Öksürük, sağlık hizmetlerine yapılan başvurularda en çok karşılaşılan semptomlardan biri olup solunum yolu hastalıklarının başlıca şikâyetlerinden birisidir. Yetişkin bireylerin yaklaşık %3-12`sinde öksürük ortaya çıkar. Öksürük normal bir refleks durumu olsa da bazen tıbbi bir durum veya hastalığın bir habercisidir.
Akut ve kronik öksürükler kesin olarak birbirinden ayrılmasa da genellikle yetişkinlerde en az sekiz hafta; çocuklarda en az dört hafta öksürük kronik sayılır. Kronik öksürük yetişkinlerin yaklaşık %40`ında tanımlanmış bir nedene bağlı değildir veya tedaviye rağmen sürekli öksürük durumu vardır. Bilinmeyen nedenler dışında üst ve alt solunum yolları hastalıkları ve reflü (GÖRH), kronik öksürüğün en sık karşılaşılan nedenleridir. Kronik öksürük, diğer bir neden olan, sigara içen bireylerde, içmeyen ve sigarayı bırakanlara kıyasla üç kat daha fazla görülür.
Öksürük, solunum yolları ve akciğere ulaşan yabancı maddeleri vücuttan atmaya yarayan bir reflekstir. Koruyucu bir mekanizma olduğundan sağlık açısından gerekli ve yararlıdır. Ancak bazı durumlarda yoğun ve kronik bir hal alarak öksürük krizlerine yol açar. Doğal bir öksürme olayının dışında boğazın tahriş olması çoğunlukla öksürüğü meydana getirir.
Öksürük krizleri, çevreden gelen uyarılar veya vücuttaki hastalıkların etkisiyle ortaya çıkar. Kullanılan ilaçlar, maddeler ve hava kirliliği çevresel etkenlerdendir. Özellikle göğüs hastalıkları ve enfeksiyonlar ise iç kaynaklı öksürük nedenleridir. Bir semptom olarak öksürük, göğüs hastalıkları kliniklerinde en sık başvuru nedenidir.
Öksürük krizleri kuru veya mukuslu/ıslak öksürük şeklindedir. Hastalıklar ve çevresel faktörler, mukus salınımını artırır veya azaltır. Genellikle öksürük krizlerinin nedenleri şu şekildedir.
Tüm bu nedenler dışında kronik bronşit ve amfizem çoğunlukla sigara içen bireylerde ortaya çıkar. Bu iki hastalık akciğerin tahribatına yol açar ve öksürüğe neden olur. Ek olarak her iki öksürük türü de enfeksiyon, akciğer hastalığı ve tahriş edici maddeden kaynaklanan iltihaptan kaynaklanabilir.
Öksürük krizleri rahatsız edici ve acı verici bir hal alabilir. Ancak öksürme vücudun doğal bir korunma mekanizması olduğundan tamamen ortadan kaldırmak güç olabilir. Aşağıdaki maddeler öksürük krizlerinizi gidermede size yardımcı olabilir;
Öksürüğün altında yatan nedeni bulmak ve çözüm üretmek en iyi çözümdür. Hayat kalitenizi etkileyen bir öksürük rahatsızlığınız var ise hekim muayenesini ihmal etmemelisiniz.
Öksürük krizleri solunum yolu enfeksiyonunun göstergelerinden biri sayılır. Öksürük krizinin zatürre ve bronşit gibi enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını şu belirtilerle anlayabilirsiniz:
Solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu öksürük krizi enfeksiyon geçtikten bir süre sonra dahi devam edebilir. Beklenenden uzun süren ısrarcı öksürük durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmanız en iyi seçenektir.
Uzun süreli ve yoğun süren öksürük krizlerinin altında yatan nedenler için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Öksürük krizlerinin nedenini teşhis etmek için bir veya birkaç test uygulanır:
Öksürüğün ana nedeni teşhis edildikten sonra tedavi aksamadan başlatılmalı ve düzenli kontroller sağlanmalıdır.
Öksürük krizi yönetimi genellikle krizi önlemek amacıyla değil semptom hafifletmeye yöneliktir. Bu nedenle o anki krizi gidermek amaçlanır. Ancak öksürük krizine neden olan durumlar kontrol altına alındığında krizler de önlenmiş olur.
Gece ortaya çıkan öksürük krizi nedenleri birçok farklı duruma bağlı olabilir.
Gece meydana gelen öksürük krizlerine yönelik öneriler daha çok öksürüğü yatıştırmak amacıyla yapılır.
Aniden gelen öksürük krizleri birçok farklı nedene bağlı olabilir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler, solunum yolu enfeksiyonları veya tahriş edici maddelere maruz kalmak gibi durumlar öksürük krizlerine yol açabilir. Bu nedenle, öksürük krizlerinin nedenini belirlemek için doktorunuzdan tavsiye almanız önemlidir.
Bebeklerde gece öksürük krizlerine karşı ilk adım, bebeğin rahat bir uyku düzenine sahip olmasını sağlamaktır. Bebek odasını nemlendirici ile nemlendirmek, tahriş edici maddeleri ortamdan uzak tutmak ve yatak başının hafifçe yükseltilmesi gece öksürük krizlerini azaltabilir. Bebekler için öksürük şurupları kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir.
Astım öksürük krizleri astım atağına bağlı olabilir. Astım kontrol altına alınmazsa öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Astım yönetimi için doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir. Ayrıca tetikleyici faktörlerden kaçınmak, sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak ve astım planınıza sadık kalmak astım öksürük krizlerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
Çocuklarda öksürük krizi, altta yatan nedenlere bağlı olarak farklı yaklaşımlar gerektirebilir. İlk olarak, su içmelerini teşvik etmek ve nemli hava solunum yollarını rahatlatabilir. Soğuk algınlığına bağlı öksürüklerde dinlenme ve sıvı alımı önemlidir. Eğer öksürük şiddetliyse veya uzun sürüyorsa bir çocuk doktoruna danışmak gerekebilir, çünkü bazen daha ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Öksürük vücudun verdiği normal ve gerekli bir tepkidir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak şiddeti ve süresi değişir. Ancak öksürük krizleri hayatınızın doğal akışını etkiliyorsa ve uyku döngünüzü değiştiriyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve uzman sağlık personelinden yardım almalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.