|
Çocuk sahibi olamamak, içinde; fiziksel, ruhsal, kültürel yönleri barındıran çok yönlü bir durumdur. Çocuk sahibi olamamanın nedenleri incelendiğinde, kadından da erkekten de kaynaklanan durumlar olabileceği belirlenmiştir. Tüm bunlarla beraber, çocuk sahibi olma fikrini gerçeğe dönüştürmek isteyen çiftler, bazen olumsuz sonuçlarla karşı karşıya gelebilir ve bu durumun nedenleri ve tedavi yöntemleri için harekete geçebilirler. Çocuk sahibi olamamanın nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Kadınların çocuk sahibi olamamaları, onları psikolojik olarak hassas ve daha duygusal hissedebilecekleri bir durumun içine çekebilir. Kadınların bu konudaki kaygılarını, endişelerini gidermek için, profesyonel olarak psikolojik yardım almaları, bu süreçte fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, çocuk sahibi olamamanın fizyolojik nedenleri de önem arz edebilir. Çocuk sahibi olamamanın bazı nedenlerini aşağıdaki maddelerde sıraladık:
Kadınların çocuk sahibi olamaması durumunda, doktora gidene kadar sağlıklı bir yaşam modeline geçmesi, stresten uzak kalması ve adet döngüsünü hesaplaması gerekebilir. Tüm bunların yanında kadınlarda çocuk sahibi olmak için yapılan bazı tedavi yöntemleri ise şunlardır:
Erkeklerde çocuk sahibi olamamanın temel sebebi; sperm sayısının azlığı ya da spermlerdeki şekil bozukluğu olabilir. Bununla birlikte erkekte çocuk sahibi olamamanın başka nedenleri de olabilir. Bu sebeplerden bazıları ise şöyledir:
Erkeklerde çocuk sahibi olmak için yapılan tedavilere ilk olarak, sperm testi istenerek başlanabilir. Doktorlar, erkek hastalardan 3-5 günlük cinsel perhiz isterler ve test sonrası hastaların; sperm sayısı, kalitesi, hareketliliği ve şekli değerlendirilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün son yıllarda yaptığı çalışmalarda, erkeklerdeki sperm sayısının mililitrede 15 milyon olması gerektiği belirtilmiştir. Doktorlar, sperm sayısı 15 milyonun altında olan erkek hastalara bazı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları ise şunlardır:
Tüp bebek; kadın ve erkekten alınan yumurta ve sperm hücresinin laboratuvar ortamında ayrıştırılarak döllendirilmesi ve elde edilen embriyonun rahim içine enjekte edilmesi işlemidir. Tüp bebek tedavisi; doğal yollarla meydana gelebilecek gebelik durumununun özel şartlar altında, laboratuvar ortamında taklit edilmesi olarak da açıklanabilir. Tüp bebek tedavisine, ilaç tedavileri ya da cerrahi müdahalenin yapıldığı, ancak olumlu sonuç alınamadığı durumlarda başvurulabilir. Çocuk sahibi olamamanın nedenlerinden olan; kadınlarda yaş faktörü, tüplerin tıkanıklığı ya da hormonal bozukluklar, erkeklerde ise; spermlerdeki bozuklukluklar ve bunlara cevap vermeyen tıbbi tedavilerden sonra tüp bebek tedavisi gerekebilir.
Tüp bebek tedavisinde, hastaların en merak ettiği konulardan olan ‘‘tüp bebekte cinsiyet belirlemek mümkün mü?’’ sorusu olabilir. Ancak ülkemizde, isteğe bağlı cinsiyet ayrımı yapmak yasal olarak mümkün değildir. Tüp bebekte cinsiyet ayrımı yapmak, yalnızca tıbbi zorunluluklar halinde söz konusu olabilir. Genetik hastalıklar nedeniyle cinsiyet seçiminin yapılması; genetik hastalıklar uzmanı olan doktorlardan alınacak heyet raporu ile yasal hale gelebilir.
Tüp bebek başarı oranı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunlar; yaş faktörü, infertilite olması, transfer edilen embriyonun sayısı ve kalitesidir ve bu etkenler başarı oranını belirleyebilir. Ancak, embriyo transferinden yaklaşık 2 hafta sonra kan testi yapılarak Beta HCG hormonuna bakılır ve gebelik oluşmuşsa başarıdan söz edilebilir. Çocuk sahibi olamayan çiftlere yapılan tüp bebek tedavisinde, özellikle ilk 3-4 denemede daha yüksek başarı elde edilebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan SART (Society For Assisted Reproductive Technology) sisteminde, yıllık tüm tüp bebek merkezlerinden gelen veriler toplanmakta ve bunlar, tüm dünyanın bilgisine açıklanmaktadır. Bu veriler; 35 yaşın altındaki kadınlarda ilk denemede %54.8 iken, 41-42 yaşta ise oran %14.9 olarak belirtilmiştir.
Tüp bebek yöntemi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu, en etkili ve başarı oranı en yüksek tedavi yöntemidir. Bu sebeple fiyat; yapılacak tüp bebek tedavisi öncesi istenilen testler, tetkikler ve yapılacak tüp bebek denemesinin kaç kez uygulanacağına göre değişiklik gösterebilir. Fiyatın belirlenmesinde tedavinin uygulandığı hastane ya da klinik seçimi kadar doktorun bu alandaki tecrübesi de belirleyici rol oynar.
Siz de çocuk sahibi olamama durumuyla karşı karşıyaysanız ve buna bir çözüm bulmak istiyorsanız, hayallerinizi ertelemeden Sağlık Destek Sitesi hastanesine başvurabilir, süreç hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.