Form devre dışı bırakıldı
Safra kesesi kanseri, safra kesesinde bulunan hücrelerin anormal şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Erişkinlerde daha sık görülür ve genellikle 55 yaşından sonra ortaya çıkar. Safra kesesi kanseri, erken evrelerde belirti vermediğinden fark edilmeyebilir. Ancak ilerleyen evrelerde karın ağrısı ve karında şişlik gibi semptomlar görülebilir.
Safra kesesi kanseri teşhisi için, BT taramaları, endoskopik ultrasonografi, PET taramaları ve biyopsi gibi testler yapılabilir. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi farklı yolları içerebilir ve kişinin durumuna ve kanserin evresine göre değişebilir. Safra kesesi kanseri ve belirtileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Safra kesesi, karın sağ bölümünde karaciğerin altında bulunan bir organdır ve karaciğerin salgıladığı safra sıvısını depolar. İhtiyaç halinde safra kesesi, safra salgılayarak sindirim sırasında emilen gıdaların işlenmesine yardımcı olur. Safra kesesi, ayrıca safra taşı oluşumunun önlenmesi için de gerekli olan mukusu salgılar. Genel olarak, safra kesesi vücudumuzdaki sindirim sürecini düzenlemek için önemli bir rol oynar.
Çeşitli sebeplerden dolayı safra kesesinde bulunan hücreler anormal büyüme veya çoğalma gösterdiğinde safra kanseri gelişir. Safra kesesi kanserine sebep olan birden fazla durum vardır. Risk faktörleri arasında yaş, sigara içme, obezite, aile geçmişi ve bazı kalıtsal hastalıklar bulunur. Safra kesesi kanseri, bulunduğu konumdan dolayı geç fark edilebilir. Bu kanser, nadir olarak görülse de ileri evrelerde ciddi sağlık riski oluşturabilir.
Safra kanseri, bazı durumlarda safra yolunda gelişebilir. Safra yolu kanseri ayrıca karaciğerin içindeki bir bölgede de gelişebilir. Klatskin tümörü olarak da bilinen safra yolu kanseri belirtileri, safra kesesi kanseri belirtileri ile benzerlik gösterse de bazı noktalarda ayrılır.
Safra kesesi kanseri ve safra yolu kanseri aynı şey değildir. Safra kesesi kanseri, safra kesesinde gelişen bir kanserdir ve safra kesesindeki hücrelerin anormal büyümesi sonucu ortaya çıkar. Safra yolu kanseri ise safra kesesinden açılan safra yollarında gelişen bir kanserdir. Her iki tip farklıdır ve birbirlerinden farklı belirtileri, risk faktörleri ve tedavileri vardır. İlgili belirtiler ortaya çıktığında bir doktorla konsültasyon yapılması ve doğru teşhis ve tedavinin uygulanması önemlidir.
Safra kesesi kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir; ancak bazı faktörler oluşma riskini artırabilir. Safra kesesi kanseri riskini artıran faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Safra kesesi kanseri ilk aşamalarda pek fazla belirti vermeyebilir ve belirtiler, zamanla daha belirgin hale gelir. Safra kesesi kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Bu belirtiler, başka hastalıklarda da görülebilir ve bu semptomlar kişide safra kesesi kanseri olduğu anlamına gelmeyebilir. Ancak, bu belirtilerin bir kısmının varlığı durumunda, bir doktora başvurmak en iyisidir. Doktorunuz, gerekli testleri yaparak safra kesesi kanseri olup olmadığını ve eğer varsa hangi evrede olduğunu belirleyebilir.
Genellikle safra kesesinde kanser belirtileri ortaya çıktığında doktor çeşitli testler isteyebilir. Bu testler sayesinde kanser evrelendirilir ve buna yönelik uygun bir tedavi planı hazırlanır. Safra kesesi kanserinin teşhisi, aşağıdaki yöntemler kullanılarak konabilir:
Safra kesesi kanseri evrelendirmesi kanserin ne kadar yayıldığını anlamak ve buna yönelik uygun bir tedavi planı hazırlamak için önemlidir. Safra kesesi kanser evrelendirmesi 0 dan 4 e kadar derecelendirilir. 0. aşama tümörün oluştuğu bölgeden başka bir yere yayılım göstermediği anlamına gelir. Ancak tümör büyümeye ve metastaz yapmaya başladığında 4. evreye kadar ilerleyebilir. Kanser yayılıma durumu belirli harfler kullanılılarak yapılabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Safra kesesi kanseri tedavisi, hastanın durumuna ve evresine göre değişebilir. Ancak yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
Her hastanın durumu farklıdır ve tedavi yöntemlerinin seçimi; hastanın genel sağlık durumu, yaşı, tümörün büyüklüğü ve yayılma durumu gibi faktörlere göre yapılır. Tedavi yöntemlerinin seçimi ve uygulanması, bir onkolog veya cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Safra kesesi kanseri belirtilerinin erken tanınması ve doğru tedavinin uygulanması, hastalığın iyileşme şansını artırabilir. Ancak, safra kesesi kanserinin tam olarak önlenebileceği bir yol yoktur. Bununla birlikte, aşağıdaki adımlar safra kesesi kanserinin olası gelişme riskini azaltabilir:
Safra kesesi kanseri, kişinin hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilir. Sayılan belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, erken teşhis ve tedavi için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.