Pire ısırığı, kanla beslenen pirelerden kaynaklanan ve cildin renginde bozuklukla birlikte olan küçük şişliklerdir. Pireler, en fazla kalem ucu boyutuna ulaşan büyüklük ve açık kahverengiden siyaha kadar değişen renge sahip küçük böceklerdir. Kanatları yoktur ve bir yerden bir yere zıplayarak giderler. İnce, düz gövdeleri ve sert kabukları vardır. Bu nedenle darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Yapılarından dolayı öldürülmek istendiğinde tırnak gibi iki sert yüzey arasında sıkıştırmak gerekir. Pireler esas olarak hayvanların kanıyla beslenir, ancak insanları da ısırıp enfekte edebilir. Pire ısırıkları alerjik reaksiyonları tetikleyebilir, fakat genellikle kişinin sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri yoktur.
Pire ısırığı riski evcil hayvanı olanlarda daha yüksektir. Çünkü pireler, evde evcil hayvanlar varsa, daha hızı çoğalır. Ancak evcil hayvan olmasa bile, kumaş, halı ve bahçede yaşayıp çoğalabilir. Bahçedeki pirelerden pestisit uygulaması yapılmadan kurtulmak neredeyse imkansızdır. Pireler giysi, örtü, halı gibi nesnelerle eve taşınabilir ve evden uzaklaştırılması oldukça zordur. Peki pire kaç günde ölür? Pireler, insan ya da hayvan gibi bir konak organizma olmadan 100 günden fazla bir süre hayatta kalababilir.
Pire ısırığı, insan kanıyla beslenen pirelerin neden olduğu küçük, renkte farklılaşma ve şişlik ile karakterize cilt değişiklikleridir. Pireler, vektörler olarak bilinen ve hayvanlar ile insanlar arasında hastalık taşınmasında rol alan canlılardan olan bir böcektir. Örneğin Yersinia Pestis isimli bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon olan veba hastalığı pireler yoluyla taşınabilir ve insandan insana bulaştırılabilir.Vektörler enfeksiyonları sıklıkla kan yoluyla taşır. Pireler yaklaşık 0,5 cm uzunluğunda oldukça küçük böceklerdir. Altı bacağı, bacaklarının alt kısmında konakçıya tutunmalarına yardım eden güçlü pençeleri ve cildi delip kana ulaşmayı sağlayan ağız parçaları vardır. Arka bacakları ortadaki ve öndeki bacaklarından daha uzun ve güçlüdür, bu da 30cm'den daha uzun mesafeleri zıplayabilmelerini olanaklı kılar.
Pireler, memeliler ve kuşların kanıyla beslenen parazitik böceklerdir. Aslında insanlar pireler için genellikle ikincil seçenektir, çünkü iyi birer konakçı değildirler. Bununla birlikte henüz evcil hayvan gibi daha uygun başka bir konak bulamayan aç yetişkin pireler için insanlar hedef olma eğilimindedir. Bu sepeble hem erkek hem de dişi pireler beslenmek için insanları ısırabilir. Çünkü diyetlerinin bir parçası olarak kanla beslenme gereksinimleri vardır. Dişi pireler kanla beslendikten kısa bir süre sonra yumurtlama sürecine girer.
Pire ısırıkları, oldukça kolay ayırt edilen belirgin özelliklere sahiptir. Üç veya dörtlü kümeler veya düz bir çizgi halinde küçük, kırmızı tümseklerden oluşan cilt lezyonları ile karakterize edilir. Tümsekler, sivrisinek ısırıklarının aksine oldukça küçük boyutludur. Isırık merkezinin çevresinde kırmızı renkli halo görüntüsü sıktır. Isırıklar en yaygın olarak ayaklar, ayak bilekleri veya bacaklarda görülür. Kontrol altına alınamazsa tüm vücut bölgelerine gidip, özellikle bacaklarında veya göğsünde yoğun kıl bölgeleri olan kişilerde birçok bölgeyi ısırabilir. Pire ısırıklarının ayırt edici özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Pek çok pire ısırığı, insanlarda bir cilt izi, belirti veya reaksiyon oluşturmadığından fark edilmeyebilirler.
