|
Morbid obezite, obezitenin en şiddetli halini tanımlamak için kullanılır. Kilo fazlalığının birçok hastalık için riski artırdığı morbid obezite, uygun tedavi seçenekleri ile kontrol altına alınmalıdır. Diyet tedavisi ve egzersizle desteklenen yaşam tarzı değişikliği, morbid obezite için ilk tedavi seçeneğidir. Ancak başarılı olunmaması durumunda tüp mide ameliyatı gibi obezite cerrahisi yöntemlerine de başvurulabilir.
Morbid obeziteyi anlamak için önce obezite kavramını doğru anlamak gerekir. Obezite, kişinin Beden Kütle İndeksi (BKİ) ile ilişkilidir. BKİ, bireyin boy ve kilo değerleri kullanılarak hesaplanır. Bir hesap makinesi ile aşağıdaki adımlar izlenerek kolayca BKİ değeri hesaplanabilir.
Obezite ise bu değerin bilimsel olarak belirlenmiş olan değerlerin üzerinde olmasıdır. BKİ sınıflamasına bakılarak bireyin obezite derecesi anlaşılabilir. Bu sınıflama da şu şekildedir:
BKİ değeri 18,5 ile 25 arasında ise birey normal, sağlıklı kilo aralığındadır,
Morbid obezite aynı zamanda bazı kaynaklarda şiddetli obezite olarak da geçmektedir. Morbid obezite kaç kilo olduğunu bulmak kişinin boy değerine bağlıdır. Aynı kilo, boyu daha uzun biri için morbid obezite değerini yaratamazken daha kısa boylu biri için morbid obezite değerini yaratabilir.
Morbid obezite kontrolsüz bir şekilde kilo alma sürecinden sonra meydana gelebilir. BKİ değeri 35-40 arasındaysa ve kişide eşlik eden diyabet veya tansiyon gibi kalp damar hastalıkları varsa bu da morbid obezite olarak adlandırılabilir.
Morbid obezite tek başına kilo ile ilgili değildir. Kontrolsüz Kilo almaya neden olabilecek altta yatan birçok hastalıktan kaynaklı olabileceği gibi birçok sağlık sorununa da neden olabilir. Aynı zamanda morbid obezitenin sebepleri arasında şunlar da gösterilebilir;
Morbid obezitenin en temel belirtisi kilo problemidir. Yaşanılan kilo probleminin neticesinde birçok belirti de görülebilir. Örneğin;
Morbid obez bireyler, bazı hastalıklar için risk altındadır. Kilo fazlalığı, vücudu yorar ve hastalıklara davetiye çıkarır. Bu riskler şunlardır:
Morbid obeziteyi teşhis etmek için bireyin boy ve kilo değerlerine bakılır. BKİ sınıflaması 40’ın üzerinde veya 35’in üzerinde ve eşlik eden hastalıkları varsa kişi morbid obez olarak değerlendirilir. Doktorunuz eşlik eden bir hastalık olup olmadığını belirlemek için kan tahlili, fiziki muayene, tansiyon ölçümü gibi yöntemlere başvurabilir. Ayrıca beslenme uzmanları gerekli gördükleri durumlarda bel çevresi, kalça çevresi gibi obezite teşhis ve derecesinde yardımcı olan diğer antropometrik ölçümlere de kullanabilir. Bel çevresi sınıflaması da şu şekildedir:
Kadınlarda morbid obezite, hastalık riskini artırdığı için kişiyi sağlık sorunlarına karşı savunmasız duruma düşürebilir. Hormon seviyelerini etkileyerek hormonal düzensizliklere, üreme organları üzerinde yaratacağı baskı yüzünden kısırlığa sebep olabilir.
Erkeklerde morbid obezite, hastalık riskini artırabilir. Bireyin fiziksel aktivite yapmada güçlük çekmesine neden olarak rutin işleri yapmayı zorlaştırabilir. Ayrıca fazla kilonun mesane, böbrekler ve üriner sistem üzerinde oluşturduğu baskı kasların zayıflamasına neden olarak idrar tutmayı zorlaştırabilir.
