|
← 6. Hafta | 7. Hafta Hamilelik Belirtileri | 8. Hafta → |
---|
Bu evrede bebeğiniz bir çilek meyvesinin ilk (birinci) evresindeki büyüklüğünde görünür:
Hamileliğin ilk trimesteri birçok anne adayı için bu sürece alışma evresi oluşturan hem heyecanlı hem de belirtiler nedeniyle zorlayıcı bir üç aydan oluşur. İlk trimester içerisinde yer alan hamileliğin 7. haftası, artık gebeliğin öğrenilmesinin haricinde ultrason muayenesi ile doğrulanmış olduğu oldukça keyifli bir haftadır. Hamileliğin 7. haftası ile birlikte embriyoda beyin ve sinir sisteminin gelişimi başta olmak üzere pek çok değişim söz konusudur. Anne adayının vücudu hamileliğe adapte olma aşamasındadır ve gebelik belirtileri bu haftada bir miktar daha yoğunlaşabilir. Peki hamilelikte 7. hafta içierisindeyken anne ve bebeği bekleyen gelişmeler neler? İşte 7 haftalık gebelik ile ilgili tüm bilgiler…
Hamileliğin 7. haftasında anne adaylarımızın en sık yaşadığı semptomların başında mide bulantısı ve kusma yer alır. Özellikle sabah saatlerinde yoğun şekilde hissedilen mide bulantısı bazı kadınlarda günün diğer saatlerinde de ortaya çıkabilir. Leblebi, tuzlu kraker gibi kuru yiyecekler ile zencefil, mide bulantılarının hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca temiz hava almak da bulantı ve kusmanın iyileştirilmesinde etkilidir. Bulantı ve kusmanın haricinde anne adaylarında 7. haftada görülen diğer belirtiler arasında şunlardan söz edilebilir:
Anne adaylarının bir kısmında hamilelik akıntısı, zaman zaman kahverengi lekelenme şeklinde görülebilir. Bu durum çoğu zaman değişen hormonal dengeden kaynaklanır ve bir sorun teşkil etmez. Fakat bunun bir kanama haline dönüşmesi düşük belirtisi olabileceğinden sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektirir.
Hamilelik fikrine alışmaya başlayan anne adayları, bu hafta itibariyle genellikle karınlarının büyümeye başlayıp başlamadığını kontrol eder. 7 haftalık anne karnı büyüklüğü, bu sebeple hamileler tarafından sıkça sorulan sorular arasındadır. Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır. Ancak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar söz konusu ise karın bir miktar büyümüş olarak görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Şişliğin neden olduğu rahatsızlıktan kurtulmak adına yürüyüş yapılabilir. Çoğu anne adayının yaşadığı göğüs ağrısı sorunu, basit işleri dahi işkence haline dönüştürebilir. Bunu önlemek adına ev ortamında da göğüsleri yeterince destekleyebilecek olan sütyenlerin sürekli kullanılmasında fayda vardır. Hamilelikte 7. haftada halsizlik ve enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali gibi sorunlar bu hafta için oldukça doğaldır. Sürekli olarak dinlenme halinde olmak yerine açık havaya çıkmak, yürüyüş veya hekiminizin de uygun göreceği küçük egzersizler yapmak bu sorunla mücadele açısından oldukça etkilidir. Hamilelikte diş ve diş eti problemlerinin görülme sıklığı artar. Bu nedenle ağız hijyenine maksimum özen gösterilmelidir. Ayrıca hekime danışmadan kesinlikle ilaç kullanmamak, 7. haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler arasında ilk sırada yer alır. Buna ek olarak alkol ve sigara kullanımı varsa bu alışkanlıklar da derhal sonlandırılmalıdır.