Pireler başka sorunlara yani komplikasyonlara neden olabilir. Pirelerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlar ve ikincil enfeksiyonlar olmak üzere iki ana komplikasyon vardır. Kişi ısırılır ve aşağıdaki belirtiler başlarsa, derhal tıbbi yardım almalıdır:
Bu belirtiler kişide gelişen ciddi alerjik reaksiyonların bir sonucu olup acil müdahale gerektirir. Bunlar aksi takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir alerjik reaksiyonun sonucudur. Pire ısırığı olan cilt bölgesi enfeksiyonlara açık hale gelir. Isırık çevresinde aşırı ağrı, ciddi kızarıklık ve bölgeye yakın lenf bezlerinde şişme enfeksiyona bağlı semptomlardır. Bu durumda bir doktora başvurarak enfeksiyonun tedavisini yaptırmak önemlidir.
Çoğu insanda pire ısırığına bağlı belirgin semptomlar gözlenmez. Vektör olmalarına rağmen pireler çoğu zaman bir hastalık taşımazlar. Bununla birlikte küçük çocuklar ve alerjik bünyesi olan kişilerde ciddi alerjik semptomlar gelişebilir. Cilt, ısırık çevresinde tahriş olarak ağrılı hale gelebilir ve bazen kurdeşen ve ona bağlı kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bölgeyi kaşımak ikincil enfeksiyonlara karşı cildi savunmasız hale getirir. Bu nedenle ısırık alanını kaşımaktan kaçınmalı ve bölge başları beyaz kabarcıklar, kızarıklık gibi olası enfeksiyon belirtileri açısından ara ara kontrol edilmelidir. Pire ısırığına bağlı gelişebilen birkaç yaygın semptom şu şekilde sıralanabilir:
Pire ısırıkları çoğu durumda herhangi bir şeye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Peki pire ısırığı kaç günde geçer? Enfeksiyon ya da alerji gibi ek bir komplikasyon gelişmemişse uygun bakımla çoğu zaman 4 ila 9 günde tamamen iyileştiği söylenebilir. Bununla birlikte şiddetli kaşıntı, ağrı ya da kızarıklık varsa evde bunları yatıştırmaya yönelik bazı uygulamalar yapılabilir. Pire ısırığına iyi gelen ve daha hızlı iyileşmesini sağlayabilen yöntemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Buz paketlerini bir havluya sararak cilde uygulamak tahriş olmuş cildi yatıştırmaya, şişliği gidermeye ve ısırıkların olduğu bölgeyi uyuşturmaya yardımcı olur.
Aloe vera, kızarıklığı ve şişliği hafifletmek ve pire ısırıklarına bağlı gelişen kaşıntıyı yatıştırmak için kullanılabilir. Bu amaçla hazır satılan aloe vera jeller tercih edilebileceği gibi doğrudan evde yetiştirilen aloe bitkisinden çıkarılan jel de kullanılabilir.
Çay ağacı yağı, sahip olduğu anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri ile pire ısırığında kullanılabilir. sahiptir. Ancak çay ağacı yağının yarayı daha fazla tahriş etmesini önlemek için badem ya da hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltilerek kullanılması gerekir.
Sirke, pire ısırıklarının neden olduğu kaşıntı ve tahrişi azaltır. 1 ölçü sirke 1 ölçü suyla karıştırılır ve pamukla bölgeye uygulanır.
Poşet çay, büzücü özellikleri sayesinde pire ısırıklarından kaynaklanan iltihabı gidermenin harika bir yoludur. Çay demlendikten sonra, kalan çay poşetlerini dondurucuya koyarak soğutabilir. Sonra da etkilenen bölgelere uygulayabilirsiniz. Bu amaçla adaçayı, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları da tercih edilebilir.
Bebeklerde pire ısırığı varsa yaralara dokunması ya da kaşımasını önlemek için bazı yöntemler denenebilir. Bu amaçla bebeğin yaşına bağlı olarak tırnaklarını kısaltmak ya da eldiven giydirmek etkili bir çözüm olabilir. Yine kaşıntıyı hafifletmek için doktorunun önerdiği ilaç, krem ve losyonlar kullanılabilir.
Her yaştaki insanın pire ısırıkları için bir doktora danışması önerilir. Bunun nedeni, pirelerin çeşitli hastalıkları ve parazitleri taşıyıp kişiye bulaştırabilmesidir. Pire ısırıklarının tedavisi genellikle şu uygulamaları içerir:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.