Toplumda her yaştan bireyde görülebilen bir problem olan hematom, vücuttaki damarların zedelenmesi sonucunda meydana gelir. Çok sayıda farklı türü olan hematomlar, değişken belirtiler ile kendilerini gösterebilir. Bazı çeşitler ise yaşamı tehdit eden düzeylerde ciddi sonuçlara yol açabilirler. Bu nedenle hematom belirtileri konusunda bilgi sahibi olunması, gerekli durumlarda erken müdahalelerde bulunulabilmesi açısından kritik önem taşır. Hematom nedir ve ne tür tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir sorularının detaylı açıklamaları için yazının devamını takip edebilirsiniz.
Damar duvarındaki hasara bağlı olarak, kanın damardan uzaklaşıp farklı bir dokuda toplanması durumuna hematom denir. Normal koşullarda, vücuttaki tüm dokularda meydana gelebilen hasarların bazı özel mekanizmalarla tamiri söz konusudur. Çeşitli sebeplerle damarın çeper bütünlüğü bozulduğunda, bu tamir mekanizmalarındaki bir aksaklık sonucunda belirgin oranda kan dışarı sızar. Böylece hematom oluşur. Ek olarak, tamir ile kapatılamayan hızda ve şiddette kanamalar dolayısıyla da hematomlar oluşabilir. Örnek olarak, yüksek kan basıncına sahip ana arter dallarındaki hasar yüzünden büyük çapta bir hematom ortaya çıkabilir. Bu tür bir durumda, damar duvarındaki tamir mekanizmaları sızıntıyı kaparken yetersiz kalabilir. Sonuçta ciddi derecede kan kaybı yaşanarak şok benzeri tablolar ile karşılaşılabilir. Fakat her hematom için bu tarz bir durum söz konusu değildir. Hematomun arkasında yer alan sebebe göre farklı büyüklüklerdeki formlar gözlenebilir. Örneğin, tırnağı besleyen damarların zarar görmesi sonucunda oluşan subungual hematom ile kırıklar yüzünden oluşan bir hematom farklı boyutlara sahiptir.
Damar dışındaki herhangi bir dokuda toplanan kan, o bölgede yangısal bir sürece yol açar. Bu durum, inflamasyon olarak adlandırılır. Hematoma yanıt olarak ortaya çıkan inflamasyonda ise gözlenebilen 3 temel belirti mevcuttur:
Hematom ile birlikte görülebilen 3 temel belirtiye ek olarak, etkilenen organa göre değişkenlik gösteren diğer semptomlar da mevcuttur. Kafa veya farklı bir vücut bölgesine yönelik travmanın ardından aşağıdaki belirtiler gözleniyorsa acil olarak bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır:
Travmalar, hematomun en sık nedenini oluşturur. Şiddetli travmalar gibi ufak çapta yaralanma tarzındaki travmalar sonucunda hematom gelişebilir. Aşırı güçlü öksürme refleksi veya ani kol-bacak hareketleri neticesinde de damar duvarındaki hasara bağlı olarak hematom oluşabilir. Buna ek olarak çeşitli hastalıklar sebebiyle, oldukça hafif yaralanmalarda bile ciddi hematomlar ortaya çıkabilir. Travma dışındaki hematom nedenleri ise şu şekildedir:
Tüm bu sebepler dışında, bazı bireylerde görülen hematomların kaynağını belirlerken zorlanılabilir. Bu tür bir durumda, hekiminiz detaylı incelemeler isteyerek etkene yönelik sistematik bir yaklaşım gerçekleştirebilir.
Hematomlar, hasar gören damarın yerine bağlı olarak çok farklı konumlarda görülebilir. Hematom türleri, etkilenen bölgeye göre değişkenlik gösterir. Bazı türler klinik açıdan ciddi olarak değerlendirilmez iken bazılarında tıbbi bir aciliyet söz konusu olabilir. Farklı hematom çeşitleri ise şöyledir:
Çoğu hematom, hekim muayenesi ile tespit edilebilir özelliktedir. Doktorunuz, olayın gelişme sürecine ilişkin bazı sorular sorarak hematom tanısına varabilir. Dışarıdan kolaylıkla gözlenemeyen bazı hematomlarda ise tomografi veya manyetik rezonans gibi çeşitli görüntüleme tekniklerinden faydalanılabilir. Hematom tanısında yer alan bir diğer aşama ise temel faktörün araştırılmasıdır. Bu amaçla yapılabilen çeşitli kan testleri, hematom oluşumuna sebep olan eksikliklerin görülmesinde yardımcı olabilir. Hematom sebeplerinde bahsedilen trombosit fonksiyon bozukluğu gibi nadir durumlarda ise genetik analizlerden yararlanılabilir. Doktorunuz, hematomun basit bir travmadan mı yoksa daha ciddi hastalıklardan mı kaynaklandığı yönünde detaylı inceleme sonucunda gerekli tetkikleri isteyebilir. Nedene yönelik gerçekleştirilen adımsal bir tetkik süreci sonucunda ise temel etken belirlenebilir. Bu sayede uygun tedavi programları izlenebilir.
Çoğu hematom kendiliğinden iyileşebilir. Dokularda yer alan bazı özel hücreler, hematomu oluşturan pıhtı yapılarını parçalayarak sindirebilir. Bu sayede iyileşme süreci başlar. Doktorunuz, bu dönemdeki iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla sizden istirahat etmenizi ve etkilenen alana buz ile baskı yapmanızı isteyebilir. İnflamasyonu ve ağrıyı azaltmak için çeşitli ağrı kesiciler kullanmanız da istenebilir. Daha ciddi problemlerde ise hematomun türüne özel tedavi yöntemleri bulunur. İç organ yaralanmaları veya kafa travmaları sonucunda gelişen hematomlar, acil tedavi gerektirir. Septal hematomda ise lokal anestezi altında pıhtı drenajı gerçekleştirilebilir. Septal kemiğin yapısal bozukluklarında, drenaj yeterli olmayıp septoplasti adlı burun operasyonu da gerekebilir. Kulakta bulunan hematomlar ise aspirasyon, drenaj veya insizyon gibi cerrahi teknikler kullanılarak çıkarılabilir. Sonuç olarak, hematom tedavisi etkilenen dokuya ve bölgeye spesifiktir. Bu nedenle hekim kontrolünde sürdürülmesi gerekir. Hematom problemi ile karşılaşıyorsanız, mümkün olduğunca kısa sürede uzman bir doktor ile görüşmelisiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.