Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Kinoa Faydaları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

kiona-faydalari

Yüksek oranda protein ve lif barındıran ve anavatanı Güney Afrika olan kinoa son yıllarda dünyada popülaritesi oldukça artan bir besindir.

Gerek sağlıklı beslenmede gerekse vegan ve vejeteryan diyetlerde yer verilen kinoa besin içeriği oldukça yüksektir. Vitamin ve mineral yönünden de zengin olan kinoa, Chenopodium kinoa bitkisinin tohumudur.

Kinoa tohumu diğer tohumlardan farklı olarak, öğüterek veya doğrudan tüketilmesi yerine, pirinç veya bulgur gibi pişirilerek kullanılmasıdır. Kinoa tohumu faydaları, özellikle yüksek protein içeriği ve besleyiciliği ile hem pirinçten hem de bulgurdan daha fazla öne çıkmaktadır.

Kinoa Nedir?

Buğdaygiller familyasına ait olmayan kinoa; içerdiği zengin besin öğeleri nedeniyle buğday, çavdar ve yulaf vb. gibi tahılın tüm kısımlarını (tohum, kepek, endosperm) içeren tam tahıl ürünleri ile birlikte anılır.

Tam tahılların lif içeriği yüksek olup; tam tahıllar iyi bir vitamin, mineral ve fitokimyasal kaynağıdır. Besin değerlerinin bu kadar yüksek olması sebebiyle tam tahıllar; koroner kalp hastalığı, kanser gibi hastalıklar için önleyici etkiye sahiptir. Lif içeriğine bağlı olarak doyuruculuğu yüksek olan bu gıdalar sağlıklı beslenmede sıklıkla tüketilir.

120 kadar çeşidi bulunan kinoa içerdiği besin öğeleri zenginliği ile bir süper besindir. Kinoa; folat, magnezyum, çinko ve demir dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi için iyi bir kaynaktır.

Kinoanın beslenmede kullanılan en yaygın çeşitleri ise beyaz kinoa, kırmızı kinoa, siyah kinoadır. Kullanım alanları ve besin değerleri farklılık gösteren bu kinolar vegan ve vejeteryan beslenmenin temel besin öğelerindendir.

  • Beyaz kinoa; pilav, dolma gibi pirinç ve bulgurun kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Tat olarak en hafif olan ve yumuşamaya en yatkın olan kinoadır.
  • Siyah kinoa; renginin ne kadar koyu olmasıyla orantılı olarak antioksidan içeriği en yüksek olan kinoadır. Yoğun tadı ve piştikten sonra diriliğini koruma özelliği ile kısır ve salatalarda kullanımı uygundur.
  • Kırmızı kinoa da siyah kinoa gibi piştikten sonra diriliğini korur. Bu kinoa çeşidimiz de salatalarda kullanılabilir. Beyaz kinoa ya oranla iki kat daha fazla e vitamini içeren kırmızı ve siyah kinoa cilt sağlığı için de önemli bir besindir.

Kinoa Ne İşe Yarar?

Kinoa yararları oldukça yüksek bir besindir. Pirinç, buğday gibi tahılların aksine 8 temel amino asitin tümünü ihtiva eden kinoa oldukça besleyici bir protein kaynağıdır.

Lif içeriği yüksek olan kinoa kilo koruma programlarında sıklıkla kullanılır. Kabızlığı önleme ve tedavi edilmesinde kullanılabilir. Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan kinoa glutensizdir.

Bu sebeple çölyak hastalarının ve gluten hassasiyeti yaşayan kişilerin diyetlerinde güvenle kullanılabilir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanser ve koroner kalp hastalıkları için önleyici bir besindir.

Kinoa Faydaları Nelerdir?

