Beta enfeksiyonu, halk arasındaki genel kanının aksine virüs değil bakteri kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakterinin neden olduğu enfeksiyona verilen isimdir.
Beta mikrobu, bademciklere yerleşip hastalık üreten bir mikrop olup oldukça dirençlidir. Erken ve yeterli tedavi edilmediği takdirde diğer doku ve organlarda romatizmal hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabilir. İçeriğin devamında beta mikrobunun belirtileri, tedavisi ve konuyla ilgili diğer detaylar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi semptomlarla karakterize olan beta enfeksiyonu Beta bakterisi kaynaklıdır. Beta enfeksiyonu bilinenin aksine beta virüsü nedeniyle değil Beta hemolitik Streptococcus pyogenes bakterisinden doğan bir enfeksiyonudur. Beta virüsü değil bakterisi kaynaklı olan bu enfeksiyon bu sebeple antibiyotik tedavisiyle iyileşebilir.
Çocuk ve yetişkin her yaş grubundan bireyin yakalandığı bu enfeksiyonun farklı belirtileri vardır. Özellikle kış döneminde influenza, nezle, domuz gribi, soğuk algınlığı, JN1 varyantı gibi rahatsızlıklarla karıştırılabilen beta enfeksiyonun farkları ve belirtileri ayırt edilmelidir.
Beta enfeksiyonun vücuda tamamen yayılması veya geç iyileşmesi, ileri dönemler için ağır tablolara yol açabilir. Bu sebeple erken tanı ve belirtiler üzerinde muhakkak durulmalıdır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Beta enfeksiyonu genellikle çocuk ve ergenlerde görülen bir rahatsızlıktır. Sıklıkla her yaş grubu için gözlenen belirtiler benzerdir. 3 yaşından 17 yaşına kadar yaygın görülen beta enfeksiyonunun çocuklarda önde gelen genel semptomları şu şekilde sıralanabilir:
Beta enfeksiyonu, genellikle çocukluk çağında görülen bir hastalıktır.Üç ila on beş yaş arasındaki çocuklarda görülme sıklığı fazladır. Gelişim dönemi olan okul çağında sürekli yeni virüs ve bakteriler ile enfekte olan vücut ve bağışıklık sistemi zaman zaman zayıf düşebilir.
Önemli olan erken ve doğru tedavi ile enfeksiyonları hafif şekilde atlatıp bağışıklığı güçlendirerek gelişimdir. Özellikle astım ve bronşit gibi akciğere bağlı rahatsızlığı olan çocuklar, ebeveynleri tarafından dikkatli gözlemlenmelidir.
Beta enfeksiyonu bir boğaz enfeksiyonudur ve bakteri kaynaklı tüm rahatsızlıklar gibi antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir. Doktor kontrolü ve önerisiyle ilaç tedavisi protokolü oluşturulur.
Penilisin türevi ilaçlar ağız yolu ile alınacaksa yaklaşık on günlük antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra hastanın sağlıklı beslenmesi, bol sıvı alması ve dinlenmesi de bağışıklık sisteminin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur. Yine antibiyotik tedavisinde bir diğer yöntem ise kalçadan enjeksiyonla antibiyotik alınmasıdır.
Eğer hastanın penisiline alerjisi varsa ertiromisin ve türevleri antibiyotikler de tedavide kullanılabilir. Genellikle çocuklarda görülen bu enfeksiyon çocuğa en uygun doz ve türdeki antibiyotikle tedavi edilir. İyileştirilmeyen beta enfeksiyon, romatizma başta olmak üzere başka rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Beta enfeksiyonu için Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakteriye maruz kalmak tek nedendir. Solunum yoluyla veya yakın temasla bulaşan bu bakteri, üst solunum yollarına yerleşerek vücuda yayılır. Damlacık yoluyla bulaşan bir rahatsızlık olduğu için bu enfeksiyonu taşıdığından şüphelenen bireyler; maske kullanımına, hijyene ve toplumsal mesafeye dikkat etmelidir.
BETA enfeksiyonunda doğru tedavi uygulanmaz ise ilk olarak enfeksiyon hızlı bir şekilde tüm doku ve organlara yayılır. Bu durumdan en çok karaciğer ve böbrekler etkilenilir ve akut organ yetmezlikleri meydana gelebilir.
