Kadınlarda genital bölgeyi oluşturan farklı özellikte doku ve organlar birlikte çalışarak komplike bir fizyolojik yapı oluşturur. Kadınlarda genital bölge dışarıya açık olduğundan başta enfeksiyon olmak üzere çeşitli hastalıklara elverişli bir ortam oluşur. Oluşan hastalıklar tedavi edilmediğinde ciddi rahatsızlıklara ve semptomlara neden olabilir. Bu sebeple vajinal bölgede görülen enfeksiyon ve kistler ciddiye alınmalı ve erken müdahale edilmelidir. Ergenlik dönemi sonrasında vajinal bölgede görülen hastalıklardan biri de bartholin kistidir.
Vajinanın iki yanında birer adet olmak üzere bartholin salgı bezi yer alır. Bartholin bezi, cinsel gelişimin olduğu ergenlik dönemi ile birlikte aktifleşerek salgı oluşturmaya başlar. Bartholin bezlerinden salgılanan sıvı vajinaya ıslaklık ve kayganlık kazandırır. Böylece cinsel ilişkiyi ve penetrasyonu kolaylaştırır. Cinsel uyarılma ile aktif hale gelen bartholin bezleri normalde fark edilecek boyutta değildir. Bezler uyarılma sonucunda oluşturduğu salgıyı vajinaya salamadığı durumda bartholin kisti oluşur. Bartholin kisti, bezlerde salgı birikmesi sonucu meydana gelir. Genelde tek tarafta görülen kistler bazı durumlarda iki tarafta da görülebilir. Bartholin kisti tedavi edilmediğinde ve enfeksiyon kaptığında bartholin apsesi oluşur.
Bartholin kistleri, bezde salgı birikimi sonucu oluştuğundan, biriken miktara ve enfeksiyon oluşup oluşmadığına göre belirtileri değişiklik gösterir. Yeni oluşan nohut büyüklüğünde küçük kistler çoğunlukla belirti vermezler ve fark edilmezler. Zamanla birikme devam ettiğinden büyüklükleri artarak fark edilir duruma gelir. Vajinada hissedilen şişliğin verdiği rahatsızlığın yanı sıra en çok karşılaşılan belirtilerinden biri ağrı oluşumudur. Bu durum disparoniye yani ağrılı cinsel birlikteliğe neden olur. Ayrıca bartholin kisti oluştuğunda biriken salgı vajinaya salınamadığı için vajinal kuruluk oluşarak kişinin cinsel hayatı olumsuz etkilenir. Oluşan kist enfeksiyon kaptığında ve bartholin apsesi meydana geldiğinde belirtiler de şiddetlenir. Şişlik, kızarıklık ve ağrının yanında ateş, halsizlik, vajinada hassasiyet, cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı, yürümede ve hareket etmede rahatsızlıklar oluşur.
Bartholin kisti oluşmasının nedeni temelde, salgı kanallarında oluşan bir tıkanıklık sonucu salgının bezde birikmesine dayanır. Salgının vajinaya salınmasını önleyen bu tıkanıklık farklı sebepler ile oluşabilir. Salgı kanalındaki tıkanıklık sonucu kist oluşumunun sebepleri şöyle sıralanabilir:
Bartholin kisti teşhisi için doktor, hastadan detaylı anamnez aldıktan sonra fiziki muayene gerçekleştirerek pelvik bölgesini muayene eder. Fiziksel muayene sonucu büyük ölçüde teşhis edilmiş olsa da sebebi hakkında bilgi almak için çeşitli testler uygulanır. Kan testlerinin yanı sıra vajinadan sıvı alınarak kültür testi gerçekleştirilir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan bakterilerin varlığı kontrol edilir. Hasta 40 yaş üstü ise kanser riski de göz önünde bulundurularak kanser taraması testleri uygulanır ve gerekirse biyopsi yapılır. Tüm testler incelendiğinde bartholin kisti ve sebebi teşhis edilerek uygun tedavi uygulanır.
Bartholin kistinin boyutuna, oluşturduğu şikayetlere ve enfeksiyon oluşup oluşmadığına göre farklı tedavi seçenekleri uygulanır. Genellikle çok küçük boyuttaki kistler şikayet oluşturmadığı için tedavi bile gerektirmez. Bu durumda ev şartlarında yapılan tedavi uygulamaları ile kistin büyümemesi için önlem alınabilir. Kist büyüdüğünde ise şikayet oluşturmaya başlayacağından ilaç tedavisine geçilir. Kist büyüklüğü ciddi boyuta ulaştığında veya enfeksiyon oluşumu görüldüğünde cerrahi müdahale gerekli duruma gelir. Bartholin kistinde kullanılan tedavi yöntemleri şöyle açıklanabilir:
Ergenlik dönemi sonrasında pek çok kadında görülebilen bartholin kisti akılda merak edilen sorular oluşturur. Bartholin kisti hakkında sıkça sorulan sorulardan bazıları şunlardır:
Bartholin kisti oluşumunu tam olarak engellemek mümkün değildir ama oluşmaması için çeşitli önlemler alınabilir. Bu önlemlerden ilki prezervatif kullanımı gibi güvenli cinsel birliktelik için alınacak önlemlerdir. Bir diğer önemli konu kişisel hijyen kurallarına dikkat ederek bölgeyi mikroplardan korumaktır.
Bartholin kisti kendiliğinden patlayarak kaybolabilir ama bu durumda ileride tekrarlama riski yüksektir. Çünkü tıkanıklık tedavi edilmediği ve biriken salgı patlayarak boşaldığı için bir süre sonra tekrar birikim olarak kist oluşumu gerçekleşebilir.
Bartholin kisti normal şartlarda cinsel ilişki için doğrudan bir engel oluşturmaz. Ama ilişki sırasında ağrıya ve kuruluktan kaynaklı acıya neden olacağından rahatsızlık oluşturur. Bu sebeple kişinin cinsel birliktelikten uzak durmasına neden olabilir.
Ameliyat sonrasındaki 2 haftalık iyileşme sürecinde cinsel ilişkiye, deniz veya havuza girilmemeli, banyo ise ayakta bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Her ameliyatta olduğu gibi kanama ve enfeksiyon riski bulunur, bu önlemler alınarak enfeksiyon riskinden uzak kalınabilir.
Bartholin kisti varlığından şüpheleniyorsanız hastalık ilerlemeden ve ameliyat zorunlu hale gelmeden doktor kontrolünü ihmal etmeyin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.