Form devre dışı bırakıldı
Apse, vücutta sıklıkla bakterilere karşı verilen tepki sonucu ortaya çıkan iltihabi bir durumdur. Ağız, diş, anal bölge gibi pek çok farklı vücut bölgesinde görülebilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi şikâyetler ile giden apselerin ciddi sonuçları olabildiğinden tanıda geç kalınmaması ve uygun tedavinin yeterli süreyle uygulanması önemlidir. Diş apsesi tedavisinde hekim tarafından uygulanan medikal yöntemlerin yanı sıra evde rahatlama sağlamak için uygulanabilecek bir takım basit önlemler de bulunur.
Apse, bedenin herhangi bir bölümünde, vücudun içinde ya da dışında oluşabilen, tüm vücut genelinde etkileri olabilen bir irin (püy) birikimidir. Vücutta enfeksiyon varlığında bağışıklık sistemi vücuda giren mikroorganizma ile mücadele etmek için çalışmaya başlar. Kan elemanlarından beyaz kan hücreleri enfeksiyonun olduğu alana gider ve hasar almış dokuda birikmeye başlar. Bu birikme sonrası inflamasyon meydana gelir ve oluşan inflamasyon nedeniyle içi irin ile dolu apse gelişir. İrin aktif ve inaktif beyaz kan hücreleri, mikroorganizmalar, doku parçaları ve sıvıdan meydana gelir.
Enfekte olmuş materyal ya da püy ile dişin farklı kısımlarında görülen reaksiyon diş apsesi olarak bilinir. Bu durum genellikle diş merkezinde bakteriyel bir enfeksiyon sonrası görülür. Sıklıkla çürük, kırılmış ya da oyulmuş dişler nedeniyle ortaya çıkar. Diş minesi hasar gördüğünde ise bakteriler dişin merkezini kaplayabilir. Diş enfeksiyonu sonrası dişin içinde biriken irin genellikle diş ağrısına neden olan tahriş ve şişkinliğe yol açar. Apseli dişin kulağa ya da boyna yayılabilen, hafif düzeyli ya da şiddetli ağrısı olabilir. Hızlı tanı konulmazsa ya da uygun tedavi edilmezse enfeksiyon diş ve diş köklerinden sonra dişlere destek sağlayan kemiklere de ilerleyebilir. Bu durumda hayatı tehdit eden, şiddetli reaksiyonlar görülebilir. Diş apsesine ikincil meydana gelen komplikasyonlar ölümcül olabilir.
Diş ve diş etlerinde görülen apseler farklı tiplerde olabilir. Periapikal apse, periodontal apse ve diş eti apsesi sık görülen apse tiplerindendir.
Apse gelişmiş bir dişte en sık görülen başlıca semptom diş etlerinde veya diş köklerinde zonklayıcı ve baskıcı tipte ağrıdır. Akut olarak gelişen bu ağrı sıklıkla ilerleyici karakterdedir. Sık görülen diş apsesi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Diş apsesi patlarsa aniden rahatlama ve ağrının kesildiği hissedilebilir. Apse patlamasıyla birlikte ağızda kötü bir tat ve koku ortaya çıkar.
Apselerin nedeni genellikle bakteriyel enfeksiyonlardır. Bununla birlikte yabancı cisimler, daha nadir vakalarda ise virüsler, parazitler ve mantarlar diş eti iltihabı ve apsesine neden olabilir. Apselerin çoğunda izole edilen mikroorganizma Staphylococcus isimli bakteridir. Bakterilerin vücuda girişi ile aktive olan bağışıklık sistemi ve beyaz kan hücreleri iltihaba ve mikroorganizma yanında dokuda ölüme neden olur. Bu süreç ile oluşan cep, püy ile dolarak apseyi oluşturur. Diş apsesi oluşturan bazı risk faktörleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Apse oluşmuş bir dişte tedavi, enfeksiyonun ve ağrının kontrol altına alınmasına yönelik olarak planlanır. Görülen semptomlara yönelik olarak diş doktoru diş köklerinin görüntülenmesi amacıyla diş röntgeni isteyebilir, apsenin yayılım gösterip göstermediğini kontrol edebilir. Apse, uzman bir doktor tarafından steril koşullar sağlanarak tedavi edilmesi gereken, kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bir hastalıktır. Apse tipine ve semptomların şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri vardır.
Doktor reçetesiyle kullanılması gereken ilaçların yanında evde tercih edilebilecek ilave tedaviler de rahatlamaya yardımcı olabilir. Evde uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlar olabilir:
Diş kökü veya diş etinde görülebilen apselerde etken olan faktörün ortadan kaldırılması ve uygun tedaviyi takiben sıklıkla 2 ila 3 günde iyileşme gözlenir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün içerisinde ise semptomların tamamen gerilemesi beklenir. Diş apse tedavisinin diş doktoru tarafından doğru şekilde uygulanması önemlidir. Apse kendiliğinden patlamış ve boşalmış olsa bile enfeksiyon yayılımının önlenmesi için muayene şarttır. Enfeksiyon, boyun bölgesi, çene ve beyin dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerine yayılım gösterebilir. Nadiren kana karışabilir ve sepsise yol açabilir. Sepsis, enfeksiyonun hayatı tehdit eden en ciddi komplikasyonlarındandır. Apseye eşlik eden bazı durumlarda acil servise başvuru gerekebilir. Bu durumlar yüksek ateş, yüzde şişme, yutma güçlüğü, kalp hızında yükselme, bilinç bulanıklığı ve konfüzyon olarak sıralanabilir.
Diş apselerinden kaçınmak için alınacak en önemli tedbir diş çürüklerinden korunmaktır. Bu amaçla yapılabilecek uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Form devre dışı bırakıldı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.