Rektosel (bağırsak fıtığı), kadınların sağlığını olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun, kadın üreme sisteminin bir parçası olan vajina içerisine doğru çıkıntı yapmasıdır. Bazen belirti vermemesine rağmen vücutta ciddi sorunlara yol açabilir. Vajina duvarının çeşitli sebeplerle zayıflaması sonucu ortaya çıkabilir. Kapsamlı tanı ve tedavi için güvenilir hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi kliniklerine başvurmak gerekir. Hastalığın derecesine göre ameliyatsız veya ameliyatlı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Yazımızın devamında rektosel ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Rektosel, kalın bağırsağın son kısmının, kadınlarda vajinaya doğru çıkıntı yapması durumudur. Halk arasında rektosel nedir sorusunun yanıtı, bağırsak fıtığı olarak bilinir. Vajina, kadınlarda rahim ağzından vücudun dış kısmına kadar uzanan kasla kaplı kanaldır. Doğumun gerçekleştiği ve adet döngüsünün bir parçası olan önemli bir organdır. Bu organ içerisine bağırsağın bir kısmının cep oluşturması, bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Kabızlık, ağrı, dışkı kanalında tıkanıklık gibi şikayetler görülebilir. Vajina ile kalın bağırsak arasındaki dokuda doğum veya anatomik sebeplerle zayıflama olması durumunda bağırsak fıtığı meydana gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde basur veya makat bölgesinde çatlak benzeri başka sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sebeple rektosele neden olan problemlerin belirlenmesi ve buna uygun tedavi planlanması önemlidir.
Bağırsak fıtığı, pelvik taban bölgesinde üzerine gelen baskı ve travmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Rektosel belirtileri her zaman hissedilmeyebilir. Büyümeye başladığında şikayetlere neden olabilir. Bağırsak fıtığı nedeniyle ortaya çıkabilecek rektum ve vajinaya ait bulguların bazıları şunlardır:
Rektosel, vajina duvarını oluşturan kas ve dokuların farklı sebeplerle zayıflaması sonucu ortaya çıkabilir. Kalın bağırsak ile vajina arasındaki dokuların incelmesi veya kasların zayıflaması nedeniyle bağırsak fıtığı görülebilir. Leğen kemiğinin (pelvis) iç kısmını örterek rektumun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için destek sağlayan tabakaya pelvik taban adı verilir. Pelvik taban kaslarının zayıflaması nedeniyle de bağırsak fıtığı ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı kişilerde rektosel gelişme ihtimali daha fazla olabilir. Rektoselin nedenleri ve risk faktörleri şunlardır:
Bağırsak fıtığı, tıp dilinde posterior vajinal prolapsus olarak adlandırılabilir. Kalın bağırsağın uç kısmı olan rektumun vajina duvarını aşarak cep oluşturmasıdır. Bu hastalık, kişinin kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi kliniklerinde muayene edilmesi sonucu teşhis edilebilir. Küçük boyuttaki olan rektosel şikayet oluşturmayabilir. Fizik muayeneye ek olarak bazı testler tanıda yardımcıdır. Bağırsak fıtığı teşhis yöntemleri arasında şunlar bulunur:
Rektosel, şikayete sebep olmadığı zaman tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Ancak günlük yaşamı etkileyecek boyutlara ulaşan belirti varlığında ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir. Öncelikle bulguların rektosel kaynaklı olup olmadığının uzman bir doktor tarafından belirlenmesi önemlidir. Ayrıca rektosel oluşmasına yol açan faktörler belirlendikten sonra buna yönelik tedavi planı oluşturulabilir. Rektosel tedavine yönelik uygulanan işlemlerin bir kısmı şunlardır:
1. Cerrahi Olmayan Tedaviler: Ameliyatsız rektosel tedavisinde bağırsak hareketlerinin düzenlenerek daha rahat büyük tuvalete çıkılması amaçlanır. Rektum daha kolay boşaltılarak bağırsak fıtığı oluşması engellenebilir. Doktor tavsiyesiyle uygulanan cerrahi olmayan bağırsak fıtığı yöntemleri şu uygulamaları içerebilir:
2. Cerrahi Tedaviler: Ameliyatsız tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınamayan rektosel hastalarında doktor onayı ile cerrahi tedavilere başvurulabilir. Ayrıca günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek derecede şiddetli bağırsak fıtığı varsa çözüm yalnızca cerrahi yöntemler olabilir. Rektoselde çıkıntı yapan fazla doku, ameliyatla çıkarılarak çevre dokuların güçlenmesi sağlanabilir.
Rektosel nedeniyle ortaya çıkan ani ve şiddetli ağrı, tekrarlayan kabızlık, fıtığın sertleşmesi, vajina içerisinde tıkanıklık gibi hayatı etkileyecek ciddi bulgular varsa bir uzman doktora muayene olarak tıbbi destek alınması gerekebilir. İleri vakalarda rektosel ameliyatı ile sorunlar giderilebilir. Bağırsak fıtığını tedavi etmek için levatorplasti ameliyatı uygulanabilir. Levatorplasti yönteminde pelvik tabanında bulunan kaslar birbiri üzerine dikilerek vajina duvarındaki yapılar güçlendirilebilir. Ayrıca bölgeye MESH adı verilen bir yama yerleştirilerek de ameliyat tamamlanabilir. Böylece rektosel ortadan kaldırılır ve yeniden oluşması engellenebilir.
Bağırsak fıtığı, sindirim sisteminde ve kadın üreme organlarının bulundukları bölgede gelişen bir rahatsızlıktır. Rektosel tanı ve tedavisi, genel cerrahi uzmanları ile jinekologların uzmanlık alanına girer. Bu hastalığın belirtilerini taşıyan kişiler kadın hastalıkları ve doğum kliniklerine başvurarak muayene olabilir. Hastalığın altında yatan sebep belirlendikten sonra tedaviye karar verilir. Cerrahi bir operasyon planlanıyorsa genel cerrahi ve kadın doğum bölümü koordineli çalışarak ameliyatı gerçekleştirebilir.
Bağırsak fıtığı, kalın bağırsağın son kısmının vajina duvarına doğru itilmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğu için çeşitli şikayetlere neden olabilir. Bağırsak fıtığı ağrı yapar mı sorusunun yanıtı kadınlar tarafından merak edilir. Hafif vakalarda kişi, bağırsak fıtığının farkına varmayabilir. Ancak ilerlemiş rektosel varlığında vajina bölgesinde ağrı hissi olabilir.
Rektosel ameliyatı, cerrahi bir operasyon olduğu için uygulama sırasında kesi ve dikiş atılabilir. Ameliyat sonrasında belirli bir iyileşme süresi vardır. Yara iyileşme hastanın yaşına, dokularına, uygulanan cerrahi yönteme göre değişebilir. Rektosel ameliyatı sonrası cinsel ilişki yaşanabilmesi için tamamen iyileşmenin beklenmesi gerekir. Ameliyat sonrası düzenli kontroller sırasında iyileşmenin durumu hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bağırsak fıtığı, belirti vermeden ciddi boyutlara ilerleyebilen bir rahatsızlıktır. Kadınların boşaltım ve üreme sistemini yakından ilgilendirebilir. Günlük yaşantıyı, iş hayatını olumsuz etkileyebilir. Rektosel tekrar edebilen bir problemdir.
Bağırsak fıtığı belirtileri benzeri bulgularınız varsa rahatsızlık ilerlemeden önce bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.