7 haftalık anne karnı büyüklüğü gibi aynada bir farklılık göremesek de bebek bu haftada hızla gelişimine devam etmektedir. Bu gelişimin çok büyük bir kısmı ise bebeğin baş kısmında gerçekleşir. 7 haftalık gebelikte özellikle beyin gelişimi, diğer tüm organlardan çok daha hızlı bir şekilde devam eder. Dolayısıyla bir süre boyunca bebeğin başının boyutu, vücuduna oranla çok daha büyük görülecektir. Bebeğin vücudu, şu an için bir C harfine benzer. Sinir sisteminin olgunlaşması ile birlikte ilerleyen haftalarda vücut giderek daha dik bir hale gelecek ve daha olgun bir bebek görünümüne ulaşacaktır. Bunun dışında bağırsaklar, böbrekler, ağız, dil, eller, kollar, bacaklar, omuzlar ve dizler yavaş yavaş gelişmeye ve şekillenmeye başlar. Diğer bir yandan bebeğin kalp atışlarını önceki haftalarda dinlemiş olan ebeveynlerimiz, bu haftada yapılacak dinlemede kalp atışlarının çok daha net bir şekilde duyulduğunu fark edilebilir. Daha önceden kalp atışlarını dinlememiş olanlar ise genellikle bu haftadaki bir muayene ile kalp atışlarını dinleyebilir. Muayene sırasında kalp atışlarının alınamaması halinde, ultrason görüntüsünde bir sıkıntı görülmediği takdirde bu durum hekim tarafından normal kabul edilebilir. Birkaç gün sonraya veya bir sonraki haftaya yeni bir muayene randevusu oluşturulabilir.
Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren ebeveynlerin heyecan ve sabırsızlıkla beklediği muayene, şüphesiz ilk ultrason muayenesidir. Adet gecikmesinden sonra idrarda veya kanda gebelik testleri sonucunda hamilelik öğrenilebilse de dış gebelik, mol gebelik gibi çeşitli olasılıklar söz konusu olabileceğinden bebek ultrasonda görülene dek hekiminiz duruma temkinli bir şekilde yaklaşacaktır. İlk ultrason muayenesi ise yaklaşık olarak 5 ya da 6. haftalara tekabül eder. Vajinal ultrason ile yapılan görüntülemede 5. hafta, karından ultrason yapılmış ise 6. haftada ultrasonda gebelik kesesini görmüş olmanız muhtemeldir. 7. haftada bir ultrason muayenesine girmeniz halinde ise gebelik kesesinin içerisinde şimdiden daha belirgin bir şekilde göze çarpan bebeğinizi minik bir kabartı şeklinde görebilirsiniz. Bebek halen net görünmese de ultrasonda gözüken kesenin içerisindeki embriyo, hekim tarafından görülebilir.
Bazı heyecanlı ebeveynler 7 haftalık hamilelikte cinsiyet belli olur mu sorusuna yanıt arıyor olabilir. Döllenme ile birlikte bebeğin genetik yapısı, dolayısıyla kız mı yoksa erkek mi olduğu aslında bellidir. Fakat bunun ultrasonda görülebilmesi için bebeğin cinsel organının belirli bir olgunluğa erişmesi gerekir. Erkek bebeklerde cinsiyet biraz daha erken, kız bebeklerde ise biraz daha geç tespit edilebilir. 12. haftadan sonra cinsiyetin görülebilmesi için bir ihtimal vardır, fakat 16. haftadan sonraki tespitlerde hata oranı çok daha düşüktür.
7 haftalık hamilelik, halen gebelik sürecinin oldukça erken bir evresidir. Tüm hamileliklerin belirli bir kısmının düşükle sonuçlanabileceğini bilmek, ancak hekim tarafından olumsuz bir durum bildirilmediği takdirde bu konuda yersiz endişelere de kapılmamakta fayda vardır. Özellikle reçetesiz ilaç kullanmamak, hamilelikte çok önemli olan bir konudur. Birçok ilacın hamilelikte kullanımı güvenli olmadığından yalnızca hekiminiz tarafından size önerilmiş olması halinde ilaç kullanmanızı önemle belirtmek isteriz. Sağlıklı beslenmek, hem anne sağlığı hem de bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimi açısından çok önemlidir. Tüm besin gruplarını içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının benimsenmesinde fayda vardır. Bu haftada merak edilen bir diğer konu ise cinselliktir. Sağlıklı bir şekilde ilerleyen hamileliklerde, eşi de sağlıklı olan kadınların ilk trimesterde cinsel ilişkiye girmeleri konusunda bir sakınca yoktur. Fakat riskli gebeliklerde ya da cinsel organlara ilişkin hassasiyet hissetme gibi durumlarda hekime danışılmasında ve hekimin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Siz de hamileliğinizin 7. haftasında iseniz bu haftada bir ultrason muayenesi yaptırmak veya aklınızdaki sorular hakkında danışmak için jinekoloji uzmanlarına başvurabilirsiniz.
← 6. Hafta | 7. Hafta Hamilelik Belirtileri | 8. Hafta → |
---|
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.