Omur adı verilen kemiklerden oluşan insan omurgası, önden bakıldığında düz bir çizgi halinde görülürken yandan ise S harfi gibi kıvrımlı bir görünümdedir. İnsan anatomisinde omurga üzerinde, belde, sırtta ve boyunda olmak üzere 3 fizyolojik eğrilik bulunur. Bu eğriler dışında omurgadaki herhangi bir kayma veya eğri oluşumu sağlık sorunu oluşturur. Omurga sağlığında görülen sorunlar doğuştan veya sonradan oluşabilir. Doğuştan olan problemler çocukluk yaşlarında omurga hastalıkları görülmesine neden olur. Çocuklarda görülen omurga deformiteleri başta duruş ve yürüyüş bozuklukları olmak üzere, zamanla omurga hastalığı ilerledikçe hayatı tehdit eden ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Vücutta taşıyıcı görevi gören omurganın sağlığına dikkat edilerek pek çok hastalığın önüne geçilebilir. Gelişim çağında olan çocuklarda duruş bozuklukları, yanlış oturma, fazla yük taşıma, ani hareketler, yapısal bozukluklar ve travmalar sonucu omurga sağlığı bozulabilir. Çocukların ağır çanta taşımaları, kitap okurken, bilgisayarda oyun oynarken veya ders çalışırken yanlış oturmaları, oyun oynarken ani hareketler yapmaları veya ağır kaldırmaları omurga sağlığı hastalıklarına neden olabilir. Çocukların omurga sağlığını etkileyen pek çok yapısal ve çevresel etken bulunduğu için omurga sağlığını koruyacak önlemler almak gerekir.
Omurga sağlığını korumak için yaşam tarzına ve kişisel alışkanlıklara dikkat etmek gerekir. Çocuklarda omurga sağlığının korunması için alınabilecek önlemler şöyle sıralanabilir:
Çocuklarda omurga hastalıklarının teşhisi ne kadar erken yapılırsa uygulanacak tedaviden alınacak verim de o kadar fazla olur. Bu sebeple gelişim çağındaki çocukların fiziksel gelişimlerinin doğru bir şekilde ilerlemesinin takibinde aileye büyük iş düşer. Bir çok omurga hastalığının dışarıdan bakıldığında fark edilmesi mümkündür. Hafif düzeyde oluşan omurga hasarları ise dışarıdan fark edilmeyerek sadece ağrı belirtisi oluşturabilir. Omurga hastalığından şüphelenildiğinde veya bel, boyun bölgelerinde ağrı şikâyeti olduğunda, zamanla geçer diye düşünmeyerek vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Doktor fiziki muayene sonucunda hastalığı büyük ölçüde tespit etmiş olsa da omurganın durumunu ve rahatsızlığın derecesini keşfetmek için çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanır. Omurga hastalıklarının teşhisinde en çok kullanılan görüntüleme yöntemleri röntgen ve MR olurken ayrıca çeşitli nörolojik testler de uygulanabilir.
Çocuklarda görülen omurga hastalıklarının bir çoğu, doğuştan bir yapısal bozukluk sonucu meydana gelirken, bazı durumlarda ise zamanla çevresel faktörlerin etkisi sonucu oluşur. Çocuklarda yaygın görülen omurga hastalıkları şöyle özetlenebilir:
Çocuklarda görülen omurga rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıklardan biri skolyozdur. Skolyozda önden ve arkadan bakıldığında düz bir hat şeklinde görülmesi gereken omurganın yanlara doğru kıvrıldığı görülür. Skolyoz, doğuştan yapısal bir bozukluk, serebral palsi veya kas distrofisi gibi hastalıklar, omurgada yaralanma veya enfeksiyon sonucu meydana gelebilir. Hafif derecede skolyoz durumu belirti oluşturmuyorsa tedavi değil izlem yoluna gidilir. Çocuğun gelişim sürecinde düzenli kontrollerle skolyozun kötüleşip kötüleşmediği takip edilir. Skolyoz ilerleme gösteriyorsa korse kullanımı ile eğrilik kontrol altına alınmaya çalışılır. Ciddi ilerlemiş skolyoz durumunda ise cerrahi müdahale gerekli olabilir.
Omurga sağlığının doğuştan veya sonradan bozulmasına sebep olan pek çok etken bulunur. Çocuklarda omurga sağlığını etkileyen faktörler şöyle listelenebilir:
Çocuklarda duruş bozuklukları ve omurga sorunları yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Bu sebeple zamanında omurga sağlığını koruyacak önlemler almak önem taşır. Çocuklarda omurga sağlığını korumak için alınabilecek önlemler şöyle sıralanabilir:
Eğer çocuğunuzda omurga sağlığı ile ilgili herhangi bir sorundan şüpheniz varsa en yakın zamanda bir sağlık kuruluşunu ziyaret ederek gerekli danışmanlığı almalısınız. Sağlık Destek Sitesi Hastalerindeki Çocuk Ortopedisi bölümlerinden çocuklarda omurga sağlığına ilişkin detaylı bilgi almak için randevu alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.