Septisemi, Fransız hekim Pierre-Adolphe Piorry (1794-1879) tarafından 1837’de tıbba kazandırılmış bir terimdir. Yunanca çürüme anlamına gelen “septikos” ve kan anlamına gelen “haima” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kelime anlamı olarak kanın çürümesi anlamına gelir.
Halk tarafından kan zehirlenmesi olarak bilinse de, enfeksiyonun kan dolaşımına katılıp tüm vücuda yayılması anlamına gelir. Enfeksiyon kan dolaşımına katıldığında, bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunmak için kana çok fazla kimyasal madde salgılar. Bu da bütün vücut kısımlarında yaygın bir inflamasyona ve pıhtılaşmaya yol açar. Çoğu zaman enfeksiyonun kaynağı bakterilerdir ancak virüs ve mantarlar gibi diğer mikroorganizmalar da septisemiye yol açan enfeksiyonun kaynağı olabilir. Vücudun enfeksiyona normal olmayan bir biçimde verdiği en aşırı tepki olan sepsisi tetikleyebilir. Sepsis şok tablosuna tablosuna yol açabilir. Septik şokta vücuttaki tüm dokuların kanlanması bozulmuş olur, kan basıncı düşer. Septik şok %50 oranında ölüme sebebiyet veren bir tablodur. Sepsis, tıbbi olarak acil bir durumdur ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde doku hasarına, organ yetmezliğine veya ölüme neden olabilir.
En sık septisemiye yol açan enfeksiyonlar aşağıdaki gibidir:
En sık septisemiye yol açan mikroorganizmalar ise şöyle sıralanabilir:
Enfeksiyona yol açan mikroorganizmanın türü ve miktarı da vücudun enfeksiyona yanıtını etkiler. Az miktardaki mikroorganizmalar vücut tarafından başarılı bir şekilde uzaklaştırılırken fazla miktardaki mikroorganizmanın septisemiye yol açma olasılığı daha yüksektir. Dirençli mikroorganizmalar vücuttan uzaklaştırılamayabilir.
Herhangi bir kişi bir enfeksiyondan sonra septisemi geçirebilir iken bazı kişiler septisemi açısından daha yüksek riskli olarak kabul edilir. Septisemi riski yüksek olan kişiler aşağıdaki gibi olabilir:
Septisemi belirti ve bulguları hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Septiseminin erken dönemde görülmeye başlayan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Septisemi tanısının konulabilmesi için öncelikle klinik şüphe olmalıdır. Fizik muayeneyle hastanın genel durumundaki kötüleşme fark edilir. Muayenede düşük tansiyon, ateş, artmış kalp hızı ve hızlı solunum gözlemlenir. Septisemi şüphesi olunca hastada enfeksiyon kaynağı araştırılır. Aerobik ve anaerobik olmak üzere iki çeşit kan kültürü alınır. Kan kültüründe enfeksiyona yol açan mikroorganizma tanımlanır. Enfeksiyonun tipine ve hastanın semptomlarına göre gerekli görülürse aşağıda verilen diğer testler de yapılabilir:
Tedaviye hastanın yaşına, o anki genel durumuna ve tıbbi özgeçmişine göre karar verilir. Sepsis gibi bir tıbbi acil duruma dönüşme olasılığı göz önüne alınarak hızlı bir şekilde tedavi verilmeye başlanmalıdır. Enfeksiyon kaynağı saptanınca septisemiye yol açan temel nedeni ortadan kaldırmak için antibiyotik tedavisi verilir. Dokuların beslenmesinin ve kan dolaşımının bozulmaması için hastanın düşük olan tansiyonu yükseltilmeye çalışılır. Fizyolojik sıvılar (serum fizyolojik) damar yolundan verilir. Hastanın oksijen ihtiyacı varsa maske takılarak oksijen verilir. Hastanın durumu ağırsa mekanik ventilasyon veya diyaliz gibi tıbbi destekleri sağlamak için hasta yoğun bakım ünitesinde takip edilebilir. Eğer enfeksiyon kaynağı cerrahi olarak çıkarılabilecek durumda ise hastanın genel durumu düzeltildikten sonra operasyon geçirebilir.
Septisemi durumu kötüleştikçe komplikasyonları da daha şiddetli olur. Yayı-gın komplikasyonları aşağıda sıralanmıştır:
Sepsis, şok tablosuna yol açmasa bile %25 ila %40 arasında ölüm ile sonuçlanabilir.
Septisemiden korunmanın en iyi yolu enfeksiyondan korunmaktır. Bu önlemlerden bazıları şunlardır:
Etkili tedaviden ortalama bir hafta ila bir ay arasında bir süre sonra hasta kendini daha iyi hisseder ve kendini toparlar. Ancak ciddi septisemi ve sepsis olgularında bu süre ayları bulabilir.
Evet, tekrar geçirebilir. Daha önce septisemi geçiren kişilerin septisemi geçirme olasılığı diğer insanlara göre daha yüksektir.
Septisemi bulaşıcı değildir ve insandan insana bulaşmaz. Ancak enfeksiyon bulaşıcıdır ve diğer kişilere bulaşabilir. Enfeksiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır.
Enfeksiyonu olduğu bilinen kişinin tedaviden sonra beklenen iyileşmesi gerçekleşmemişse, genel durumunda kötüleşme varsa, ateş, halsizlik, kırgınlık, titreme, aşırı terleme ve düşük tansiyon durumlarında septisemi veya sepsisten şüphelenilmeli, hemen doktora başvurulmalıdır.
Septisemi ve yol açtığı sepsis ölümle dahi sonuçlanabilen ciddi ve acil durumlar arasında yer alır. Septisemi durumuna dair belirti ve bulguları kendinizde veya çevrenizde gözlemlemeniz halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir. Sağlıklı günler dileriz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.