Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Torakotomi Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Torakotomi, göğüs kafesi içerisindeki organlara doğrudan müdahale şensı tanıyan bir cerrahi yöntemdir. Torakotomi başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Torakotomi Nedir?

Torakotomi, göğsün açılarak çeşitli işlemlerin uygulandığı cerrahi yöntemin adıdır. Torakotomide göğüs kafesi açılarak kafes içerisindeki organ ve dokular üzerinde çeşitli cerrahi prosedürler uygulanır.

Göğüs ya da diğer adıyla toraks bölgesinde yer alan organlara torasik organlar adı verilir. Akciğerler, kalp, özofagus (yemek borusu) ve diyafram; toraks içerisindeki organlardır. Torakotomi göğüste yer alan bu organlarla ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Torakotomide göğüs kafesi açılarak torasik organlara doğrudan ulaşılarak gerekli müdahaleler yapılabilir. Torakotomi ile ayrıca vücuttaki en büyük arter olan aorta da doğrudan müdahale edilebilir. Aort yırtılması gibi acil durumlarda torakotomi ile göğüs açılarak aort dikilebilir.

Torakotomi, farklı hastalıkların tedavisinde farklı amaçlarla uygulanabilir. Tedavisinde sıklıkla torakotominin kullanıldığı durumlar şu şekildedir:

  • Akciğer Kanseri: Akciğer kanseri ülkemizde erkeklerde en sık görülen 2. kanser türüdür. Bu kanser türü kadınlarda da en sık görülen kanserler arasında yer almaktadır. Prognozu yani seyri oldukça agresif olabilen akciğer kanseri nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmektedir. Günümüzde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntemlerin gelişmesiyle akciğer kanseri geçmişe göre daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Torakotomi de akciğer kanserinin cerrahi tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Akciğer kanseri tedavisinde torakotomi ile göğüs kafesi açıldıktan sonra çeşitli cerrahi prosedürlerle tümör dokusu vücuttan çıkarılır.
  • Kaburga Kemiğinin Çıkarılması: Travma ya da benzeri durumlar sonucunda kaburga kemikleri, göğüs kafesi içerisindeki organlara batabilir veya zarar verebilir. Bu durumun düzeltilmesi için torakotomi ile göğüs açılarak zarar gören organa ve kaburga kemiğine müdahale edilir. Bazen kaburga kemiğinde kanser tutulumu görülebilir. Bu durumda kanseröz hale gelen kemiğin çıkarılması için de torakotomiye ihtiyaç duyulabilir.
  • Resüsitasyon: Yeniden canlandırma olarak da bilinen resüsitasyon, vücutta dolaşımın durduğu acil durumlara müdahale edilmesi anlamına gelir. Göğüs travması nedeniyle resüsitasyon ihtiyacı olan bir kişiye müdahale etmek için torakotomi açılması gerekebilir. Torakotomi ile kalpte ya da kalbe yakın ana damarlardaki kanamaya doğrudan müdahale edilerek kanama kontrol altına alınabilir. Kalbin kan pompalamaya devam etmesi için gerekli olan kompresyonlar yapılabilir. Kalbin etrafında biriken ve çalışmasına engel olan sıvı boşaltılarak kalbin daha rahat çalışması sağlanabilir.

Torakotomi Nasıl Yapılır?

Torakotomi göğüs kafesinin açıldığı kompleks bir cerrahi işlemdir. Torakotomiden önce hastanın işlem sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi için genellikle genel anestezi uygulanır. Böylece hasta torakotomi sırasında uyutulur, hastanın yapılan işlemlerden haberdar olmaz.

Torakotomi, göğüs kafesine dışarıdan yapılan bir kesi ile başlar. Cerrahın göğüs kafesine yaptığı kesiye göre torakotomi farklı şekillerde adlandırılır. Farklı torakotomi çeşitleri şu şekildedir:

  • Aksiller Torakotomi: Bu işlemde göğüs kafesini açmak için ilk kesi hastanın koltuk altı bölgesinden yapılır. Böylece toraksa yan bölgeden girilmiş olur.
  • Median Sternotomi: Toraksı açmak için kesinin göğüs kemiğinden yapıldığı işlemdir. Göğüs kemiği ya da diğer adıyla sternum, toraksın önünde yer aldığından median sternotomi ile göğüs kafesine önden girilir.
  • İnterkostal Yaklaşım: Kaburga kemiklerinin arasından kesinin yapıldığı yöntemdir. İnterkostal yaklaşımın diğer yöntemlere göre avantajı; bu yöntemde kas, sinir ve kemik hasarının daha az olmasıdır.
  • L Şekilli Torakotomi: Acil durumlarda, hastanın hastaneye ulaşana kadarki süre içerisinde uygulanan bir yöntemdir. Hayati tehlikenin olduğu durumlarda acil müdahale için yapılır.

Hastaya hangi torakotomi türünün uygulanacağı birkaç faktöre bağlı olarak değişir. Örneğin hastadan çıkarılacak olan tümör akciğerin kenarında yer alıyorsa aksiller torakotomi tercih edilebilir. Ancak kalple ilgili bir durum varlığında median sternotomi yapmak daha mantıklı olabilir. Hastaya hangi torakotominin uygulanacağına; hastanın genel durumu, hastalığın türü ve şiddeti, müdahalenin aciliyeti gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak cerrah tarafından karar verilir.

