|
← 11. Hafta | 12. Hafta Hamilelik Belirtileri | 13. Hafta → |
---|
Bu evrede bebeğiniz bir mürdüm eriği meyvesinin ikinci evresindeki büyüklüğünde görünür:
Hamilelikte her haftanın ayrı bir önemi ve gelişim süreci vardır. Bu süreçlerin anneler tarafından iyi takip edilmesi karşılaşılabilecek durumlara anne adaylarını hazırlar. Böylece daha sağlıklı bir hamilelik geçirmek mümkün olur. Gebeliğin ilerleyen süreçleriyle birlikte anne ve bebeğin vücudunun büyümesi hızlanır. Bu da özellikle anne adayların panik olmasına sebebiyet verir. Bu yazımızda 12. hafta gebelikle ilgili anne adaylarının bilmesi gereken bilgileri aktarıyoruz.
12. haftalık gebelik annedeki değişiklikler oldukça olumludur. Özellikle anne adaylarının baş dönmelerinin ve mide bulantılarının azalması bu döneme denk gelir. Bu da anne adaylarının sanki dalgalı bir denizde teknede kalmış gibi hissetmeleri durumunu ortadan kaldırır. Ancak bunun yerine anne adaylarının yorgunluk ve halsizlik görülmeye başlanır. Daha erken olsa da kimi hamilelerde bel ve sırt ağrıları ile karşılaşılabilir. Tüm bu durumlara sebep olan, hamilelikle birlikte salgılanmaya başlanan “relaxin” hormonudur. Relaxin salgılanmaya başladığında anne adaylarının kemik yapılarında değişiklikler olur ve bu da ağrılara yol açar.
Bebeğin gelişiminin yoğun olarak başladığı üçüncü hafta sonrası doğum paketi avantajlarından faydalanmak isteyen anne adaylarının temel motivasyonlarından biri de, bebeğin gelişimi süresince daha az anksiyete yaşamak oluşturabilir. Bebeğin gelişiminin ile birlikte oksijene duyulan ihtiyaç artacağından günlük aktivitelerde nefes nefese kalma durumu ortaya çıkar. Ancak anne adaylarının bu bahaneyle kendilerini kötü hissetmelerini istemiyoruz. Aksine kendilerini daha iyi hissetmeleri için doktor önerisiyle birlikte bol bol egzersiz yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü egzersiz yapmak vücut hantallığının önüne geçer ve kasların daha zinde olmasını sağlar. Ayrıca 12. hafta itibariyle vajinal akıntılarda artış söz konusu olabilir. Bu akıntı doğaldır ve vajinayı korumak için salgılanan bir maddedir. Günlük rutinlerin değişmesinden dolayı baş ağrıları da bu dönemde kendini gösterir. Baş ağrısından kurtulabilmek için güzelce dinlenmek ve kaliteli bir uyku uyumak gerekir.
12 haftalık bir bebeğin hayati organlarının neredeyse tamamı oluşmuştur. Bu oluşumlara bebeğin hareketliliği de eklenir. Çünkü gün geçtikçe gelişen bebeğin hareket kabiliyeti artış gösterir. Önceki haftalarda hareket kabiliyeti iyice artan bebeğin özellikle parmaklarını daha hızlı bir şekilde hareket ettirmesi 12. haftaya denk gelir. Hatta bazı gebeliklerde bebeklerin parmaklarını ağızlarına götürerek emme refleksi gösterdikleri de olur. Parmakların gelişimine tırnakların oluşumu da eşlik eder. Bu haftada tırnak gelişimi çoğunlukla tamamlanmasa da gelişimi oldukça hızlıdır. Ayrıca bebeğin bazı kemikleri sertleşmeye ve belirginleşmeye başlar. Oluşan organlardan dalak ve karaciğer işlevlerini yerine getirmeye başlar. Tiroid ve pankreas gelişimi ile birlikte refleksleri gün geçtikçe daha da belirgin hale gelir. Ses tellerinin oluşumu da 12. hafta itibariyle tamamlanır, hatta bebek bu dönemde nefes egzersizleri yapmaya başlar. Ultrason ile yapılan muayenelerde henüz erken de olsa cinsiyet tahmininde bulunulabilir. Ancak cinsiyetin tahmin edilebilmesi için 12. hafta oldukça erkendir.
Her yumurtlama dönemi ile birlikte kadın vücudu kendini sanki hamile kalacakmış gibi hazırlar ve kadın vücudu gebeliğe hazır bir hale gelir. Bu dönemde bir birleşme olması halinde sperm ile yumurtanın bir araya gelmesi diğer dönemlere göre daha büyük olasılıktır. Yumurta ve sperm bir araya gelerek zigotu oluşturur ve hamilelik böylece başlar. Zigotun oluşması ile birlikte bebeğin cinsiyeti bellidir ancak bunun bu süreçte tespit edilmesi mümkün değildir. Hamileliğin ilerleyen aşamalarında bebeğin büyümesiyle birlikte ultrason ile cinsiyet gözlemi yapılabilir. Yapılan gözlemlere göre doktorlar tahminde bulunabilirler. Ancak bu tahminlerde yanılma payı her zaman vardır. Bu yanılmaların sebebi bebeğin cinsiyetinin değişmesi değil, olumsuz görüntüleme nedeniyle yanlış tahmin yapılmasıdır. Ultrason ile muayene durumunda bebeğin pozisyonuna göre cinsel organı görüntülemek her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle yapılan tahminlerin hatalı olabilmesi olağan bir durumdur.
