Bilinç, aklın ve mantığın devrede olduğu duygu, düşünce ve eylemlerden sorumlu beyin aktivitesidir. Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir. Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır. Bilinçaltı ise yaratma, hayal etme, hafızanın saklanması, irade, özgüven veya aşık olma gibi insanların toplam davranışları içinde yüksek bir orana sahiptir. Kişilerin düşünmeden yaptıkları herşey bilinçaltını ifade eder ve bilinçten herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlar bilinçaltı tarafından yönlendirilir. Yazının devamını takip ederek ‘‘bilinçaltı nedir?, ‘‘bilinçaltını temizleme yöntemleri nelerdir?’’ gibi konularda daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Bilinçaltı, bilinç hali dışında zihinsel süreçlerin olabileceği anlamına gelen kavramdır. Bilinçaltı, sinir sistemiyle çalıştığı için, çok hızlı hareket eder. Kişilerin yaşadığı üzüntü, korku, endişe, sevinç, memnuniyet ve alışkanlıklar gibi tüm duygular, deneyimler ve düşünülmeden yapılan eylemler bilinçaltı tarafından kaydedilir. Üzerinde düşünülmeden yapılan her davranışın bilinçaltı etkisiyle olmasına örnek olarak bir şoförün araba kullanması, ev hanımının yemek yapması veya bir yerden başka bir yere gitmek için yürümek verilebilir. Bu durum otomatik bir pilotun uçağı kullanması gibidir. Bunlara ek olarak bilinçaltı, olumsuz kurulan cümleleri ya da komutları aynen yapmak yerine tam tersi olarak algılayıp zıttını yapar. Örneğin bir çocuğa ‘‘yemeğini yemeden masadan kalkma’’ denilirse çocuğun bilinçaltı onu ‘‘yemeğini yemeden kalk’’ olarak algılar. Bilinçaltı, kişiye olumsuz kelimelerinin aksini yaptırırken aynı zamanda bunları pekiştirir ve yapması gerekiyormuş gibi algılar. Bilinçaltıyla yapılan hayal kurma ve imgeleme gibi durumlar en iyi uykuda çalışır. Burdan yola çıkarak, teorik fizikçi Albert Einstein’ın günde 12 saat uyuyarak daha çok hayal etme ve imgeleme yapmaya çalıştığı bilinir. Bilincin daha iyi çalışması için bilinçaltını devreye sokmak gerekir. Yapılan herhangi bir işte daha iyi derecelere gelmek için bilinç, bilinçaltıyla güçlendirilebilir. Bilinçaltındaki hırs, azim, motivasyon gibi değerler bilinçli yapılan her işe katkı sağlayarak mevcut durumun daha başarılı hale gelmesini sağlayabilir.
Bilinçaltının özellikleri ve nasıl çalıştığını anlamak zihinsel süreçlerimizi anlamak açısından önemlidir. Bilinçaltı özelliklerinden bahsedilecek olursa öne çıkan taraflarından bazıları şöyle sıralanabilir:
Bilinçaltı temizliği yapabilmek ve bilinçaltının gücünden faydalanmak için onu iyi bilmek ve anlamak gerekir. Bilinçaltı, hayatımıza çok önemli oranda yön verir ve bunu değiştirmek kolay bir durum değildir. Bu yüzden bilinçaltının bize değil, bizim bilinçaltına yön vermemiz gerekir. İnsanlar kendilerinin sadece kendi istekleri ve iradeleri doğrultusunda yaşadığına inanır. Ancak bilinçli hareket gücü yalnızca %5’lik bir oranı kapsar. Hayatımız, çok küçük yaşlarda aile, okul ve yakın çevrenin etkisi altında şekillenmeye başlar. İleriki dönemlerde de buralardan öğrenilenler ve yaşanılanlar bilinçaltı tarafından kaydedildiği için onlara yön vermek önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bilinçaltındaki alışkanlıkların ne kadarının doğru olduğu, ne kadarının doğru olmadığının ayırt edilmesidir. Bilinçaltı temizleme yöntemlerinden en önemlisi sürekli yapılan alışagelmiş davranışların kontrol edilmesidir. Bunun dışında bilinçaltı temizleme yöntemlerinden bazıları ise şöyledir:
Bilinçaltı terapisi sayesinde bilinçaltını iyileştirmek, kötü düşüncelerden arındırmak ve geçmişin getirdiği travmalardan kurtulmak mümkün olabilir. Bunlar bazen kişinin kendi kendine yapabileceği yöntemler, bazen psikolog ya da terapistlerden alınan profesyonel yardım, bazen de bilinçaltı kitapları sayesinde olabilir. Bilinçaltı terapi yöntemlerinden bazıları aşağıda belirtilen maddelerdeki gibi ayrılabilir:
Bilinçaltı kodlama teknikleri, kişinin kendi kendine yazılım yükleme yapması gibidir. Bilinçaltına tüm duyu organları tarafından yükleme yapılabilir. Günlük yaşantıda olan olaylar bazen konuşarak, bazen duyarak, bazen de görerek bilinçaltına kaydedilir ve bilinçaltı bunları ileride kullanmak için saklar. Siz bir olayı unutsanız bile bilinçaltı onu hatırlar ve sizin tepkilerinizi belirler. Bilinçaltına kodlama yapmanın temel hedefi, zihne pozitif düşünceler göndermek ve olumlu konuşmaktır. Yapılması gereken basit telkinlerle bilinçaltını yönlendirebilirsiniz. Bunlara örnek ise aşağıda belirtilen maddelerdeki gibidir:
Siz de bilinçaltının önemini öğrenmek ve bilinçaltı temizleme teknikleri hakkında daha fazla bilgi için bir sağlık kuruluşuna başvurabilir, psikolog ya da terapistlerden profesyonel destek alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.