durumdur.
Postural hipotansiyon ya da ortostatik hipotansiyon olarak da bilinen postural senkopta hızlı pozisyon değişikliği ile (örneğin yattıktan sonra aniden ayağa kalkmak gibi) kan basınca ani bir düşüş meydana gelir. Bazı ilaçlar ve susuz kalmak (dehidratasyon) bu duruma neden olabilir. Postural senkopta hızla ayağa kalkmak ile sistolik kan basıncında en az 20 milimetre civa ve diyastolik kan basıncında en az 10 milimetre civa düşüş kaydedilir.
Beyne kan akışını olumsuz etkileyen bir kalp veya kan damarı problemi varlığında kardiyak senkop görülebilir. Kardiyak senkop nedenleri başlıca aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Kardiyak senkop varlığında ya da ailede kardiyak senkop öyküsü varsa uygun tanı ve tedavi planlaması için bir kardiyolog muayenesi önerilir.
Epilepsi, nöbet, inme veya geçici iskemik atak (GİA) gibi çeşitli nörolojik hadiselerde nörolojik senkop meydana gelme riski yükselebilir. Toplumun büyük çoğunluğunda görülen kronik hastalıklar arasında yer alan migren ve normal basınçlı hidrosefali gibi çeşitli patoloji,ler de nörolojik senkop nedenleri arasında gösterilebilir.
Postural ortostatik taşikardi sendromu varlığında oturma ya da yatma pozisyonundan ayağa kalkar pozisyona geçiş ile birlikte kalp hızında aniden ve büyük oranda bir artış (taşikardi) meydana gelebilir. Kalp atış hızındaki artış genellikle ayağa kalktıktan sonraki on dakika içinde gözlenir ve dakikada 30 atış ya da daha fazla hızlanma görülebilir. Bu durum daha çok kadınlarda görülür.
Bilinmeyen senkop nedenleri, senkop çeşitlerinin yaklaşık üçte birini oluşturur ve bu oran hiç az değildir. Bununla birlikte bazı ilaçların yan etkisi olarak senkop riskinde artış da beklenilir. Nedeni belirlenememiş ve tekrarlayan senkoplarda uzman bir doktordan destek almak ve altta yatan nedeni belirlemek ölümcül komplikasyonları önlemek açısından büyük önem taşır.
Senkop varlığında uzman bir doktor tarafından kapsamlı bir değerlendirme şarttır. Ayrıntılı fizik muayene ve tıbbi geçmiş sorgulanmasının ardından gerekli durumlarda çeşitli tetkikler ile senkop değerlendirmesi yapmak ve altta yatan problemi bulmak mümkün olabilir. Bayılmanın öncesinde herhangi bir belirti olup olmadığı, nasıl, nerede ve ne zaman bayılma gerçekleştiği, tetikleyici herhangi bir faktör hatırlanıp hatırlanmadığı başta olmak üzere senkop semptomları hakkında pek çok bireysel soru uzman doktor tarafından yöneltilebilir. Senkop ile başvuran bireyin çeşitli pozisyonlarda kalp atış hızı (nabız) ve kan basıncı (tansiyon) ölçülebilir ve kayıt altına alınıp kıyaslanabilir. İleri tetkik ve kapsamlı araştırma gerektiren bazı senkop vakalarında doktor tarafından istenen testlerin bir kısmı aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Elektrofizyoloji çalışmaları, nörolojik değerlendirmeler ve bilgisayarlı tomografi (BT) taraması dahil olmak üzere diğer bazı testler de senkop tanısı amacıyla tercih edilebilir. İç kulaktaki sorunları dışlamak bir kulak burun boğaz uzmanı randevusu gerekebilir.
Bayılma anına şahitlik edildiği durumlarda bayılan kişinin nefes aldığından emin olunmalıdır. Senkop sonrası en az 10-15 dakika boyunca bireyin uzanması sağlanmalıdır. Bayılmada tedavi seçenekleri senkopa yol açan nedenin bulunmasına ve çeşitli testlerin sonuçlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tedavide amaç çoğu zaman senkop ataklarının önüne geçmek ve ölümcül komplikasyon ve kazaları önlemektir. Tedavi yöntemleri başlıca aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Senkopun beklenmedik ve korkutucu bir durum olması durumu olduğundan çok daha tehlikeli gösterebilir. Senkop, pek çok insan için herhangi bir sağlık sorununu göstermez ve geçicidir. Bayılma şikayetinden sonra mutlaka bir doktor kontrolüne gitmek ve olası nedenleri, altta yatan hastalıkları dışlamak rahatlatıcı olabilir. Bayılmaya neden olan hastalığın tedavi edilmesi senkopların, senkopa bağlı komplikasyon ve kazalar kaynaklı ölümlerin önlenmesinde büyük önem arz eder.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.