Keçiboynuzu her yaştan insanın çok keyifle tükettiği bir meyvedir. Özellikle son zamanlarda keçiboynuzu pekmezi, unu, suyu gibi pek çok farklı formlarda tüketilmektedir. Keçiboynuzunun tatlı bir tadı vardır. Genellikle keçiboynuzu unu ve suyu da çeşitli kullanım alanlarında verdiği tatlı tadın doğal kaynağı olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar keçiboynuzunun şeker içeriğinin şeker kamışından bile daha fazla olduğunu gösterir. Özellikle son zamanlarda keçiboynuzu meyvesi ve ürünleri pekçok yeni üründe, tariflerde kullanılır.
Keçiboynuzu nasıl tüketilir diye sorulduğunda genellikle çiğ olarak tüketimi yaygındır. Ancak farklı alanlarda kullanılmak üzere keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu unu ve suyu gibi farklı fonksiyonel ürünleri de vardır. Ayrıca keçiboynuzu faydaları ile gündeme gelmekle beraber özellikle hastalıklara karşı doğal tedavi yöntemlerinden birisi olarak halk arasında sıklıkla tercih edilir.
Keçiboynuzu meyvesinin severek tüketilmesinin yanında kalp damar sağlığı, kemik gelişimi, kolon sağlığı, vitamin ve mineral desteği, antioksidan içeriği gibi farklı pek çok faydaları vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu meyvesinden elde edilen en yaygın çeşitlerinden birisidir. Keçiboynuzu meyvesi sert olduğundan su ile bekletilerek yumuşaması sağlanır. Çekirdeği çıkarılmış yumuşayan meyvenin özü çıkarılır ve pişirilerek pekmez elde edilir. Elde edilen pekmezdeki tatlı tadı keçiboynuzunun doğal tadından gelir ekstra şeker ilavesi genellikle yapılmaz.
Keçiboynuzu pekmezi, keçiboynuzu ürünlerinin arasında en çok tercih edilen ürünlerden birisidir. Özellikle pekmez elde edilmesiyle içerisindeki kalsiyum ve demir bakımından zengin olması kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu bağlamda keçiboynuzu pekmezi tüketen kişilerde osteoporoz görülme olasılığı tüketmeyenlere göre düşüktür. Aynı zamanda demir içeriğinin yüksek olması sebebiyle demir eksikliği ve kan düşüklüğü yaşayan kişiler için uzmanlar tarafından önerilebilir. Keçiboynuzu pekmezi, meyvesi gibi akciğer hastalıkları yaşayan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Genellikle öksürük durumunda veya balgam söktürücü olarak halk arasında keçiboynuzu pekmezi sıklıkla tüketilen ürünlerdendir. Öte yandan keçiboynuzu pekmezi yüksek enerji kaynağı sebebiyle enerji ihtiyacı olan kişilerce tercih edilebilir.
Keçiboynuzu pekmezi de sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır. Ancak fayda sağlamak için tüketilen porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Her kişiye özel porsiyon miktarı için alanında uzman bir kişiye danışılarak tüketilmesi en sağlıklı sonuçların alınması konusunda önemli bir adımdır.
Keçiboynuzu suyu, keçiboynuzu meyvelerinin ayrılarak yıkanması sonrasında parçalanarak bu meyvelerin üzerine temiz bir su ilave edilir. Rengi koyulaşana kadar kaynatılır ve sonrasında meyveleri süzülür. Elde edilen keçiboynuzu suyu tatlı tada sahip olup pek çok alanda özellikle tatlı tadı vermek amacıyla kullanılmaktadır. Keçiboynuzu meyvesi; pekmezi, unu, suyu gibi birkaç çeşitte tüketilebilir. Pekmezi genellikle pekmez olarak tüketilir. Keçiboynuzu unu ise özellikle çölyak hastaları tarafından glutensiz bir enerji kaynağı olarak tercih edilen ürünler arasındadır. Aynı zamanda doğal şeker içeriği ve insülin hormonunu destekleyici özelliği sayesinde sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerce çeşitli ürün ve yiyecekler içerisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer yandan keçiboynuzu suyu ise genellikle aromalandırılacak ürünler içerisinde tercih edilmektedir.
Keçiboynuzu suyunun faydaları, keçiboynuzu meyvesi gibi özellikle kan şekerini dengeleyici, kolesterol seviyesini düşürücü özelliği ile benzerlik göstermektedir. Aynı zamanda antioksidan özelliği de keçiboynuzu suyunda korunur.
1 adet çiğ keçiboynuzunun kalorisi ortalama 15 kaloridir. Çiğ olarak tüketim miktarı günlük 2-3 adet olarak önerilebilir. Keçiboynuzu pekmezi tüketmek isteyen kişilerce 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilebilir. Demir eksikliği durumunda demirin emilim oranını artırmak için keçiboynuzu pekmezi tüketilirken yanında C vitamini kaynaklarından olan doğal besin maddeleri ile de desteklenebilir. Ancak özellikle öksürük ve balgam ya da akciğer hastalıkları durumunda keçiboynuzu pekmezi ile tedavi desteklenmek isteniyorsa tüketilmesi gereken miktar değişebilir. Tüketilecek keçiboynuzu pekmezi miktarı alanında uzman bir doktora danışılmalı ve önerilen miktarlarda tüketilmelidir.
Özetle keçiboynuzu hem faydaları hem de çeşitleri ile pek çok kullanım alanı olan ve her geçen gün doğal içeriği sebebiyle daha fazla tercih edilmektedir. Faydalarını görebilmek için tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Her ne kadar bir sürü faydası olsa da her yiyecek gibi kontrollü ve ölçülü tüketim bu faydalardan en yüksek verim almayı sağlar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.