İç kanama belirtileri, vücut içerisinde meydana gelen kanamalarda ortaya çıkar. İç kanamayı tespit etmek, vücut dışında meydana gelen kanamalar kadar kolay olmayabilir. Belirtiler gizli veya açık olabilir. Bu nedenle iç kanama nedeniyle ortaya çıkabilecek bulguları iyi bilmek ve değerlendirmek gerekebilir. Kanamanın hangi organ veya damar kaynaklandığını tespit etmek hayati önem taşıyabilir. Yaralanma ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Kanama yaratabilecek bir durumdan şüphelenildiğinde en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İç kanamanın ne olduğu, belirtileri ve tedavileri ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
İç kanama, vücut içerisinde çeşitli sebeple ortaya çıkan bir kanama türüdür. Kan damarı ya da organ zedelenmesine bağlı olarak meydana gelebilir. Karın, göğüs boşluğu, sindirim sistemi, baş, eklem gibi bölgelerde görülebilir. Hafif, orta veya şiddetli olabilir. Travma, yaralanma, ameliyat gibi altta yatan bir nedene bağlı olarak gelişir. Hiç belirti vermeden de ortaya çıkabilir. Aşırı kan kaybı nedeni ile vücut zayıflayacağı için kişi kendini uyuşuk hissedebilir. İlk yardım gereken bir sağlık problemidir. Bu nedenle iç kanama belirtilerini iyi tanımak ve hızla tedaviye başlamak önem taşır.
İç kanama bulgularını tanımak ve doğru bir şekilde değerlendirmek, kısa zamanda tedavi olmayı mümkün kılabilir. Yaşamı tehdit eden bir organ ya da damar hasarını gösterebilir. Mide hastalığı, gastrit, kanama bozukluğu, travma gibi sebeplerde ortaya çıkabilen iç kanamanın çeşitli semptomları vardır. Vücudun farklı bölgelerinde de iç kanama görülebilir. Kanamanın görüldüğü bölgeye göre belirtileri değişebilir. Bazı bulgular çok dikkat çekerken, bazıları gözden kaçabilir. Aniden ortaya çıkan belirtilerin farkına varıp hızlı bir şekilde tıbbi müdahaleye başvurmak önem taşır. İç kanama belirtileri arasında şunlar yer alır:
Baş bölgesinde görülen iç kanamanın belirtileri:
Göğüs veya karın bölgesinde görülen iç kanama belirtileri:
Kas veya eklem bölgesinde görülen iç kanama belirtileri:
İç kanama, acil tedavi gerektiren bir sağlık problemidir. Kanama ortaya çıktığında kısa sürede hafif belirtiler görülmeye başlar. Kanamanın derecesine, bulunduğu bölgeye, kişinin kronik hastalığı olup olmamasına ya da damar yapısına bağlı olarak belirtilerin ortaya çıkma süresi değişebilir. Bazı kişilerde belirtiler yavaş yavaş şiddetlenirken bazı kişilerde bu süre daha hızlı olabilir. İç kanamanın kaç saatte belli olacağına net bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak en küçük belirti bile ciddiye alınarak bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
İç kanama teşhis edilmesi zor bir rahatsızlık olabilir. Kanama vücut içerisinde olduğu için gözle görülemez. Bazı durumlarda ciddi belirti vermeden ilerleyebilir. Bu nedenle iç kanamaya sebep olacak herhangi bir durum yaşadığınızda en ufak bir belirtiyi bile ciddiye almanız gerekebilir. Kanama şüphesi ile sağlık kuruluşlarının acil kliniğine başvuran kişilere en kısa sürede teşhis için gerekli işlemler uygulanır. Öncelikle doktor tarafından fizik muayene gerçekleştirilir. Hastanın hikayesi öğrenilerek tıbbi geçmiş değerlendirilebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi tanısal yöntemlerden de faydalanılabilir. Kanamanın miktarını ve nerede olduğunu net olarak gösterebilir. Kan ve idrar testleri de tanı için yararlı olabilir. Bu yöntemler ile iç kanamanın meydana geldiği damar tespit edildikten sonra, damar içi görüntüleme yöntemi olan anjiyografi ile daha detaylı inceleme yapılabilir. Elektrokardiyografi (EKG) yöntemi sayesinde ise kalpteki hasar ve kan akışı kontrol edilebilir.
İç kanama, genel olarak kan damarlarının duvarında meydana gelen bir hasar sonucu ortaya çıkabilir. Küçük çaplı kanamalarda damar çeperleri pıhtı oluşturarak kendini düzeltebilir. Ancak büyük kanamalarda kan hücreleri damarlarda tıkaç oluşturamayacağı için, damarlardan vücut boşluğuna kan pompalanır. Bu nedenle kanama ortaya çıkar. Damar duvarlarına zarar veren ya da incelmesine neden olan birçok sebep olabilir. Yaralanma, travma, darbe, bazı kronik hastalıklar, kanama bozuklukları iç kanama yaratabilir. İç kanama nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
Karında iç kanama tedavisi, kanamanın boyutuna, bulunduğu yere, hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Hafif kanamalarda herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeden kendiliğinden iyileşme görülebilir. Kan damarları pıhtı oluşturarak hasarlı bölgeyi onarabilir. Damar dışına sızan kanı ise çevredeki dokular zamanla emer. Hastaya sadece istirahat ve sıvı tüketimi önerilebilir.
İç kanama şiddetli olduğunda acil tıbbi müdahale gerekebilir. Pıhtılaşmayı sağlayan bileşikler, K vitamini, taze donmuş plazma, kan veya trombosit damar yoluyla hastaya verilebilir. Kanama kontrol altına alındıktan sonra iç kanamaya sebep olan durumun tespiti yapılır. Altta yatan sebebin ortadan kaldırılması sağlanır. Cerrahi operasyonla kan damarı veya organ dokusu onarılabilir. Ayrıca ameliyat sırasında fazla kan vücuttan çıkarılabilir. Laparotomi yöntemi karında iç kanama tedavisi için kullanılabilir. Bu yöntemde karın bölgesinde büyük bir kesi yapılır ve kanamanın olduğu bölge araştırılabilir. Kanama görülen kan damarları dikilir veya ısı yöntemiyle yakılabilir. Böylece sızıntı görülen bölgelerin kapanması sağlanabilir.
Kısa sürede belirlenemeyen ve tedavi edilmeyen iç kanamalar çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Yaşamı tehdit edecek derecede olumsuz durumla karşılaşmamak için belirtilere dikkat etmek ve acil olarak tıbbi destek almak önemlidir. Kanama ani şekilde başladıktan sonra hızlı ilerleme gösterirse şoka girilebilir. Düşük tansiyon, idrar yapamama, hızlı nabız ve bilinç kaybı gibi bulgular şok habercisi olabilir. İç kanama sonrası ortaya çıkabilecek olumsuz durumlar arasında şunlar bulunabilir:
İç kanama bazı durumlarda şiddetli seyredebilir ve yaşamı tehdit edebilir. Kanamanın belirtilerini ve ortaya çıkış sebeplerini iyi tanımak önemlidir. İç kanamaya neden olabilecek bir durum yaşadıysanız ve bulgulardan şüpheleniyorsanız derhal bir hastanenin acil kliniğine başvurunuz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.