İnsanlarda mutluluk, canlılık ve gençlik hissi veren bir nörotransmitter olan serotonin mutluluk veren hormon olarak bilinir. Serotonin, merkezi sinir sistemindeki sinir hücreleriyle periferik sinir sisteminde yer alan sinir hücreleri arasında bilgi iletimini sağlamakla görevli bir kimyasal maddedir.
Mutluluk hormonunun vücutta pek çok işlevi bulunur. Ruh halinin düzenlenmesi, uyku ve uyanıklık döngüsünün sağlanması, sindirim sisteminin işleyişi, mide bulantısı, kan pıhtılaşması, kemik metabolizması, yara iyileşmesi ile doku tamiri ve cinsel istek serotoninin anahtar rol oynadığı başlıca konulardır.
Çok düşük serotonin seviyeleri ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açabileceği gibi yüksek mutluluk hormonu düzeyleri de fiziksel ve psikolojik sorunlara öncülük edebilir.
Serotonin 5-hidroksitriptamin (5-HT) olarak da adlandırılır ve monoamin türevi bir nörotransmitterdir. Serotonin aynı zamanda hormon olarak da görevlidir. Nörotransmitter olarak serotonin kimyasal olarak sinir hücreleri aracılığıyla mesajların iletimini sağlar ve vücudun çalışma mekanizmasını düzenler.
Serotoninin yüzde doksanı gastrointestinal sistemde bulunan hücrelerde yer alır ve bağırsaklarda bulunur. Mutluluk hormonu gerektiğinde kan dolaşımına salınarak fonksiyon görür. mutluluk hormonunun yaklaşık yüzde onu beyin hücreleri tarafından üretilir.
Serotonin esansiyel amino asitlerden olan triptofandan üretilir. Esansiyel amino asit, dışarıdan besinlerle alınması gereken, vücut tarafından üretilmeyen amino asit anlamına gelir.
Serotoninin vücutta birçok etkisi bulunur. Başlıca aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Serotonin düzeyinde düşüklüğün pek çok sebebi olabilir. Sık görülen nedenler aşağıdaki gibidir:
Vücutta yeteri kadar mutluluk hormonu (serotonin) üretimi olmaması, üretilen serotoninin işlevsel olmaması ya da vücut tarafından kullanılamaması vücutta serotonin düzeyinde düşüşün nedenlerindendir. Doğuştan gelen ya da sonradan kazanılan bazı durumlarda serotonin reseptör miktarı yeterli olmayabilir ya da reseptörler doğru şekilde çalışmıyor olabilir.
Serotonin düzeyini artırmanın doğal ve doğal olmayan pek çok yöntemi vardır. Bu yöntemler başlıca aşağıdaki gibidir:
Yüksek serotonin düzeyleri serotonin sendromu olarak adlandırılan bir duruma neden olur. Serotonin sendromu sıklıkla serotonin düzeyinde artışa neden olan bir ilacın yüksek dozda alınması ya da serotonin düzeyini artıran birden fazla ilacın alınması ile ilişkilidir.
Serotonin sendromunun hafif belirtileri yoğun terleme, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, kas seğirmeleri, tansiyon yüksekliği ve ishal olarak sıralanabilir. Şiddetli bir takım belirtilerde ise önlem almak ve bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekebilir.
Yüksek ateş, nöbet, bayılma ve bilinç kaybı, yüksek kalp atış hızı ve ritim bozuklukları bu belirtiler arasında yer alır. Serotonin sendromu erken tanınamaz ve acil tedavi edilemezse ölümcül olabilir.
Dopamin de serotonin gibi bir nörotransmitterdir. Dolayısıyla beyin ile vücudun diğer kısımları arasındaki bilgi aktarımında görev alan çok önemli bir moleküldür. Dopamin ve serotonin her ikisi de pozitif ruh hali ve olumlu duygular ile ilişkili olduğundan ikisi de mutluluk hormonu olarak kabul edilebilir.
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Dopamin ile serotonin arasında farklılıklar da bulunur. Vücudun hareketlerinden ve koordinasyonundan dopamin sorumluyken serotonin, bağırsak fonksiyonları ve iştah başta olmak üzere sindirim işlevleri üzerinde etkilidir.
Dopamin açlık hissine yol açarken serotonin tam tersi etki ederek açlık hissini bastırır. Dopamin deposu beyinde büyük bir alan kaplarken serotonin daha çok bağırsaklarda yer alır.
Serotonin vücutta hemen her alanda görevli olduğundan serotonin düzeyini etkileyen ya da serotonin düzeyleri ile etkilenen sağlık problemlerinde bir uzman görüşü almak önemlidir.
Vücutta serotonin dengesinin sağlanması ve sürdürülmesi, kullanılan diğer ilaçlarla serotonin etkileşiminin önüne geçilmesi için uzman doktor kontrolü dışında serotonin takviyesi alınması ya da kullanılan ilaçların dozunda değişiklik yapılması önerilmez.
Küçük mutluluk sırları, hayatın her anından keyif almayı ve pozitif enerjiyi artırmayı sağlar. Küçük mutluluk sırları nelerdir sorusunun yanıtı şu şekildedir;
Düzenli ve dengeli bir diyet, serotonin seviyelerini artırır Özellikle triptofan açısından zengin gıdalar tüketmek önemlidir. Bu gıdalar arasında; hindi, tavuk, somon, peynir, yoğurt, yumurta, fındık, tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur.
Düzenli egzersiz yapmak serotonin seviyelerini artırır. Aerobik egzersizler, özellikle yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet sürmek gibi aktiviteler serotonin üretimini teşvik eder. Güneş ışığı almak vücudun D vitamini sentezini teşvik eder ve serotonin üretimini artırır. Güneş ışığına maruz kalmak için güneşli günlerde dışarıda vakit geçirmek önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.