Kadınlar ve erkeklerin ürogenital sistemlerinde, çeşitli mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonlar görülebilir. Ureaplasma enfeksiyonu da cinsel yolla bulaşan ve hem kadın hem de erkeklerin ürogenital sistemini etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Ureaplasma nedir? Ureaplasma belirtileri nelerdir? Bunlar gibi soruların cevapları için yazının devamını inceleyebilirsiniz.
Üretrada bulunan ve kişiye zarar vermeden yaşayan mikroorganizmalar topluluğu, üretranın normal mikrobiyal florasını meydana getirir. Normal mikrobiyal flora kendi içerisinde kalıcı ve geçici flora olarak iki alt sınıfa ayrılır. Kalıcı floraya ait mikroorganizmalar çoğunlukla zararsızdır ve genital sistem başta olmak üzere bulundukları vücut bölgesinin normal dokusunun korunmasına yardımcı olurlar. Bulundukları vücut dokusundan başka bir dokuya herhangi bir sebeple taşındıklarında ise o dokuda hastalık yapıcı özellik kazanabilirler. Kalıcı mikroorganizmalar kimi zaman çeşitli faktörlerin etkisi ile kaybolabilir ya da azalabilir; bu durumda mikroorganizmaların yerini hastalık yapma özelliği de bulunan geçici flora alır. Ürogenital sistemde ortaya çıkan enfeksiyonlar, hastanın normal florasından kaynaklanabileceği gibi cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerde cinsel yolla da mikroorganizma kaynaklı enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
Ureaplasma urealiticum, mikoplazma ailesine ait olan bir bakteri çeşididir. Ureaplasma bakterisinin de içerisinde bulunduğu mikoplasma bakteri ailesini diğer bakterilerden ayıran en önemli özelliği ise bu bakterilerin bir hücre duvarının bulunmamasıdır. Hücre duvarı bulunmamasına rağmen ureaplasma canlı hücre dışında çoğalıp, yaşamını devam ettirme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle bu bakteriler fırsatçı patojenler olarak da bilinir. Kadınların ve erkeklerin ürogenital sisteminin normal florasında ureaplasmaya doğal olarak rastlanır. Ancak bazı durumlarda ureaplasma bakterisi olması gerekenden daha hızlı çoğalarak çeşitli hastalıklara neden olabilir. Kadınların ureaplasma kaynaklı hastalık riski, erkeklerden daha yüksektir. Ureaplasmanın olması gerekenden çok çoğaldığı durumlarda kadınlarda %60-70, erkeklerde ise %10-20 oranında enfeksiyon riski bulunur. Bunun yanı sıra, ureaplasma bakterisinin bulaşıcılığı da oldukça yüksektir. Ureaplasma bakterisinin hücre duvarının olmaması onu bazı antibiyotik türü ilaçlara karşı da dirençli hale getirir. Bu nedenle mikoplazma bakteri ailesinin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde doğru tedavi protokollerinin takip edilmesi oldukça önemlidir.
Ureaplasma enfeksiyonunun bulaşma yolu olarak genellikle cinsel ilişki gösterilir. Bakteriyi taşıyan kişiler arasında doğrudan temas olması, bakterinin bulaşmasının en sık görülen yoludur. Bunun yanında cinsel bölgeye oral yolla yapılan temas, bakterinin bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca kirli ellerle cinsel organlara temas etmek de bakterinin bulaşmasına neden olabilir. Bunlara ilave olarak ureaplasma bakterisinin doğum sırasında anneden bebeğe geçtiği durumlar da görülebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük çoğunluğu için vücut sıvılarının birbirine temas etmesi gerekir. Bazı bakteri ve virüsler kan yolu ile de bulaşabilir. Bu bakteri ve virüslerin havada ya da canlı hücre dışında yaşama şansı oldukça düşüktür. Ancak nadiren de olsa tuvaletten, epilasyon merkezleri, sauna gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma riski vardır. Sıklıkla merak edilen ureaplasma tuvaletten bulaşır mı, ureaplasma nasıl bulaşır soruları bu şekilde yanıtlanabilir.
Ureaplasma enfeksiyonunun tanısı pek çok enfeksiyon hastalığı ile kıyaslandığında daha zordur. Çünkü bu mikroplasmaların standart mikroskoplar yardımıyla görülmesi kolay değildir. Ancak günümüzde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji alanında yaşanan gelişmeler ile birlikte enfeksiyonun tanısında faydalanılan ureaplasma kültürü, uzmanlara hastalığın tanısı için önemli bilgiler verir. Ureaplasma testi kadınlarda smear testine benzer bir yöntemle genital bölgeden örnek alınarak yapılır. Erkeklerde ise semen analizi ya da antibiyogram testleri ile ureaplasmanın varlığı araştırılabilir. Ureaplasma enfeksiyonu genellikle sinsi seyirli olan bir hastalıktır. Çoğu zaman herhangi bir belirti göstermez. Ancak enfeksiyona bağlı şikayetlerin görüldüğü hastalar da mevcuttur. Peki ureaplasma belirtileri nelerdir? Ureaplasma enfeksiyonuna ait belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Genellikle ureaplasma enfeksiyonu erken dönemde belirti göstermediği için geç fark edilebilir; bu durum tedaviyi zorlaştırabilir. Ureaplasma enfeksiyonunun tedavisi mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyon hastalıkları ile kıyaslandığında nispeten daha zordur. Bunun en önemli nedeni ureaplasma urealiticum bakterisinin hücre duvarının eksik olmasıdır. Bu durum bakteriyi pek çok antibiyotiğe karşı dirençli hale getirir. Bu nedenle enfeksiyonun tanı ve tedavisinin alanında uzman hekimler tarafından yapılması oldukça önemlidir. Özellikle anne olmayı planlayan kadınlarda ureaplasma enfeksiyonunun varlığı mutlaka gebelikten önce araştırılmalı ve uygun tedavi ile öncelikle enfeksiyon yok edilmelidir. Aksi takdirde hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe zarar verebilir.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre tedavi edilmeyen ureaplasma, hamileliğin erken doğumla sonuçlanmasına, dolayısıyla düşük doğum ağırlıklı bebeklerin dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Bunun yanında bilimsel çalışmalar göstermektedir ki ureaplasma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyon taşıyan anne adaylarının bebeklerinde bedensel ve zihinsel gelişme geriliği görülebilir. Hamilelik sırasında yaşlanan bebek kayıplarının da ureaplasma ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de hamilelik planı olan ya da bebek sahibi olmak için tedaviye başlaması gereken anne adaylarında öncelikle cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramasının yapılması önerilir. Ureaplasma enfeksiyonunun tedavisi nispeten daha zor olmasına rağmen ureaplasma bakterisine etki eden antibiyotiklerle tedavi mümkündür. Tedavide ağırlıklı olarak tetrasiklin, doksisiklin gibi hücre duvarına değil hücrenin içerisine etki eden antimikrobiyal grubu kullanılır. Tedavinin eşlerin ikisini de kapsayacak şekilde yapılması gerekir.
Ureaplasmanın keşfi çok uzun yıllar önce dayanmasına rağmen standart mikroskopların yetersizliği, halk arasında adının bilinmemesine neden olurken günümüzde sağlık ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin mikrobiyoloji alanına da yansıması sayesinde ureaplasma tanısı alan hastaların sayısında artış görülür. Genellikle belirti göstermeyen ureaplasma enfeksiyonu kültür örnekleri ile kolaylıkla saptanabilir. Siz de sağlığınız için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.