B grubu vitaminlerinden biri olan tiamin vücut için önemli işlevlere sahiptir. Hayati fonksiyonlar üzerindeki rolü dolayısıyla eksikliği söz konusu olduğunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Tiamin eksikliği sonucunda en sık görülen hastalık beriberi hastalığıdır. Tiamin eksikliği oluşmaması için her gün diyette B1 vitamini kaynakları eklenmeli ve tüketilmelidir. Bu makale, B1 vitamini nedir, tiamin nedir, B1 vitamini ne işe yarar, B1 vitamini eksikliği, B1 vitamini hangi besinlerde bulunur gibi sorulara cevap vermek için hazırlanmıştır.
B1 vitamini, büyüme ve gelişmeyi destekleyen, hücrelerin fonksiyonu için görevli bir vitamindir. Temel görevi tüketilen besinleri vücutta enerjiye dönüştürmektir. Diğer B grubu vitaminleri ve C vitamini gibi suda çözünen bir vitamindir. Suda kolay erimesi sebebiyle pişirilme sırasında kolaylıkla pişirme suyuna geçer. Isıya karşı dayanıksız olmasına rağmen asite karşı dayanıklıdır. Bitkilerde serbest olarak bulunan tiamin hayvanlarda genellikle proteinlere bağlı halde bulunur. Temel kaynakları bitkilerdir. Bazı mikroorganizmalar da tiamin üretebildikleri için hayvanların bağırsaklarında bakteriler tarafından üretilebilir. Ancak insanlar bağırsaklarında üretilen tiaminden yararlanamazlar.
Vücutta tiaminin deposu olmadığı için her gün diyetle alınması gerekir. Günlük alınması gereken tiamin miktarı yetişkin erkeklerde 1.2 mg, yetişkin kadınlarda 1.1 mg’dır. Ancak tiamin gereksinmesi bazı durumlarda artar. Bu durumlara alkol tüketiminin artması, enfeksiyonlar, büyüme gelişme dönemi, gebelik dönemi örnek olarak verilebilir.
Besinlerle alınan tiamin bağırsaklardan emilir. Vücuttaki dokuların tiamin depolama oranı çok düşüktür. Tiamin en yoğun olarak karaciğer, kalp ve böbreklerde bulunur. Bu dokuları iskelet kası ve beyin dokusu izler. Tiamin vücut tarafından gerekli noktalarda kullandıktan sonra kullanılmayan bir kısmı idrarla atılır.
B1 vitaminin vücudumuzdaki en önemli görevi besinlerin enerjiye çevrilmesine yardımcı olmasıdır. Tiaminin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
Tiamin eksikliğinde genellikle vücutta sinir ve sindirim sistemi bozuklukları görülür. Bu belirtilere şunlar örnek verilebilir:
İştah Azalması: Tiaminin beyinde açlık ve tokluk hormonlarını düzenlemede etkisi olduğu düşünülüyor. Bu nedenle tiamin yeteri miktarda alınmadığında bireyler tok hissetme eğilimde olup daha az besin tüketebilir. Bunun sonucunda da kilo kayıpları görülebilir.
Tiamin daha çok bitkilerde bulunur. En zengin kaynakları şunlardır:
Bunların dışında tiamin suda çözünen bir vitamin olduğu için besinler suda pişirilip daha sonra pişme suyu atılırsa tiamin kaybı olur. Aynı zamanda yemeklere eklenen soda da tiamin kaybına sebep olabilmektedir. Pişirme suyunu dökmemek tiamin kaybı olmaması için çok önemlidir.
Mayada da tiamin vardır. Dolayısıyla mayalı ekmek mayasız ekmeğe göre daha fazla tiamin içerir.
Bazı durumlar tiamin eksikliği riskini arttırabilir. Bu durumlara şunlar örnek verilebilir:
Tiamin eksikliği genellikle laboratuvar tetkiklerine bakılarak anlaşılır. İdrar ve kan testi tiamin eksikliğini göstermede yanıltıcı olabilmektedir. Bu nedenle genellikle kanda transketolaz adı verilen bir enzime bakılır. Transketolaz için tiamin gereklidir. Eğer vücutta tiamin eksikliği varsa transketolaz aktivitesi de düşük çıkacaktır.
B1 vitamini tedavisi için tek çözüm yolu tiamin takviyesidir. Semptomlar ciddi değilse beslenme uzmanları tarafından düzenlenecek sağlıklı ve yeterli beslenme programları ile sorun çözülebilir. Ancak sinir sistemine kadar ilerlemiş ciddi belirtiler varsa ağızdan veya enjeksiyon yoluyla tiamin desteği gereklidir. Bu tedavi ise hekimlerce yapılır. Erken teşhis edildiği takdirde semptomlar kolayca giderilir. Hastanın takibi, düzenli olarak tiamin seviyesinin kontrol edilmesi son derece önemlidir. B grubu vitaminlerin yer aldığı multivitaminlerden de tiamin eksikliğinde yararlanılabilmektedir.
Eğer siz de tiamin eksikliğinde görülen semptomları gösteriyorsanız yakın zamanda randevunuzu alıp muayene olmayı olmayı ihmal etmeyin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.