ontakt dermatit, bir maddeye doğrudan veya dolaylı temastan sonra oluşan kaşıntılı bir cilt döküntüsüdür. Kontakt dermatit genellikle; nikel, kobalt, parfüm, kozmetiklerdeki kimyasallar veya bazı bitkilerdeki maddelerden ötürü gelişebilir. Belirtiler ise çoğunlukla, alerjen maddelere temas ettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Bu duruma sebep olan madde tespit edilip kaçınılırsa semptomlar hızlıca düzelebilir. Kontakt dermatit tedavisi, cildiye uzmanlarının önerdiği ilaç tedavileri ve kişisel bakım uygulamalarını içerebilir.
Kontakt dermatit, belirli bir maddeye dokunulduğunda veya alerjik tepkime sonucu ortaya çıkan bir tür egzamadır. Kontakt dermatit, cildi tahriş eden ve kaşıntılı bir durumdur. Görülen belirtiler rahatsız edicidir, ancak; bulaşıcı özellikte değildir. Kontakt dermatit oluşum şekline göre genel olarak ikiye ayrılır:
Alerjik kontakt dermatit, vücudun hassas olduğu belirli bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin tepkimesidir. Bu durum, alerji yapan maddeye ilk kez temas ettiğinizde ortaya çıkmaz. Bağışıklık sistemi alerjen maddeyi tanır, tekrar temas halinde tepki gösterir ve bu durumla başa çıkmak için antikorlar üretilir. Alerjik kontakt dermatite yol açan maddelerden bazıları şunlardır:
İrritan (tahriş edici) kontakt dermatit, alerjik olmayan cilt reaksiyonudur. Bu durum, kontakt dermatitin en çok yaygın türüdür. Tahriş edici maddeler, ciltte temas ettiğinde bağışıklık sistemi devreye girmez ve yalnızca derinin dış tabakası zarar görüp, hassaslaşabilir. İrritan kontakt dermatite yol açan maddelerden bazıları ise şunlardır:
Dermatit teşhisinizin netleşmesi gerekli tedavilerin uygulanması için gereklidir. Hekiminiz günlük hayatta dikkat etmeniz gereken noktalar ile gerekli ilaç ve dermokozmetik tedavileri için sizi bilgilendirecektir.
Kontakt dermatitin en yaygın belirtisi, cildin kızarması ve kaşınmasıdır. Kızarıklık ve kaşıntı, temas edilen yerde, yakınlarında veya vücudun herhangi bir yerinden ortaya çıkabilir. Belirtiler ise temastan hemen sonra veya kısa bir süre sonra görülebilir. Genel olarak kontakt dermatit belirtilerinden bazıları ise şunlardır:
Kendinizde yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanız yararınıza olacaktır.
Kontakt dermatit ciddi bir sağlık sorunu değildir ancak; kişinin normal yaşantısını bozabilir. Tekrar eden ve belirli bir süre geçmesine rağmen iyileşmeyen semptomlarda mutlaka bir cilt uzmanına görünmek gerekir. Kontakt dermatitte doktora başvurulması gereken durumlardan bazıları ise şu şekildedir;
Dermatitin ilerlemeden tedavi edilmesi için yukarıdaki belirtilere sahipseniz mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gereklidir.
Kişiler, kontakt dermatiti işaret edilebilecek bazı belirtiler yaşadığında bir dermatoloji uzmanına başvurabilirler. Doktorlar, öncelikli olarak hastadan yaşadığı belirtilerin neler olduğunu sorar ve bir cilt muayenesi yapar. Net bir teşhis için de alerji testi yapılır. Yama testi olarak bilinen yapışkan bantlar, cilde yapıştırılır ve 2-3 gün beklenir. Test bantları ile ciltte neye karşı reaksiyon olduğu belirlenebilir. Teşhis için ayrıca, kanda IgE (Immünglobulin E) düzeyine de bakılabilir.
Kontakt dermatitin tedavisi, genel olarak alerjiye neden olan durumun belirlenmesi ve ondan uzak durulması ile başlayabilir. Belirtiler, reaksiyona neden olan maddeyle temasın kesilmesinden ortalama olarak 2-4 hafta içinde kaybolur. Kontakt dermatitin doktor önerisiyle kullanılan tıbbi tedavisi ise şekilde olabilir:
Dermatit hastalığının durumu kişiden kişiye göre değişeceğinden mutlaka hekim gözetiminde tedavi alınmalıdır.
Kontakt dermatitin iyileşme süreci, tıbbi tedaviler kadar evde uygulanan bazı bakım uygulamalarıyla da ilişkilidir. Başta kaşıntı olmak üzere, diğer hafif semptomlar için evde uygulanabilecek bazı doğal tedavi yöntemleri ise şöyledir:
Kontakt dermatit önlenebilir bir durumdur. Ancak bunun gerçekleşmesi için hangi maddenin alerjiyi tetiklediğinin önceden saptanması ve bundan uzak durulması gerekir. Genel olarak kontakt dermatiti önleme yollarından bazıları ise aşağıdaki gibidir:
Bahsedilen önlemlerle dermatitiniz kontrol altına alınmazsa, ilaç veya dermokozmetik tedavileri için uzman hekim görüşüne başvurabilirsiniz.
Kontakt dermatit, genel olarak tehlikeli olarak kabul edilmez. Ancak, bu durum tedavi edilmez veya nedeni saptanmazsa sürekli tekrar edip ciddi sorunlara yol açabilir. Bazı kişilerde acil tıbbi yardım alınması gereken durumlar meydana gelebilir. O durumlardan bazıları ise şunlardır:
gibi belirtileriniz var ise mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Kontakt dermatit, bazı meslek gruplarında çalışan kişilerde veya bazı hobileri olan kişilerde daha sık görülebilir. Kontakt dermatitin risk faktörlerinden bazıları ise şunları içerebilir:
Yukarıda belirtilen bazı meslek grubunda çalışan kişiler, kontakt dermatit riskine karşı gerekli önlemleri alması faydalı olabilir..
Kontakt dermatit çoğunlukla ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Ancak, bu durum bazı risk grubundaki kişilerde sık sık tekrar edebilir ve vücutta daha geniş bir alana yayılabilir. Alerji maddelerden etkilenen cildi kaşıdıkça tahriş artar ve ilgili alanda enfeksiyon oluşabilir. Bu bölgelerde ayrıca, bakteri ve mantar oluşumu da görülebilir.
Sizin de herhangi bir maddeye karşı alerjiniz varsa veya oluşan belirtilerin sebebini bilmiyorsanız bu durum kontakt dermatitin işareti olabilir. Gerekli tedavi ve önlem için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.