Hamilelik boyunca fetüs su ile içeriği çok büyük oranda benzer bir madde olan amniyotik sıvı ile çevrili olarak anne karnında yaşamını sürdürür. Amniyotik sıvı içerisinde canlı bir takım fetal hücreler, alfa-fetoprotein (AFP) gibi çeşitli materyaller bulunur. Amniyosentez ile amniyon sıvısının örneklenmesi prosedürü doğum öncesinde bebeğin sağlığı konusunda önemli bilgiler elde etmek amacıyla başvurulan yöntemler arasında yer alır.
Bazı doğumsal kusurlar, genetik ya da metabolik çeşitli sendromlar açısından yüksek riskli gebelikler ve bebeklerin değerlendirilmesi için amniyosentez testi önerilebilir. Enfeksiyon riski olan hamileliklerde ve erken doğum beklenen vakalarda da amniyosenteze başvurmak gerekebilir. Hamilelik sırasında yapılan çeşitli kan testleri ile bazı sorunların tanısını koymak mümkün olabilse de pek çok durum için kan testleri tanı koymak için yeterli veri elde etmeyi sağlamaz. Bu gibi durumlarda tanı koymak için başvurulan yöntemlerin başında amniyosentez gelir. Amniyosentez, amniyotik sıvıdan örnek almayı ve incelemeyi kapsayan invaziv bir doğum öncesi (prenatal) tanı ve değerlendirme testidir. Amniyon sıvısı örneği çok ince bir iğne ile karın yüzeyinden rahime sokularak elde edilir. Ultrason cihazı ile bebeğin konumu ve amniyon sıvısının miktarı kolaylıkla takip edilebilir. Alınan örnek bir laboratuvarda test edilerek kromozom analizi yapılır. Tercih edilen testler arasında başlıca karyotip testi, FISH testi ve mikroarray analiz yöntemi yer alır.
Amniyosentez çoğu zaman hamileliğin ikinci ya da üçüncü trimesterinde uygulanan bir prenatal tanı testidir. Down Sendromu gibi bazı kromozomal durumları, kistik fibrozis gibi genetik kusurları teşhis etmek amacıyla amniyosentez testine başvurabilir. Amniyosentez işleminde ince bir iğne ve ultrason cihazı eşliğinde fetüsün etrafını saran kesenin içindeki amniyon sıvısından az bir miktar örnek alınır. Alınan bu örnek daha sonra incelenmek ve hastalıklar açısından değerlendirilmek üzere laboratuvara gönderilir. Gebelik sürecinde fetüs amniyotik kese içinde büyüme ve gelişmesini sürdürür.
Amniyotik kesenin içinde, fetüsün içerisinde bulunduğu amniyotik sıvı yer alır ve bu sıvı sayesinde fetüs çevrelenir ve darbelerden korunur. Amniyon sıvısında fetüse ait bazı hücresel yapılar da yer alır. Bu hücrelerin değerlendirilmesi ile fetüsün genetik analizini yapmak ve bazı hastalıkların doğumdan önce tanı almasını sağlamak mümkün olabilir. Hamilelik sırasında amniyosentez önerilen bazı durumlar kabaca aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Sıralanan çeşitli durumlar her zaman amniyosentez gerektirmez ve en doğru tedavi yaklaşımını ve planlamasını alanında uzman ve tecrübeli bir doktor ile belirlemek önerilir.
Amniyosentez çeşitli nedenlerle önerilebilir. Sık olarak karşılaşılan nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Amniyosentez, ultrason ile birlikte yapılan bir test olduğundan amniyosentez testi ile değerlendirilemeyen yarık damak, yarık dudak, kalp problemleri gibi durumların tespiti mümkün olabilir. Bunların yanı sıra hem ultrason hem de amniyosentez testinin yeterli olmadığı, yüzde yüz güvenilir sonuç vermediği bir takım hastalıkların da olduğu unutulmamalıdır. Amniyosentez, rutin olarak tercih edilen bir yaklaşım olmamak ile birlikte bebeğin cinsiyeti hakkında en doğru sonucu veren yaklaşımlardandır.
Pek çok gebelikte amniyon sıvısı testi gebeliğin 15 ile 20. haftaları arasında gerçekleştirilir. Bu zaman dilimi gebeliğin ikinci üçüncü ayı yani ikinci trimester anlamına gelir. Hamileliğin çok erken dönemlerinde amniyosentez yaptırmak düşük yapmak gibi çeşitli durumlar açısından büyük bir risk oluşturur. Bazı vakalarda doktorlar amniyon sıvısı testini hamileliğin daha ileri dönemleri için planlayabilir. Fetal akciğer gelişiminin değerlendirilmesinde ve polihidroamnios tedavisinde amniyosentez genellikle üçüncü trimesterde planlanır.
Amniyosentez prosedürlerinin pek çoğu genellikle güvenlidir. Ancak amniyosentezin taşıdığı riskler hem anne hem de bebek açısından oldukça ciddi ve hayatidir. Amniyosenteze bağlı görülebilen komplikasyonlar aşağıdaki gibidir.
Genetik amniyosentez genellikle tarama test sonuçlarının şüpheli olduğu durumlarda anne adaylarına önerilen bir yaklaşımdır. Her gebelikte rutin olarak planlanan ve uygulanan bir prosedür kesinlikle değildir. Genetik amniyosentez yaptırma kararı anneye aittir. Doğru karar vermeye yardımcı olması için uzman ve güvenilir bir sağlık kuruluşu ile birlikte süreci yönetmek önerilir.
Uzman doktorlar amniyosentez testlerini çeşitli nedenlerle önerebilir ve uygulayabilirler. Amniyosentez genellikle testin potansiyel risklerinin anne ve bebek için potansiyel faydalarından çok daha az olduğu durumlarda önerilir. Bu test ile bebeğin sağlık durumu yani fetal sağlık hakkında değerli pek çok bilgi elde edilebilir. Bunun yanı sıra amniyosentez yaptırma kararı nihai olarak anneye aittir. Endişeleri olan annelerin uzman ve güvenilir bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, alanında tecrübeli bir doktor tarafından ayrıntılı ve kapsamlı değerlendirmeden geçmeleri büyük önem arz eder.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.