Kalp, böbrek ve eklemlere yayılan enfeksiyon bu doku ve organlara zarar verebilir. Hem çocukluk çağında hem ileriki yaşlarda eklem romatizması görülebilir. Çok güçlü ve dirençli olan beta bakteri tedavi edilmezse kalp romatizmasına davetiye çıkarabilir. Kalp romatizması kan yoluyla enfeksiyonun sinir sistemi de dahil olmak üzere tüm dokulara dağılmasına neden olur. Tüm doku ve sistemler kalıcı hasar riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Halk arasındaki adıyla kalp romatizması olarak bilinen akut romatizmal ateş çocuklarda beta enfeksiyonu tedavi edilmezse ortaya çıkabilir. Nefrit hastalığı da iyileşmeyen beta enfeksiyonu sonrası ortaya çıkabilecek bir diğer ani tablodur. Tüm bu hastalıklardan dolayı bireyler solunum sıkıntısı, nefes darlığı, hareketlerde kısıtlılık ve merdiven çıkamama gibi rahatsızlıklar yaşayabilir. İlerleyen dönemlerde kalp ve organ yetmezlikleri gibi vahim tabloların ortaya çıkmaması için beta enfeksiyonu erken ve kişiye özel doz ile tedavi edilmelidir.
Birçok bakteri enfeksiyonu gibi BETA enfeksiyonu da bulaşıcıdır.Kış döneminde artan salgınlar, kreş, okul,iş gibi kalabalık ortamlarda ortak paylaşım olması gibi durumlar enfeksiyonun bulaş oranını artırır.
Damlacık yoluyla kişiden kişiye geçen beta virüsü kolay bulaş yolu nedeniyle hızlıca yayılım sağlayabilir. Bu da hem okul ve toplu taşıma gibi sosyal alanlarda hem de evde aile bireyleri içerisinde herkesin hızla enfekte olmasına sebep olabilir. Bu sebeple hijyen ve bireyler arası mesafeye dikkat edilmelidir. Gerekli durumlarda maske takılmalıdır.
Beta enfeksiyonuna en iyi gelen tedavi yöntemi antibiyotik kullanımıdır. Özellikle penisilin türevi antibiyotikler doğru doz ve sıklıkta uygulandığında beta enfeksiyonu tedavisi başarıyla gerçekleşir.
Özellikle bağışıklık sistemi zayıf çocukların tedavisine geç kalınmamalıdır. Kimi bünyelerde hafif seyredip kendiliğinden atlatılabilse de ilaç ve beslenme tedavisi ihmal edilmemelidir. C vitamini, A vitamini ve omega3 gibi bağışıklık dostu besin içerikleri zengin gıdalar alınmalıdır. Taze meyve ve sebze tüketimi ihmal edilmemelidir. Proteinden zengin beslenmek de yine hastaların toparlanması için önemli konulardandır.
Beta enfeksiyonu da her hastalık gibi hastayken ve sonrasında alınması gereken bir dizi önlemler içeren bir tedaviye sahiptir. Beta enfeksiyonu sonrası kişiler halsiz ve güçsüz kalabilir veya iyileşme süresi daha da uzayabilir.
Bu sebeple enfeksiyonun tekrarlamaması ve bağışıklığın güçlendirilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Tüm bu adımlar doktor kontrolü ve önerisiyle uygulanmalıdır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Beta enfeksiyonu, erken teşhis edilip doğru tedavi edildiğinde hafif atlatılabilen bir hastalıktır. Ancak ağır vakalarda kalıcı hasar oluşabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonunun ağır tablolara sebep olmaması için hem doktor kontrolünde antibiyotik desteğine hem kişisel bakım ve hijyene özen gösterilmelidir. Eller yıkanmalı, ağız ve diş bakımı ve bebeklerde kulak temizliği ihmal edilmemelidir.
Beta virüsü tedavisi, ilaç kullanımı ve beslenme desteği ile bir bütün olarak ele alınmalıdır. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz de bedeni güçlü ve zinde tutar. Bu sebeple özellikle çocuklar egzersize yönlendirilmelidir.
Beta enfeksiyonu ve sağlıkla ilgili tüm püf noktalar için aradığınız bilgileri ilgili sayfalarda bulabilirsiniz. Beta enfeksiyonu tedavisi ve diğer tüm solunum yolu rahatsızlıklarınız için siz de sağlık kuruluşuna başvurarak hekim kontrolünde muayene ve tedavi olabilirsiniz.
Ayrıca, X Hastalığı (X Virüsü) ile ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.