Eğri boyun hastalığı ya da diğer bir ismiyle tortikolis, genellikle bebeklik döneminde görülen ve başın bir yana yatık pozisyonda kalmasına sebep olan bir hastalıktır. Bebeklerde doğuştan var olabilir ya da çeşitli sebeplerle sonradan da ortaya çıkabilir. Genellikle evde uygulanabilen egzersizlerle tedavi edilebilirken kimi durumlarda diğer tedavi yöntemlerine başvurmak da gerekebilir. Bu yazı ile eğri boyun hastalığı (tortikolis) hakkındaki “eğri boyun hastalığı genetik mi?”, “eğri boyun hastalığı kaç yaşında ortaya çıkar” gibi sorularınıza cevap bulabilir ve ameliyatsız eğri boyun hastalığı tedavisi ile ameliyatla eğri boyun hastalığı tedavisi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Eğri boyun hastalığı, boyun kaslarında görülen bir problem sonucu oluşabilen bir hastalıktır. Doğuştan görülebildiği gibi sonradan bebeklik ya da çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Doğumda görüldüğünde konjenital tortikolis ismini alır. Konjenital tortikolis en sık görülen tortikolis tipidir. Genellikle ağrısızdır ve birkaç haftaya kadar fark edilmeyebilir. Bebeğiniz kafasını kontrol etmeye başladıktan sonra daha fark edilir bir hale gelir. Bebeklik ya da çocukluk döneminde sonradan ortaya çıkan tortikolis ise edinilmiş tortikolis adını alır. Edinilmiş tortikolis ilk 4 - 6 ay arasında ya da daha sonra ortaya çıkabilir.
Eğri boyun hastalığı belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, hastalığın fark edilmesi ve teşhisi açısından önem taşır. Tortikolis, tiplerine göre farklı belirtiler de gösterebilir. Konjenital ve edinilmiş tortikolis için ortak ve farklı belirtiler aşağıdaki gibidir:
Boynun her iki yanında sternokleidomastoid, kısaca SCM adı verilen iki büyük kas bulunur. Bu kaslar, kafatasının arkasından (kulak arkasından) göğüs kemiğine (sternum) ve köprücük kemiğine (clavicula) uzanırlar. Bu kaslardan birinin kısalması ya da spazmıyla boyun yana yatar ve eğri boyun hastalığı (tortikolis) meydana gelir. Bu kaslardan birinin kısalmasının ya da spazmının birçok farklı sebebi olabilir.
Konjenital tortikolis için genetik olduğuna dair kesin bir veri yoktur. Konjenital tortikolisin sebepleri aşağıdaki gibi olabilir:
Edinilmiş tortikolis birçok farklı enfeksiyon çeşidine, yaralanmaya ve bilinmeyen başka bir nedene bağlı olarak gelişebilir. Edinilmiş tortikolisin sebepleri aşağıdaki gibi olabilir:
Yukarıda da söz edildiği üzere bebeklerde ve çocuklarda görülen eğri boyun hastalığı (tortikolis) doğuştan veya sonradan gelişmesine bağlı olarak iki türe ayrılmıştır. Doğuştan itibaren görülen tortikolis, konjenital tortikolis ismini alırken daha sonradan ortaya çıkan tortikolis edinilmiş tortikolis adını alır.
Konjenital tortikolis: En yaygın tortikolis türü olan konjenital tortikolis, doğuştan var olsa da genellikle bebeğin yaşamının 6 ila 8. haftasında, yani yenidoğanın baş ve boyun hareketlerini kontrol edebilme yeteneğini kazanmaya başladığı zamandan itibaren fark edilir. Konjenital tortikolis, asimetrik yüz özellikleri sebebiyle edinilmiş tortikolisten ayırt edilebilir.
Edinilmiş tortikolis: Edinilmiş tortikolis, konjenital tortikolisin aksine sonradan gelişir. Gelişmesi birçok farklı sebebe bağlı olabilir. En sık rastlanan sebep boyun kaslarında görülen yaralanma veya iltihaplanmadır.
Tortikolis teşhisi, belirtiler incelenerek ve çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılarak uzman bir doktor tarafından yapılabilir. Tortikolis teşhisi için doktorunuz ilk olarak fiziki muayene yapacaktır. Bu fiziki muayene ile baş ve boyun bölgesi incelenerek boynun eğriliği, sert veya gergin kaslar kontrol edilebilir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde kesin tanı için bazı görüntüleme yöntemlerinden de faydalanmak isteyebilir. Doktorunuzun teşhis koyabilmek için kullanabileceği bazı görüntüleme yöntemleri şunlardır:
Doktorunuz, tanıyı koyduktan sonra tortikolis tipine, belirtilerine ve durumun ciddiyetine göre sizin için bir tedavi yolu çizecektir. Konjenital tortikolis tedavisi genellikle germe egzersizlerini ve pozisyon değişikliklerini içerir. Doktorunuz bu egzersiz ve pozisyon değişikliklerinin en doğru şekilde nasıl uygulanacağını size gösterecektir. Evde uygulanabilen egzersizler ve pozisyon değişiklikleri yeterli gelmediği takdirde fizik tedavi de gerekebilir. Bununla birlikte sizi; fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı veya pediatrik nörolog gibi diğer uzmanlara da yönlendirebilir. Tüm bunlara rağmen istenilen sonuca ulaşılamadıysa bu kez cerrahi yönteme yani ameliyatlı tedaviye başvurulabilir. Ameliyatla eğri boyun hastalığı tedavisi SCM kasının uzatılmasına yöneliktir.
Edinilmiş tortikolis tedavisi, tortikolis sebebinin düzeltilmesine ve semptomların giderilmesine yöneliktir. Bu tedavide şunlar kullanılabilir:
Siz de bebeğinizde tortikolis belirtileri olduğunu düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin. Sağlık Destek Sitesi Hastalerindeki Çocuk Ortopedisi bölümlerinde Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) tedavisine yönelik uygulanan işlemleri öğrenmek için bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.