Morbid obezite, bütüncül bir yaklaşımla çözüme ulaşılabilecek bir sağlık problemidir. Başarılı bir sonuca ulaşmak için diyetisyenler başta olmak üzere hekimler, fizyoterapistler, psikologların da dahil olduğu bir ekip çalışması gerekir. Morbid obezite tedavisinde uygulanan tedavi yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:
Diyet Tedavisi: Diyet tedavisinin yalnızca beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olmuş diyetisyenler tarafından uygulanması gerekir. Bu alanda uzmanlaşmış beslenme uzmanları, doğru zayıflama diyetlerini planlayarak kişinin olması gereken kiloya gelmesine yardımcı olur. Zayıflama diyetlerinde amaç enerji açığı yaratarak, vücuda hasar vermeyecek şekilde en sağlıklı kilo verme planını oluşturmaktır.
Yaşam Tarzı Değişikliği: Diyet tedavisinin yanında beslenme alışkanlıklarını da değiştirmek gereklidir. Bunun için şunlar yapılabilir:
Bu alışkanlıkları değiştirmek, yerine sağlıklı beslenme davranışlarını koymak en başta kişiyi zorlayacak olsa da beslenme uzmanları yardımıyla süreç kolaylaşacaktır.
Egzersiz ve Fiziksel Aktivite: Kilo verme sürecini sporla desteklemek, hem daha etkili sonuçlar almak hem de vücudun toparlanmasını hızlandırmak için önemlidir. Otobüsten bir durak önce inmek, asansör yerine merdiven kullanmak, açık havada etkinliklere katılmak gibi küçük değişiklikler ile fiziksel aktivite düzeyini artırmak kilo verme sürecine katkı sağlayacaktır.
Terapi: Kilo verme süreci morbid obez bireyler için zor ve stresli bir süreç olabilir. Ayrıca kilo probleminin altında zaman zaman psikolojik problemler de yatabilir. Bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmek ve kontrol altında tutmak için uzman psikologlardan alınacak terapi desteği son derece önemlidir. Bu süreçte bireyin yakınlarına da büyük görev düşmektedir. Kişinin öz güvenini kıracak fiziksel eleştirilerden kaçınılmalı ve bu süreçte ona destek verilmelidir.
Obezite Cerrahisi: Morbid obezitede kilo vermek, normal obeziteye veya fazla kilolulu olmaya göre daha zordur. Kilo verme süreci diyet ve egzersiz sonucunda hala başarıya ulaşmıyorsa, gerekli görülen durumlarda obezite cerrahisine de başvurulabilir. Cerrahi kararının bütüncül bir şekilde alınması ve uzman bir hekim tarafından yürütülmesi gerekir. Obezite cerrahisinde yapılan işlem genel olarak mide hacmini küçültmektir. Bariatrik cerrahi olarak da geçen bu tedavi sonucunda tok hissetmek daha kolay hale gelir. Böylece tüketilen besinlerin miktarı azalır ve kilo vermek kolaylaşmış olur. Obezite cerrahisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
Mide ameliyatları öncesi ve sonrasında da beslenme düzeni oldukça önemlidir ve uzman bir diyetisyen tarafından düzenlenmelidir. Morbid obezite tedavisinde bireye özgü yaklaşımlarla bir ekip çalışması içerisinde olmak oldukça önemlidir. Diyet yaklaşımlarıyla çözülemeyen morbid obezitede uzman hekimlerce obezite cerrahisi, tüp mide ameliyatı tercih edilebilir. Morbid obezite uygun müdahale ve tekniklerle çözüme ulaşabilecek bir sağlık problemidir. En uygun tedavi alanında uzman sağlık çalışanları, diyetisyenler ve hekimler tarafından düzenlenmelidir.
Sizin için en uygun obezite tedavisinin planlanması için hastanelerimizde güven içerisinde muayene olabilirsiniz. Tüp mide ameliyatı hastanelerimizde uzman hekimlerce uygulanmaktadır. Gerekli tetkikleriniz yapıldıktan sonra obezite cerrahisi için uygunluğunuz değerlendirilip size uygun bir operasyon için gün alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.