Yetiştirilmesi kolay, besleyici, glutensiz tahıl alternatiflerine olan talep arttıkça kinoanın popülaritesi de oldukça arttı. Bunu haklı kılacak öne çıkan kinoanın faydaları nelerdir aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Kinoa tam bir protein kaynağıdır. Proteini oluşturan amino asitlerin bazıları vücudumuz tarafından üretilmez ve besinlerden alınması gerekir. Birçok bitkisel besinin tüm amino asitleri içermemesine karşın kinoa 8 temel amino asidin tamamını da içerir. Kinoada özellikle lizin ve metionin amino asitleri yüksek miktarda bulunur. Bitkisel protein kaynağı olması sebebiyle vegan ve vejeteryan diyetlerde sıklıkla kullanılır.
  • Kinoa birçok tahıldan daha yüksek lif içeriğine sahiptir. Lifler düzenli bağırsak hareketlerini destekler ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sağlığınıza olumlu etki eder ve kabızlığı önlemek için gereklidirler. Ayrıca lifler, diğer besinlere kıyasla daha az kalori içerse de tokluk hissini artırmaya yardımcı olurlar. Kinoa gibi yüksek lifli yiyecekleri yüksek proteinli yiyeceklerle eşleştirmek tok hissetmenize ve porsiyon boyutlarını kontrol altında tutmanıza yardımcı olurlar.
  • Doyuruculuğu yüksek olan kinoa dengeli bir öğünde yer aldığında uzun süre tokluk sağlar. Kilo koruma programlarında kullanılmaya elverişli bir besindir.
  • Kinoanın Vitamin ve mineral içeriği yüksektir. A,B,C ve K vitaminlerini içeren kinoa bu zengin içeriğinin yanı sıra hiç kolesterol ihtiva etmez. Kalp hastalıkları için koruyucudur. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir açısından da zengin olan kinoa kansızlık riskini azaltır.
  • Kinoa gluten içermez. Gluten hassasiyeti olanların ve çölyak hastalarının kullanabileceği zengin bir besindir. Öğün sonrası kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz.
  • Kinoa birçok antioksidan içerir ve bu sayede yaşlanmaya karşı geciktirici etkiye sahiptir. Bunun yanında kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Yüksek besin içeriğine karşın çok az yağ içeren kinoa kolay sindirilen ve kalori içeriği çok yüksek olmayan bir besindir.
  • Kinoa glisemik indeksi düşük bir besindir. Kan şekerini yavaş yükseltip düşüren kinoa uzun süre tokluk sağlar.

Kinoanın Kalorisi ve Besin Değeri Kaçtır?

100 gram pişmiş kinoa yaklaşık olarak 120 kcaldir. 21,3 gram karbonhidrat, 4,4 gram protein ve 1,92 gram yağ içerir. 2,8 gram lif içeriğine sahiptir.

Bunların dışında Kinoa;

Vitamin A, Tiamin (B1) , Riboflavin (B2), Niasin (B3), Vitamin B6, Folik Asit (B9), Vitamin C, Vitamin E (alfa-tokoferol), Vitamin (D2 + D3), Vitamin D, Vitamin K(filokinon), Kalsiyum (Ca), Demir (Fe), Magnezyum (Mg), Fosfor (P), Potasyum (K), Sodyum (Na), Çinko (Zn) içerir.

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Pişirme ve tüketim yöntemi olarak pirinç ve bulgurla oldukça benzerlik gösteren kinoa çiğ haliyle oldukça sert bir besindir. Kinoayı doğrudan haşlama veya önce yağda kavurup sonra demleme yöntemi ile pişirebilirsiniz. Kinoanın yemeklerde kullanım alanı oldukça geniştir. Aşağıda birkaç örnek kullanım önerisini görebilirsiniz.

  • Salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kinoayı pişirip soğuttuktan sonra salatalarınıza ekleyerek doyurucu salatalar elde edebilirsiniz. Besin içeriği zengin ve besin öğeleri dengeli olan bu salatalar öğün yerine de geçebilir.
  • Yulaf lapası yerine kullanabilirsiniz. Yine pişmiş kinoa tercih ederek üzerine sevdiğiniz meyveleri ekleyebilirsiniz. Doyurucu ve hafif bir kahvaltı seçeneği olacaktır.
  • Kinoanın bağlayıcı yapısı ve dolgun dokusu ile köfte yapımında kullanmak ta oldukça idealdir. Sebze köfteleri için harika bir temel olan kinoa yine burada da pişmiş tercih edilmelidir.
  • Kinoayı herhangi bir içeceğinize karıştırabilirsiniz. Yaptığınız smoothielere biraz kinoa ekleyerek onları daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Bu sizin gün boyunca enerjik olmanızı sağlayacak, protein açısından zengin doğal bir içecek ortaya çıkaracaktır.
  • En sevdiğiniz tavuk veya sebze çorbasının içine diğer malzemeler gibi biraz kinoa ekleyebilirsiniz, oldukça basit ve çok sağlıklı bir başlangıç yemeği olacaktır.
  • Menülerinizde hiç pirinç yerine kinoa kullanmayı denediniz mi? Bir daha pilav yapmayı planladığınızda, beyaz pirinci, protein açısından zengin kinoa ile değiştirebilirsiniz, ona taze bir dokunuş vermek için sevdiğiniz tüm mevsim sebzelerini de içine ekleyebilirsiniz.

Kinoa Zayıflatır Mı?

Evet, kinoa kilo vermeye yardımcı olabilir. Kinoa, tokluk süresini uzatan ve iştahı baskılayan çözünmeyen lif bakımından zengin bir besindir. Kinoadaki yüksek protein ve lif içeriği metabolizmayı hızlandırır ve kişiyi enerjik tutar.

Kinoanın glisemik indeksi de düşüktür, bu nedenle şeker seviyelerini sabit tutar. Ayrıca açlığı ve eşzamanlı kilo kaybını kontrol etmeye yardımcı olur. Bu sebeple kilo koruma diyet programları için de iyi bir besin alternatifi olarak düşünülebilir.

Kinoa Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Beslenmenizde çeşitlilik sağlamak ve kinoanın besleyici özelliklerinden yararlanmak için haftada 2-3 kez günde iki porsiyon olarak kinoayı tüketebilirsiniz. Yemeklerinizin yanında ise 3-4 kaşık tüketmeniz yeterlidir.

Kinoayı Kimler Tüketmemeli?

Oldukça faydalı olan kinoa her şeyde olduğu gibi fazla tüketildiğinde sakıncalı olabilir. Kinoa tüketirken de porsiyon ölçüsüne ve diğer besin öğeleri ile dengeli tüketmeye özen göstermek gerekir. Kinoa kan sulandırıcı bir tohumdur.

Fazla tüketimi çeşitli kanamalara neden olabilir. Kan hastalığı bulunan kişiler kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar.

İçerdiği saponin ve fitik asit nedeniyle bazı vitamin ve minerallerin emilimini zorlaştırır. Vitamin, mineral eksikliği yaşayan veya gıda takviyesi kullanan kişilerin de dikkatli tüketilmesinde fayda vardır.

Kinoa Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kinoa Yağ Yakar mı?

Kinoa, doğru şekilde kullanıldığında sağlıklı bir besindir ve kilo kaybını destekler. Kinoa; protein, lif ve diğer besin maddeleri açısından zengindir ve tokluk hissini artırur. Böylece daha az yemek yemeye yardımcı olur. Ancak kinoa doğrudan yağ yakımını teşvik etmez. 

Hangi Kinoa Daha Faydalıdır?

Kinoa; beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere üç ana çeşitte bulunur. Her birinin kendine has farklı özellikleri vardır. Ayrıca kinoa çeşitlerinin sağlık açısından faydaları da farklıdır. Beyaz kinoaprotein, lif ve diğer besin maddeleri açısından zengindir. Siyah kinoa; diğer çeşitlere kıyasla daha fazla lif ve protein içerir. Kırmızı kinoa ise; daha belirgin bir tada sahiptir ve daha fazla antioksidan içerir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.