Torakotomi esnasında hasta entübe edilir yani hastanın solunumu makineye bağlanır. Böylece operasyon sırasında akciğerlerin havalanmasının devam etmesi sağlanır. Bazı durumlarda ise müdahale edilecek akciğere olan hava akışı kesilir ve böylece ilgili akciğer üzerinde daha rahat çalışılır.

Torakotomi işleminin uygulanma nedenlerinin başında akciğer kanseri gelir. Akciğer kanserinin evresine, yayılımına ve alt türüne göre farklı torakotomi prosedürleri uygulanabilir. Bu prosedürler şu şekildedir:

  • Lobektomi: Akciğerler, sağda 3 ve solda 2 adet olmak üzere loblardan oluşur. Kanser yayılımının tek lobla sınırlı kaldığı durumlarda sadece ilgili lobun çıkarılması yeterli olabilir. Akciğerden sadece belirli bir lobun çıkarılması işlemine lobektomi adı verilir.
  • Segmentektomi: Kama rezeksiyon olarak da bulunan segmentektomi işleminde akciğerden kama yani üçgen şeklinde bir doku çıkarılır.
  • Rezeksiyon: Akciğerdeki tümör dokusunun çıkarıldığı işlemdir. Bu işlemde belirli bir lobun ya da segmentin çıkarılmasından ziyade tümör dokusunun yayıldığı bölge boyunca çıkarılması söz konusudur.
  • Pnömonektomi: Tümörün akciğer geneline yayılım gösterdiği durumda akciğerin tamamının çıkarıldığı yöntemdir. Bu yöntemde sağlıklı akciğer vücutta bırakılırken kanserli akciğerin tamamı vücuttan uzaklaştırılır.
  • Biyopsi: Akciğerle ilgili bir hastalığın teşhis edilmesi veya tanı almış hastalarda kanser evrelemesi gibi durumlar için biyopsi işlemi yapılabilir. Biyopsi için hastanın torakotomi ile göğüs kafesi açılarak ilgili bölgeden doku örneği alınır.

Torakotomi İşleminin Komplikasyonları Nelerdir?

Torakotomide hem işlem öncesi uygulanan genel anesteziye bağlı hem de operasyonun kendisine bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Torakotomi uygulanan hastalarda anesteziye bağlı olarak işlem sonrasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, yüksek yada düşük tansiyon ve alerjik reaksiyon gibi belirtiler görülebilir.

Torakotomi göğüs kafesinin açıldığı ciddi bir operasyondur. Bu işleme bağlı olarak bazı istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanama: Akciğer kanlanması oldukça yoğun olan bir organdır. Dolayısıyla işlem sırasında akciğerlerdeki damarların hasar görmesi sonucu aşırı kanama durumuyla karşılaşılabilir.
  • Kan Pıhtılaşması: Ameliyat sırasında bacaklarda derin ven trombozu (DVT) oluşabilir. Bacaklarda oluşan bu kan pıhtısı nadir de olsa akciğerlere giderek buradaki ana damarlardan birini tıkayabilir. Pulmoner embolizm, acil olarak müdahale edilmesi gereken oldukça ciddi bir durumdur.
  • Akciğer Kollapsı (Çökmesi): İşlem sırasında göğse takılan göğüs tüpü çıkarılırken pnömotoraks olarak adlandırılan bir durum gelişebilir. Pnömotoraksta akciğer ile göğüs duvarı arasında hava birikir. Biriken bu hava akciğerin çökmesine ve hastanın göğüs bölgesinde keskin, şiddetli bir ağrı hissetmesine neden olur.
  • Enfeksiyon: İşlem sonrası ciltte kesi yapılan bölgeden bir miktar sıvı gelebilir. Ameliyat yarasını kuru ve temiz tutmak enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Pnömoni (Zatürre): Ameliyattan sonra hastalarda pnömoni gelişebilir. Bu durumun önlenmesi için hastanın işlem sonrası derin nefes alıp vermesi ve öksürmesi gerekir. Ancak hastalar hissettikleri ağrıdan dolayı by davranışları yapmaktan kaçınabilir. Torakotomi sonrası hastaların ağrı kontrolü sağlanmalı ve hastalar öksürme, derin nefes alıp verme için teşvik edilmelidir.

Torakotomi sonrasında iyileşme hastanın genel durumuna ve sahip olduğu rahatsızlığa göre değişiklik gösterir. Torakotomi ameliyatı yarasının iyileşmesi ise yaklaşık 2 ay sürer. Bu süreç boyunca yara bakımını özenli yapmak komplikasyon riskini azaltarak iyileşme süresini kısaltır.

Torakotomi başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bit yöntemdir. Akciğer kanseri tedavisinde torakotominin yanı sıra kemoterapi, radyoterapi gibi yöntemler de kullanılabilir. Göğüs ile ilgili herhangi bir şikayeti olan kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine başvurması faydalı olacaktır. Hastalara gerekli kontrollerin ardından lüzum görülürse ilaç tedavisinden torakotomiye kadar geniş bir yelpazede olası tedavi seçenekleri anlatılır. Sahip olunan rahatsızlığa göre hasta ve doktor birlikte tedavi planı oluşturur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.