Malnütrisyon; beslenmede bozukluk, beslenmenin düzgün olmaması anlamına gelir. Malnütrisyon kronik hale geldiğinde kişinin genel sağlığını olumsuz yönde etkiler. Çocukluk çağında malnütrisyon büyüme ve gelişmenin duraksaması dahil olmak üzere pek çok soruna yol açarken yetişkinlerde malnütrisyon da vücut fonksiyonlarında bozulmaya neden olur.
Malnütrisyon; beslenme anlamına gelen ‘nütrisyon’ kelimesine anormal, kötü, hastalıklı anlamına gelen ‘mal’ ön ekinin gelmesiyle oluşturulmuş bir tıbbi terimdir. Dolayısıyla malnütrisyon kötü beslenme olarak tanımlanabilir. Geçmişte malnütrisyon daha çok eksik ve yetersiz beslenme anlamında kullanılmaktayken günümüzde aşırı beslenme ve obezite gibi kavramlar da malnütrisyon kapsamına girmektedir.
Malnütrisyon çeşitli besinlerin ya da besin gruplarının eksik veya fazla tüketilmesi sonucu oluşur. Malnütrisyon, iki ana gruba ayrılır:
Protein, karbonhidrat gibi makro nütrientlerin yetersiz alındığı bir beslenme düzenine sahip kişilerde demir, çinko, vitamin A eksikliği de sıkça görülür. Ancak mikro nütrient eksikliğinin fazla beslenme tipi malnütrisyonda da görülebilir. Bu durumun sebebi aşırı beslenme düzeninde sıkça tercih edilen yağlı yiyeceklerin, şekerli besinlerin mikronutrientler açısından genellikle fakir olmasıdır.
Malnütrisyon belirtileri, kişide görülen beslenme bozukluğu türüne göre değişiklik gösterir. Malnütrisyon semptomlarını bilmek hem kişinin kendisine hem de sağlık çalışanlarına, beslenme bozukluğunu tespit etmek konusunda yardımcı olur.
Beslenmenin yetersiz, eksik olduğunda ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:
Yetersiz beslenen kişilerde yukarıda sayılan semptomlardan bir ya da birkaçı görülebilir. Spesifik bazı besin eksikliklerinin ise kendine özgü belirtileri vardır. Örneğin protein eksikliğine bağlı gelişen Kwashiorkor hastalığı; karında şişkinlik ve vücut genelinde ödem yapar. Kalori eksikliğine bağlı gelişen Marasmus hastalığında ise vücut yağ ve kas kütlesinde ciddi ölçüde azalma ve boya göre az kiloda olma (cılızlık) gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.
Mikronütrient eksikliklerinde görülen belirtiler ise şu şekildedir:
Yetersiz beslenme fiziksel ve zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilediği için kişilerde ölüme kadar giden ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir.
Aşırı beslenmenin en sık görülen belirtileri fazla kiloluluk ve obezitedir. Ancak aşırı beslenmeye bağlı besin eksikleri de görülebilir. Yapılan araştırmalar A ve E vitamini gibi bazı mikronütrientlerin eksikliğinin aşırı kilolu ve obez kişilerde, ideal kiloda olan kişilere göre daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Bu durum, aşırı beslenen kişilerin tercih ettiği yiyeceklerin kalori olarak yüksek ancak besin grubu çeşitliliği açısından düşük olmasıyla ilgili olduğu belirlenmiştir.
Aşırı beslenmenin somut bir şekilde değerlendirilmesi için en sık kullanılan ölçek vücut kitle indeksi (VKİ)’dir. Kişinin boy ve kilosuna hesaplanan VKİ değerinin 25-30 arasında olması aşırı kiloyu, 30-35 arasında olması ise obeziteyi işaret etmektedir. VKİ değerinin ideal aralığı ise 20-25’tir.
Aşırı kiloluluk ve obezite; diyabetten hipertansiyona, yüksek kolesterolden kalp damar hastalıklarına çok sayıda hastalığın gelişimine temel hazırlamaktadır. Dolayısıyla obezitenin önlenmesi ya da tedavi edilmesi, kişinin daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesine olanak tanır.
Malnütrisyon; çevresel, ekonomik ve tıbbi faktörlerin etkili olduğu küresel bir problemdir. Dünya Sağlık Örgütü; global düzeyde 460 milyon yetişkinin ve 150 milyon çocuğun yetersiz beslenme, yaklaşık 2 milyardan fazla insanın da aşırı kiloluluk ve obezite sorunu yaşadığını tahmin etmektedir. Malnütrisyonun dünyanın farklı bölgelerinde bu kadar çok sayıda insanı etkilemesinin pek çok farklı sebebi vardır:
Malnütrisyon dünyanın her bölgesinde her yaştan ve her cinsiyetten kişiyi etkileyebilir. Ancak bazı kişiler malnütrisyon açısından risk altında bulunmaktadır. Malnütrisyon riski yüksek gruplar şu şekildedir:
Yetersiz beslenme tedavisinde temel yaklaşım kişide eksik olan besin gruplarının belirlenmesi ve bu besinlerin yerine konulmasıdır. Eksik olan besinlerin yerine konulmasıyla birlikte genellikle kişideki eksiklik belirtileri ortadan kalkar.
Aşırı beslenme sorunu yaşayan insanlarda temel tedavi yöntemi ise kişinin beslenme düzenin daha sağlıklı olacak şekilde düzenlenmesidir. Bu düzenleme ile birlikte hem kişinin ideal kilosuna inmesi hem de kilo verirken vitamin, mineral eksikliği sorunu yaşamaması amaçlanır.
Malnütrisyon, milyarlarca insanı etkileyen global bir sorundur. Malnütrisyonu önlemek için çok sayıda uluslararası kuruluş birlikte çalışarak toplumlar arası gıdaya erişim eşitsizliğini azaltmaya çalışmaktadır. Bireylerin kendileri de gerek yetersiz gerekse aşırı beslenmenin önüne geçmek için çeşitli önlemleri alabilir. Örneğin her besin grubundan farklı gıdaları içeren bir beslenme listesi hazırlanabilir. Bu listeyi hazırlarken kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna, günlük fiziksel aktivite süresine dikkat edilmelidir. Tüm bu değerler göz önüne alınarak oluşturulmuş beslenme düzeni kişiyi hem yetersiz beslenmeden hem de aşırı beslenmeden korur. Beslenme listesini oluştururken bir uzmandan yardım almak da faydalı olacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.