Anti HBs, hepatit B virüsüne karşı vücudun oluşturduğu bir antikor çeşididir. Kan yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olan hepatit B, karaciğeri etkileyerek ciddi hastalık tablosuna sebep olabilir. Hepatit B virüsü, vücuda girdikten sonra uzun süre belirti vermeyebilir. Enfeksiyon kronik olarak sessizce ilerleyerek kişiyi ölüme kadar götürebilir. Ancak anti HBs testi yardımıyla kandaki antijen ve antikor seviyeleri değerlendirilerek hepatit B virüsü tespit edilebilir. Anti HBs testi ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Anti HBs, hepatit B virüsüne karşı bağışıklık sisteminin oluşturduğu bir antikordur. Anti HBs değeri, vücutta bulunan hepatit B antikoru seviyesini gösterir. Anti HBs değerini ölçmek için anti HBs testi yapılır. Hastanelerde yapılan anti HBs testinin sonuçları uzman hekimler tarafından değerlendirilmelidir.
Anti HBs, hepatit B yüzey antikoru olarak da adlandırılabilir. HBsAg (hepatit B yüzey antijeni) ile karıştırılmamalıdır. Antikor ve antijen birbirinden farklı moleküllerdir. Antikor, vücut virüs ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından üretilir ve virüse karşı savaşabilir. Antijen ise vücuda giren virüsün hastalıklı protein kısmıdır. Antikorun oluşması için bağışıklık sisteminin antijenle karşılaması gerekir.
Hepatit B ile karşılaşan immün sistem, hemen antikor üretmeye başlar. Virüs ile karşılaşıldığında ilk üretilen antikor, hepatit B IgM’dir. Bunlar erken antikorlardır ve virüsle savaşır. Bir süre sonra kaybolurlar ve vücut IgG antikorlarını üretmeye başlar. Bu antikorlar yaşam boyunca sürekli üretilir. Anti HBs değeri vücutta yüksek seviyede tutulur. Antikorlar sayesinde hepatit B virüsü vücuda girmeden yok edilebilir. Aşı yoluyla vücuda enjekte edilen antijenlere karşı bağışıklık sistemi antikor üretir. Böylece aşılanan kişilerin de anti HBs testi pozitiftir.
Anti HBs testi, kanın laboratuvarda değerlendirilmesi ile yapılır. Normal kan alımından bir farkı bulunmaz. Özel bir hazırlık gerektirmeyen bir testtir. Kan alınırken iğnenin deriye battığı bölgede kısa süreli kızarıklık, ağrı ve şişlik gibi inflamasyon bulguları gelişebilir. Test sonucu çıktıktan sonra uzman doktor tarafından değerlendirme yapılır. Anti HBs testi değerlendirilirken hastanın hepatit B geçmişi, aşı geçmişi, belirtileri ve daha önce yapılan test sonuçları göz önüne alınmalıdır.
Anti HBs testi dileyen herkes tarafından yaptırılabilir. Ancak yüksek risk grubundaki kişilerin bu testi yaptırması önemlidir. Anti HBs testi yaptırması gereken kişiler şunlardır:
Anti HBs testi (HBsAb testi), daha önce hepatit B bulaşmış kişilerin sağlık durumlarını değerlendirmek için yapılabilir. Hastanın enfeksiyon durumunu, kronik veya akut olduğunu gösterir. Kişinin iyileşme durumu da anti HBs testi ile takip edilebilir. Ayrıca hepatit B aşısı olan kişiler, aşının başarılı olup olmadığını öğrenebilir. Daha önce hepatit B aşısı yapılmışsa, kişinin bağışıklık sistemindeki antikor seviyesi de ölçülebilir. Böyle yeniden aşıya ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilebilir.
HBsAb testi sonucunda anti HBs testi pozitif ise şu anlamlara gelebilir:
Anti HBs testinin negatif çıkması birçok anlama gelebilir. Kişinin daha önce hepatit B geçirmediği veya hepatit B aşısı olmadığını gösterebilir. Ancak, virüs ile enfekte olan kişilerin de bazen anti HBs testi negatif çıkabilir. Bunun sebebi enfeksiyonun daha inkübasyon aşamasında olmasıdır.
