|
Bir ya da daha çok dişin kaybında tercih edilebilecek tedavi yöntemlerinden olan protetik diş tedavisi, kişilerin yaşam kalitesini artırır, günlük rutindeki aksaklıkları azaltır ve uzun süreli çözüm sunar. Diş kayıplarında sıklıkla tercih edilen protetik diş tedavisi, çeşitli durumlar için çözüm sunduğu ve kişiselleştirilmiş tedaviye imkan verdiği için tercih edilmeye devam edecektir. Protetik diş tedavisi, estetik ve fonksiyonel olarak bozulmuş dişlerin yerine konmasıdır. Protez diş tedavileri, sıklıkla hastalarda hızlı bir psikolojik iyileşmeye de olanak verir; çünkü konuşma, beslenme ve çenenin diğer fonksiyonlarında iyileşme sağlar. Ağız ve diş bütünlüğünün sağlanması, estetik ve doğal bir görünüm elde edilmesi ve çenedeki fonksiyonların korunmasına yönelik uygulamalar, protetik diş tedavisi yapan protez uzmanı diş hekimlerinin (prostodontist) ilgi alanındadır.
Yeni diş kayıplarında ya da bir süredir kayıp dişlerin varlığında en kısa zamanda diş hekimi kontrolü önerilir; çünkü eksik dişler, kemik dokuda deformitelere ve diş eti hastalıklarına zemin hazırlar. Ne kadar uzun süre eksik diş ile geçirilirse oluşan hasarın şiddeti o kadar artabilir ve geri döndürülme ihtimali her geçen gün azalabilir. Protetik çözümler amacıyla diş hekimine gidilmesini gerektiren bazı durumlar aşağıdaki gibidir:
Protetik diş tedavileri, travma ya da diğer hastalıklara bağlı diş kayıplarında dişin yerine konması amacıyla uygulanabilir. Daha çok tedaviye geç kalınmış ve kurtarılması mümkün olmayan dişlerin yerine konması amacıyla tercih edilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusu ihmal edilmemeli, düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Protetik diş tedavisinin en çok tercih edildiği durumlar ise başlıca aşağıda sıralanmıştır:
Protetik diş tedavisinin, hastanın yaşam kalitesini iyileştirme si ve estetik bir görünüm kazandırması sebebiyle ruh halini olumlu yönde etkilemesi ve beslenme gibi en temel ihtiyaçların sorunsuz giderilmesini sağlaması gibi olumlu sonuçları vardır. Protetik diş tedavisi planlanlanması halinde elde edilecek avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Protetik diş tedavileri, sabit protez uygulaması ve hareketli protez uygulaması olarak iki başlık altında toplanır. Sabit protez uygulamaları, eksik ya da hasar görmüş dişlerin orjinal haline en yakın şekilde, estetik görünümü korunarak yerine konması işlemidir. Mevcut hasar görmemiş dişlerden destek alınarak üretilir ve çeşitli kimyasallar ile ağza sabitlenir. Sıklıkla kullanılan sabit protez çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Hareketli protezler ise hastalar tarafından takılıp çıkarılabilir özellikte olan ve kayıp dişlerin yerini doldurabilen yapay protezlerdir. Doğal dişlerin mevcut olduğu; fakat sabit protez yerleştirilmesi için yeterli desteğin sağlanamadığı durumlarda tercih edilir. Hasta tarafından takılıp çıkarılabildikleri için bölümlü protezlerdir. Bölümlü protezlerde metal parçalar, estetik görüntü oluşumunu engelleyebilir.
Sabit ve hareketli protezlerin yanı sıra implant üstü protezler de protetik diş tedavisinde tercih edilebilir. İmplant üstü protezler; sabit, hareketli ve hibrit olarak ayrılır. İmplant üstü sabit protez tedavisinde bir ya da daha çok implanttan destek alınarak sabitlenen kuron ve ya da köprü protezleri kullanılır. Sabitleme işlemi yapıştırma ya da vidalama ile sağlanır. Sıklıkla birkaç dişin kaybı söz konusu olduğunda tercih edilir. Böylece eksik diş bölgesi, protez ile doldurularak sağlam dişler korunmuş olur.
İmplant üstü sabit protezler; metal, seramik ya da zirkonyum içerikli olabilir. İmplant üstü hareketli protez tedavisi ise dişlerin tümünün kayıp olduğu durumlarda tercih edilebilir. Çene kemiğine implant yerleştirilmesi mantığına dayanır. Doku ve implant tarafından desteklenen bu protez çeşidi, hareketli protezlerin yerinden ayrılması probleminin önüne geçer. İmplant üstü hibrit protezler, hasta kullanımı açısından daha kolay olduğundan tercih edilebilir. Bu protez türü, hasta tarafından çıkarılamaz; fakat gerekli durumlarda diş hekimleri tarafından çıkarılabilir.
Doğumsal anomaliler, şiddetli travmalar, geçirilmiş tümör cerrahileri gibi durumlardan sonra meydana gelen defektlerin tedavisi amacıyla uygulanan protetik diş tedavileri tam olarak istenilen sonuçları vermeyebilir. Çene yüz protezleri, bu gibi vakalarda fonksiyonların geriye döndürülmesi ve estetiğin sağlanması açısından tercih edilebilir. Uyku esnasında ya da uykuya dalarken dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması sebebiyle dişlerde, diş etlerinde ve çene ekleminde meydana gelebilecek problemlerin önlenmesi ya da hafifletilmesi amacıyla ise şeffaf gece plakları kullanılabilir.
Çok iyi yapılmış protezlerde bile proteze alışmak sabır ve zaman isteyen bir süreç olabilir. Hastaların bu süreci diş hekimi tavsiyelerine uyarak ve protez kullanımı konusunda kararlı olarak geçirmeleri önerilir. Total protezler ile normal yemek yeme alışkanlığına dönüş 4-6 hafta kadar sürebilir. Bir süre bazı sesleri telaffuz etmede, yüksek sesle konuşmada zorluklar görülebilir. Alışma sürecinde protezlerin devamlı takılması ve hatta gece bile çıkarılmaması önerilir. Alışma sürecinden sonra ise protez, gece çıkarılarak temiz bir havlu üzerine bırakılabilir. Böylece ağızda yumuşak dokuların dinlenmesine ve onarımına fırsat verilmiş olur. Protezlerin bir kullanım ömrü vardır ve bu nedenle ömür boyu kullanılması mümkün değildir. Hastadan hastaya değişkenlik gösterse de normal koşullarda 5 yılda bir yenileme gerekebilir.
Diş protezi tedavileri, genellikle kişinin hayat kalitesini olumlu yönde değiştiren dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Protetik diş tedavileri gülüşü, görünüşü dolayısıyla ruhsal durumu pozitif yönde değiştirebildiği gibi, ağız ve diş sağlığına da katkı sağlayabilir. Diş tedavileri sıklıkla masraflı, bütçe planlaması ve sabır gerektiren süreçlerden oluşur. Bu nedenle doğru ve uygun protez planlaması yapmak için iyi bir prostodontist ile süreci yönetmek önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.