12 haftalık fetüsün neredeyse önemli sistemlerinin bütün parçaları gelişimlerini tamamlar. Bu da bu süreçten sonraki gelişimin çok daha hızlı ve belirgin olacağı anlamına gelir. Sürecin ilerleyen günlerinde ve haftalarında daha fazla şaşırmaya hazır olmanızı öneriyoruz. Muayene esnasında eğer annenin karnına bir temas olursa bebek buna karşılık bir hareket gösterebilir. Hareketlerin ultrason esnasında gözlenmesi de olasıdır. İkiz bebeklere hamile olan anne adaylarının bebekleri de aynı gelişim hızını gösterirler. Ancak 12. haftadan sonra ikiz bebeklerin gelişiminde bir yavaşlama görülebilir. Doktorlar bu hafta itibariyle cinsiyet tahmininde bulunabilirler. Eğer bebeğin anne karnındaki pozisyonu müsaitse tahmin yapmak mümkün olabilir. Ancak bu tahminde yanılma payı oldukça yüksektir. Bu durum göz önüne alındığında doktorların tahminde bulunmaktan kaçınmaları normaldir. 12. haftalık gebelik cinsiyet görüntüsü tespit açısından zordur. Cinsiyetin daha net bir şekilde tahmin edilebilmesi için ilerleyen haftaları beklemek daha doğrudur.
Hamileliğin başlamasından itibaren geçen 12 hafta ile birlikte anneler 3 aylık hamileliğini tamamlamış demektir. Aslında bu doğum için geçmesi gereken sürenin 3’e 1’inin tamamlandığı anlamına gelir. Yani doğuma sadece 6 ay kalmış olur. Bu dönem itibariyle de anne adaylarının heyecanlarının daha da artacağını şimdiden söylememiz gerekiyor.
12. haftalık gebelik muayenesi ile birlikte bebeğinizin bir erik büyüklüğünde görülmesi olasıdır. Bebekler bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 cm kadar bir boyuta ulaşmışlardır. Bebeğin ağırlığı ise 12-14 gram arasında değişiklik gösterir. 12. hafta ile birlikte anne adayları ultrasonda bebeklerinin kalp atışlarını duyabilir. Bebeklerin bu haftada kalbi dakikada 120 ya da 160 kez atar.
12. hafta itibariyle bebeğin reflekslerinde hızlı bir gelişim söz konusudur. Bebeklerin göz kapakları açılıp kapanmaya başlar, ağızlarını açıp kapatırlar ve hatta bazen parmaklarını emebilirler. El ve ayak parmaklarının gelişimiyle birlikte parmak hareketlerinin de görülmesi olasıdır. Bu reflekslerin tamamı anne rahminde gelişmeye başlar ve doğumla birlikte bir süre daha bebekle birlikte kalır. Çünkü insanın doğası gereği refleks hareketleri yerine öğrenilmiş hareketler yaşamını sürdürmesini sağlar. Dışarıdan gelen yüksek şiddetli seslerde bebek anne karnında irkilebilir. Bu normal bir durumdur. Doğumdan sonra da en ufak seslere bebekler irkilme refleksi gösterir. Ancak bu hareketlerin anne tarafından hissedilmesi mümkün değildir. Bebeğin hareketlerinin anne tarafından da hissedilebilmesi için bebeğin biraz daha büyümesine gerek vardır. İlerleyen haftalarda bebek büyüyecek, hareket edecek ve hatta annesini tekmelemeye başlayacaktır.
Sağlıklı bir hamileliği sonunda anne adayları 8-13 kg arasında kilo alırlar. Kilo alımının büyük bir kısmı ise 20. haftadan sonra gerçekleşir. 12. haftadan sonra baş dönmesi ve mide bulantısı azaldığından anne adaylarında iştah artışı gözlenir. Bu iştah artışının kontrol altına alınması hem bebeğin sağlığı açısından hem de anne adaylarının sağlığı açısından önemi büyüktür. Dengeli beslenmek için gerekli kan tahlillerinin yaptırılması ve buna uygun vitamin ile minerallerin alınması gerekir. Bakteri oluşumu daha kolay olan yumuşak peynirleri tüketmekten kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. Yaşamın her anında olduğu gibi bol su tüketilmelidir. Lif açısından zengin olan gıdaların tüketilmesi hem sindirimi kolaylaştırır hem de bağırsakların daha rahat etmesini sağlar. Meyve-sebzeler ile bakliyatlarda bolca lif bulunduğundan beslenme listelerine dahil edilmesini öneriyoruz. Doktor tavsiyesi ile bu haftadan itibaren demir alımına devam edilebilir hatta folik asit alımına 12. hafta itibariyle başlanabilir.
Eğer siz de gebelikte 12. hafta ile birlikte neler yapılması gerektiğini merak ediyor ve bununla ilgili bilgi almak istiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir gebelik geçirmenizi sağlayabilirsiniz.
← 11. Hafta | 12. Hafta Hamilelik Belirtileri | 13. Hafta → |
---|
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.