Soğan günlük beslenmede tüketiciler tarafından tercih edilen, içerisinde çeşitli vitamin, mineral ve sağlığı geliştirici kimyasallar bulunduran bir bitkidir. Bitkilerde bulunan ve hastalıklardan koruyucu etkiye sahip olan kimyasallara fitokimyasal denir. İyi bir fitokimyasal kaynağı olan soğan, düzenli tüketiminde hastalıkları önlemeye ve sağlık durumunu geliştirmeye yardımcı olur.
Günümüzde tüketiciler tarafından hastalıklardan korunmak için kaliteli besin değerine sahip yiyecekler tercih edilir. Zengin besin içeriği ile tüketiciler tarafından tercih edilen soğan suyu, soğanın suda kaynatılarak posasından ayrıştırılması ile elde edilir. Soğan suyunun içerisinde bulunan kuersetin hastalıkları önlemeye ve sağlığı korumaya etkili olan fitokimyasallardandır.
Kuersetin antioksidan (vücudu zararlı serbest radikallerden koruyan maddeler), antienflamatuar (enfeksiyon önleyici) ve antiviral (virüslere karşı) etkiye sahiptir. Kolesterol düzeyini koruyarak kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalık riskini azaltır. Vücutta histamin salgılanmasını baskılayarak alerji ataklarını önler.
Soğan suyu zengin besin içeriği ile antioksidan, antiviral, antienflamatuar ve antikarsinojik (kanser oluşumunu engelleyen) özellik gösterir. İnflamasyonu (iltihaplanma) önlemede etkilidir. Fitokimyasallar; diyabet, obezite, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, bazı göz rahatsızlıkları (katarakt gibi) ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde etkili bileşiklerdir. Soğan suyu içerisinde bulundurduğu fitokimyasallar sayesinde bu tür hastalıkların tedavisinde destekleyici bir etkiye sahiptir.
Soğan suyu farklı hastalık gruplarının önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Soğan suyunun etkileri şu şekilde sıralanabilir:
Tıp dilinde uterus olarak adlandırılan rahim, kadınlarda mesane ile rektum arasında bulunan, kas ve bağ dokusundan oluşan bir kadın üreme organıdır. Hamilelikte bebek uterusta gelişim gösterir. Uterusta bulunan kaslar doğum sonrası kanamayı kontrol eder.
Uterus kadın sağlığı açısından önemli bir organdır. Uterusta oluşan sorunlar döllenmeyi ve gebe kalmayı olumsuz etkiler, mevcut gebelikte erken doğum veya düşüğe yol açar.
Soğan suyu içerisinde bulunan fitokimyasallar sayesinde uterus sağlığını geliştirerek kadınlarda uterus kaynaklı rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar. Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Rahim kanseri rahmin içini döşeyen tabakadaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşur. Adet düzensizlikleri rahim kanseri için risk faktörüdür. Soğan suyu tüketimi adet düzensizliklerini tedavi edebilir ve rahim kanseri oluşmasını önleyebilir.
Günümüzde hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde besin değeri yüksek olan yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Soğan suyu antienflamatuar etkisi ile vücutta oluşabilecek enfeksiyonları önler ve var olan enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Soğan suyu ayrıca cilt elastikiyetini arttırarak yaşlanmayı geciktirir. Vücutta akne oluşumunu önler ve var olan aknelerin tedavisinde etki gösterir. Erkek ve kadın sağlığını geliştirici besin öğelerine sahip olan soğan suyu erkeklerde testosteron sayısını arttırarak cinsel işlev bozukluğunu önler.
Soğan suyu kadınlarda regl düzensizliklerini tedavi ederek hastalıkların oluşmasını önler ve üreme sağlığını destekler. Menopozla birlikte vücutta kemik kaybı oluşmaya başlar. Soğan suyu tüketimi kemik sağlığını geliştirerek kadınlarda menopoz döneminin daha sağlıklı geçmesini sağlar.
Her besinde olduğu gibi soğan suyunun da kontrolsüz tüketilmesi vücutta istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Soğan suyunu doktorunuza danışarak tüketmek istenmeyen yan etkilerin oluşmasını önler. Siz de soğan suyunu beslenmenize dahil etmek istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.