Anti HBs testi, laboratuvar sonuçları sonrasında uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. Test sonucu, hastanın hepatit B hikayesine, aşı geçmişine, cinsiyete ve yaşa göre değerlendirilir. Anti HBs referans aralığı pozitif değerde olan kişiler virüse karşı bağışıklık taşır ve aşı yaptırmasına gerek olmayabilir. HBs testi kaç olmalı sorusuna en doğru yanıtı hekiminiz verecektir.
Anti HBs yüksekliği, vücudun savunma sisteminin hepatit B virüsüne karşı aktif olduğunu gösterir. Virüs ile savaşacak yeteri kadar antikor var demektir. Kişinin, daha önce hepatit B ile enfekte olduğu ya da aşı yaptırdığı düşünülebilir. Anti HBs yüksekliği olan kişilerin aşılanmasına gerek yoktur.
Anti HBs düşüklüğü, vücutta hepatit B virüsü ile savaşmaya yetecek sayıda antikor olmadığını gösterir. Kişide anti HBs düşüklüğü var ise yeniden aşılama yapılarak antikor seviyesinin yükselmesi sağlanabilir.
Anti HBs testi, kan numunesi alınarak laboratuvar ortamlarında gerçekleştiği için sonuçlar güvenilirdir. Ancak hepatit B enfeksiyonu ile ilgili detaylı değerlendirme için antikor testlerine ek olarak antijen testlerine de başvurmak gerekebilir.
Hepatit B enfeksiyonu, virüslerin neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B, bulaşıcı hastalıklar arasındadır. Cinsel yolla ya da kan yoluyla bulaşabilir. Ayrıca gebelikte anneden bebeğe geçebilir. Hepatit B virüsü, akut veya kronik olarak hastalığa sebep olabilir. Bu enfeksiyonun belirtileri, hepatit B virüsü vücuda girdikten sonra bir ile altı ay arasında ortaya çıkabilir. Hiçbir belirti göstermeden sessiz de ilerleyebilir. Hastalığın bulaştığı düşünülen kişiden kan alınarak, laboratuvar testleri ile antijen ve antikorlar değerlendirilir. Hepatit B antijeninin pozitif olması kişinin enfekte olduğunu, antikorun pozitif olması ise kişinin hastalığa karşı bağışık olduğunu gösterir. Bağışıklık, virüsün vücuda girmesi ya da aşılama yoluyla kazanılabilir. Hepatit B, karaciğer enfeksiyonu, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir. Hastayı ölüme kadar götürebilir.
Hepatit B enfeksiyonu, halk arasında bilinen ismiyle sarılık, anneden bebeğe geçebilir. Anne adayı gebe kalmadan önce virüsü taşıyorsa ya da gebelik sırasında virüsü kaptıysa hepatit B virüsü anneden fetüse geçebilir. Karaciğer fonksiyonlarını bozarak bebek ve annenin hayatı için risk oluşturabilir. Bu nedenle anne olmayı planlayan kadınlar, hepatit B virüsünü taşıdıklarından şüpheleniyorlarsa hamilelik öncesinde test yaptırmalıdır. Test sonucunda hastalık taşıdıkları ortaya çıkarsa gebelik öncesinde tedavi olunmalıdır. Ayrıca, gebelik boyunca anne adayları hepatit B virüsünden korunmak için gerekli önlemleri almalıdır. Hepatit B aşısı yapılarak virüse karşı korunulabilir. Daha önce aşı olan kişiler anti HBs testi yaptırarak bağışıklık taşıyıp taşımadıklarını kesin olarak öğrenebilirler.
Hepatit B enfeksiyonu, karaciğerde enfeksiyon yaratarak hasara yol açabilir. Hepatit B virüsü, kişiden kişiye bulaşabilir. Bulaş yolları şunlardır:
Hepatit B kişiden kişiye bulaşabilen ve aşı yaptırıldığında ömür boyu koruyuculuğu olan bir hastalıktır. Virüs bulaştıktan sonra derhal düzenli test yapılarak enfeksiyon durumu takip edilmeli ve hastalık ilerlemeden tedaviye başlanmalıdır. Siz de hepatit B virüsü ile temas ettiğinizi düşünüyorsanız veya bağışıklık durumunuzu merak ediyorsanız güvendiğiniz bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.