Aplastik anemi, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin vücut fonksiyonlarını sürdürmek için ihtiyaç duyulan miktarda kan hücresi yapamadığı bir kan hastalığı şeklidir. Nadir rastlanan bu hastalık her yaşta görülebilir. Aniden oluşabileceği gibi yavaş yavaş gelişme eğilimi de gösterebilir. Belirtiler hastalığın derecesine göre hafif veya şiddetli olabilir. Tedavisi semptomların şiddetine göre değişiklik gösterir ve genellikle ilaçlar, kan veya kök hücre nakli yöntemlerinin kombinasyonu ile yapılır.
Aplastik anemi, vücutta trombositlerin yanı sıra kırmızı ve beyaz kan hücresi üretiminin azalması nedeniyle kansızlık gelişimi ile karakterize bir sağlık problemidir. Bu yüzden de ciltte kolay morarma, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi belirtiler sıktır. Hastalık genellikle hafif şiddettedir ve semptomlar ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Ağır vakalarda ise kemik iliği nakli gerekli olabilir. Sağlıklı kemik iliğinde kök hücre adı verilen ve kan hücresi üretimi yapan hücreler bulunur. Bu kök hücreler kırmızı küre, beyaz küre ve trombositler olmak üzere üç tip kan hücresi üretir. Üretilen bu kan hücreleri tamamen oluştuğunda, kemik iliğini terk ederek kan dolaşımına girer. Kırmızı kan hücreleri (eritrositler) oksijeni akciğerlerden alarak ve vücutta dolaştırarak taşır. Beyaz kan hücreleri (lökositler) bakteri ve mikroplarla savaşır ve onları yok eder. Trombositler ise kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak kanamayı durdurur.
Aplastik anemide kan hücresi üretimi yapan kök hücreler zarar görür. Bazı vakalarda kemik iliğinde az sayıda kök hücresi bulunurken diğerlerinde hiç kök hücresi bulunmayabilir. Aplastik aneminin en yaygın nedeni olan otoimmünite kişinin bağışıklık hücrelerinin yanlış olarak kendi kemik iliğine saldırması durumdur. Kemik iliğine zarar vererek kan hücresi üretimini etkileyebilen faktörler şunlar olabilir:
Aplastik anemi olan bazı hastalarda herhangi bir semptom olmayabilir. Bununla birlikte görülebilen belirtiler şunları içerebilir:
Tanı için hastanın şikayetleri ve tıbbi öyküsü sorgulanır. Detaylı bir fizik muayene yapılır. Kesin tanı için bazı testler özellikle faydalıdır. Hastalığı teşhis etmek için doktor tarafından en sık olarak kan testleri ister ve kesin tanı için kemik iliği biyopsisi yapılır.
Aplastik anemili hastaların kan testinde kırmızı ve beyaz kan hücreleri ile trombosit düzeylerinin düşük olduğu gözlemlenir.
Kemik iliği biyopsisi kemiklerin ortasında yer alan kemik iliğinden örnek alınması işlemidir. Biyopsi için en sık olarak kalça kemiği tercih edilir. Ağrılı bir prosedür olduğu için işlemden önce ilgili bölge lokal anestezi iğne yapılarak uyuşturulur. Daha sonra kalın bir iğne ile kemiğe girilerek kemik iliğinden küçük bir numune alınır. Alınan kemik iliği laboratuvara gönderilir ve orada mikroskop altında incelenir. Aplastik anemide kemik iliğindeki kan hücre sayılarının normalden daha az sayıda olduğu görülür.
Hastalığın ciddiyetine ve kişinin yaşına bağlı olarak farklı tedaviler planlanabilir. Bazı hastalarda herhangi bir tedavi verilmeden belli aralıklarla durum takip edilir. Tedavi gereksinimi olan hastalarda ise çeşitli ilaçlar, kan transfüzyonu veya kemik iliği nakli seçeneklerinden bir veya daha fazlası tercih edilir. Kan hücresi sayısının aşırı derecede düşük olduğu şiddetli aplastik anemi, yaşamı tehdit eder ve acilen hastaneye yatmayı gerektirir. Tedavi seçenekleri aşağıda detayları ile açıklanmıştır:
Radyoterapi ve kemoterapinin neden olduğu aplastik anemi, genellikle bu tedaviler kesildikten sonra düzelir. Aynı durum aplastik anemiye neden olan birçok ilaç için de geçerlidir. Gebelikle birlikte aplastik anemi gelişen hamile kadınlar kan nakli ile tedavi edilir. Çoğu olguda, doğumdan sonra gebelikle ilişkili aplastik anemi düzelir.
Hastalıkları erken dönemde yakalayıp, gerekli tedavileri hızlı bir şekilde alabilmek için düzenli sağlık kontrollerine gitmek önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.