Gebelik, anne ve bebeğin sağlığı açısından belirli dönemlerde uzman doktorlar tarafından kontrol edilmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin durumu hakkında detaylı bilgi almak için bazı tetkikler yapılması gerekir. Ultrasonografi yöntemiyle bebeğin sağlık durumu ayrıntılı bir şekilde incelenebilir. Daha yüksek çözünürlükte görüntüler sunan detaylı ultrason sayesinde bebekle ilgili bazı hastalıklar, sendromlar, anormallikler erkenden teşhis edilebilir. Hamileliğin belirli haftalarında inceleme yapılabilir. Detaylı ultrason ile ilgili tüm bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Detaylı ultrason (ayrıntılı ultrason), gebelikte yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilebilen sistemlerin kullanıldığı bir tanı yöntemidir. Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan ve zararlı radyasyon ışınları içermeyen bir yöntemdir. Standart ultrason ile benzer şekilde iki boyutlu görüntüler elde eder, ancak bu görüntülerin sayısı fazladır. Daha sonra yazılım aracılığıyla bunları bir araya getirerek üç ve dört boyutlu görüntülerin oluşmasını sağlar. Gebeliğin üç farklı döneminde uygulanabilir. Bu ayrıntılı ultrason yöntemleri şunlardır:
Gebelikte bebek ve anneyi ilgilendiren bazı özel durumlar ve şüphelenilen sorunlar nedeniyle ayrıntılı bir görüntülemeye ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle perinatoloji uzmanınız tarafından uygulanabilir. Hamilelerde şu sebeplerle detaylı ultrason uygulanabilir:
Üç ve dört boyutlu ultrasonlar ile perinatoloji doktorunuz bebeğinizin ve çevre dokular anatomisi ve sağlığı hakkında detaylı bir rapor sunabilir. Hamilelik sırasında şüpheli herhangi bir durum varsa ayrıntılı ultrason teşhis konusunda yardımcı olabilir .
Detaylı ultrasonun uygulanması, gebelikte uygulanan rutin ultrason işlemlerinden çok farklı değildir. Standart ultrason işlemiyle aynı prosedürler uygulanır. Farklı olarak özel bir prob (ultrason cihazının görüntü sağlayan parçası) ve bilgisayar yazılımı kullanılır. Ayrıca ayrıntılı ultrason cihazlarının bakım ve onarımı için teknisyenlere özel eğitim verilmesi gerekebilir.
İyi bir görüntü elde edilebilmesi için mesanenin dolu olması gerekebilir. Bu nedenle işlemden birkaç saat önce bolca su tüketmeniz ve idrar yapmamanız istenebilir. İşleme başlarken muayene sandalyesine veya koltuğuna geçilir. Sonrasında ses dalgalarının iletimini sağlayan su bazlı ve şeffaf bir jel karın bölgesine sürülür. Uygulama genellikle karın bölgesinden yapılır. Gebeliğin ilk aşamalarında transvajinal olarak annenin vajinasına yerleştirilen bir prob aracılığıyla da uygulanabilir. Bu yöntemle daha net bir görüntü elde edilebilir. Görüntülerin ekran üzerinde ölçümleri yapılabilir. Bu nedenle hareketsiz durmanız ve gerekli zamanlarda nefesini kısa süreli tutmanız istenebilir. Jel temizlendikten sonra işlem sonlandırılır. Ardından mesanenizi boşaltabilirsiniz.
Gebelik sırasında çeşitli sebeplerden dolayı ayrıntılı ultrason yöntemlerine başvurulabilir. Önceki ultrason veya kan tahlili sonuçlarında bir sorun varsa kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından istenebilir. Ayrıca herhangi bir sorun olmadan sadece ebeveynlerin görüntü istemesi nedeniyle de uygulanabilir. Detaylı ultrasonun ne zaman yapılacağına perinatoloji doktorunuz karar verir. Gebeliğin 26. ve 34. haftaları, görüntü elde edilebilecek en uygun zamanlar olabilir.
Detaylı ultrason ortalama yarım saat ve bir saat arasında sürer. İşlemin gebeliğin hangi haftalarında gerçekleştirildiği, bebeğin boyutu, şüphelenilen hastalıklar, annenin durumu gibi faktörler ultrason süresini uzatabilir.
Ayrıntılı ultrason kaçıncı haftalarda yapılır sorusuna doktorunuz en doğru cevabı verebilir. Bu yöntem genellikle şu zamanlarda uygulanabilir:
Ultrason, karın bölgesine ve bebeğe ses dalgaları ileterek görüntü oluşturur. Zararlı radyasyon içermez. Cerrahi veya girişimsel bir işlem olmadığı için gebelere güvenle uygulanabilir. Tam teşekküllü hastanelerde uzman doktorlar tarafından uygulandığı zaman hamilelikte detaylı ultrason güvenilir bir yöntemdir. Onaylı ve güvenilir olmayan cihazların kullanıldığı yerlerde bu işlemi yaptırmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için risk oluşturabilir.
Gebelikte detaylı ultrason fiyatları, cihazın türüne, hekimin deneyimine, işlemin gerçekleşeceği hastanenin veya kliniğin kalitesine göre değişkenlik gösterebilir. Detaylı ultrason, annenin ve bebeğin bazı sağlık sorunlarına sahip olmadığını gösteren bir tarama yöntemidir. Ayrıntılı ultrason konusunda ve fiyatlarla ilgili detaylı bilgi edinebilmek için perinatoloji alanında tecrübeli hekimleri ile hizmet veren hastanelere başvurabilirsiniz.
1. Detaylı ultrason, bebeğe veya anneye zarar verir mi?
Ultrasonografi, ses dalgaları kullanarak görüntü üreten bir tıbbi sistem olduğu için anne ve bebeğe zararı yoktur. Radyasyon gibi zararlı ışınlar üretmez.
2. Ayrıntılı ultrason, hangi tıbbi birim tarafından uygulanır?
Ayrıntılı ultrason, perinatoloji uzmanları tarafından güvenilir sağlık merkezlerinde uygulanabilir.
3.Detaylı ultrasonografi yöntemi aç karna mı uygulanır?
Bu işlem, aç veya tok karna uygulanabilir. Aç kalmanızı gerektiren bir uygulama değildir.
4. İkiz veya üçüz gibi çoklu gebeliklerde ayrıntılı ultrason uygulanabilir mi?
Bütün gebelik türlerinde ayrıntılı ultrason uygulanabilir. Ancak doktorunuzun önerdiği zaman aralığında detaylı ultrasonografinin yapılması bebeklerin net bir şekilde görülebileceği zamanı kaçırmamak için önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.