|
← 5. Hafta | 6. Hafta Hamilelik Belirtileri | 7. Hafta → |
---|
Bu evrede bebeğiniz bir portakal çekirdeğinin ikinci evresindeki büyüklüğünde görünür:
Gebelikte 6. hafta, hamileliğe bağlı değişimlerin yeni yeni belirti vermeye başladığı çok erken bir evreye denk gelir. Çoğu anne adayı, gebeliğini 5 veya 6. haftalarda fark eder. Planlı gebeliklerde, erken sonuç veren idrarda gebelik testlerinin de kullanımının yaygınlaşması ile günümüzde adet gecikmesi dahi beklenmeden hamilelik öğrenilebilmektedir. Fakat test yapmayan kişilerde hamilelik şüphesi, adet gecikmesi ve bundan birkaç hafta sonra belirtilerin ortaya çıkması ile oluşur. Bu sürecin belirgin şekilde başladığı 6. gebelik haftası, hamileliğin kesin olarak tespit edilebildiği ve yavaş yavaş belirtilerin hissedilmeye başlandığı en özel haftalardan biridir. Yine doğum paketi ile gebelik sürecinin bütününü takip etmek de anne adaylarının öncelikli tercihleri arasında yer aldığından ilk haftadan itibaran düzenli gebelik takibi yapılmaktadır.
6 haftalık gebelik; hormonal dengelerin ani şekilde değişikliğe uğradığı, vücudun hamileliğe adapte olmaya çalışacağı bir dönemin başlangıcıdır. Bazı anne adayları gebeliğin altıncı haftasında herhangi bir belirti veya değişiklik hissetmezken bazı hamilelerde ise gebelik belirtileri yoğun şekilde hissedilebilir. Gebeliğin altıncı haftasında ortaya çıkması muhtemel olan gebelik belirtileri arasında şunlar yer alır:
Gebeliğin tespitinden itibaren yavaş yavaş baş göstermeye başlayan ve 6. hafta ile birlikte hızla artan gebelik belirtileri, her kadını yoğun şekilde etkilemez. Fakat özellikle sabah bulantıları birçok anne adayı için oldukça zorlayıcıdır. Ayrıca değişen hormon seviyelerine bağlı olarak heyecan, gerginlik, mutsuzluk, sinirlilik gibi duygu değişimleri ortaya çıkabilir.
6 haftalık hamile olduğunu öğrenen anne adayları, ultrason muayenesi için hazırlanırken gebeliğin 6. haftasında gebelik kesesinin boyutu kaç mm olmalı sorusuna sıklıkla yanıt aramaktadır. 6 haftalık gebelik kesesi boyutu yaklaşık olarak 2-4 mm aralığındadır. Gebelik testlerinden pozitif sonuç alınması sağlıklı bir gebeliğin teşhisi için tek başına yeterli değildir. Erken dönemde öğrenilen bir hamileliğin kutlanması veya sağlıklı bir hamileliğin varlığından emin olunması için 6. haftada yapılan ilk ultrason muayenesinin beklenmesinde fayda vardır. Muayenede gebelik kesesinin görülmesi, kesenin sağlıklı bir görünüme ve boyuta sahip olması ve kandaki Beta-HCG değerleriyle örtüşmesi, ayrıca günden güne büyümesi sağlıklı bir gebelik anlamına gelir. Vajinal yolla yapılan ultrason, karından yapılan abdominal ultrasona göre gebelik kesesinin bir hafta daha erken görülebilmesini sağlar. Gebelik kesesinin normalden büyük veya küçük olması, günden güne büyümemesi, konturlarının düzgün olmaması gibi durumlar anormal gebelik şüphesi uyandırabilir ve bu durumda daha detaylı kontrollerin yapılması gerekir. Çoğul gebeliğin söz konusu olması halinde 6. haftada gebelik keselerinin görülmesi ile birlikte bu durum da teşhis edilebilir.
Erken dönem gebelik takibinde bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi, çok önemli ve mutluluk verici bir aşamayı oluşturur. 6 haftalık gebelik kalp atışı muayenesinin yapıldığı haftadır ve normal şartlarda bu hafta itibariyle kalp atışlarının duyulması mümkündür. İlk kalp atışlarının duyulmasının ardından bunların düzenli olarak izlenmesi ve takip edilmesi gerekir. Bazı durumlarda 6. haftada kalp atışları duyulamayabilir. Bu durum kesin olarak bir olumsuzluğun varlığını göstermez ve 7. haftaya kadar sarkabilmesi normal kabul edilir. Böyle durumlarda genellikle birkaç gün sonrası için yeni bir randevu oluşturulur. 8. gebelik haftasından sonra kalp atışları ilk dinlemeye oranla çok daha net bir şekilde duyulabilir.
Hamile olduğunu öğrenen ve 6. haftaya ulaşan anne adaylarının sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesi 6 haftalık bebek canlı mıdır sorusudur. 6 haftalık bebek canlıdır ve embriyo olarak adlandırılır. Sekizinci haftanın tamamlanmasının ardından embriyo olgunlaşır ve bu aşamadan sonra fetüs olarak adlandırılır. 6 haftalık hamilelikte bebek henüz 5-6 mm boyutunda bir bezelye kadardır. Kalp atışları dakikada 100-160 atış arasında değişir. Altıncı hafta, anne karnındaki bebeğin gelişimi için büyük adımların atılmaya başlandığı önemli bir gebelik haftasıdır. Bu haftada bebeğin yüzü kaba hatları ile şekillenmeye başlar. Burun, kulaklar ve ağız oluşmaya başlarken kafatası ve kalpte çıkıntılı bir yapı söz konusudur. Gözlerin oluşacağı bölgelerde henüz yalnızca koyu renkli karartılar vardır. Kol ve bacaklar henüz tomurcuk halindedir, kalp ise bu hafta itibariyle yavaş yavaş 4 odacıklı yapısına dönüşmeye başlar.
Gebelik testi pozitif çıkan kadınlarda 5 veya 6. haftada ultrason muayenesi gerçekleştirilir. Gebeliğin kesin teşhisi için bu ultrason görüntülemesi ve kalp atışlarının duyulması önem taşır. 6 haftalık gebelikte ultrason görüntüsü, her ne kadar yalnızca küçük bir noktadan oluşsa da gebelik hakkında çok önemli bilgiler verir. Ultrason görüntüsünde embriyo yaklaşık olarak bir bezelye tanesi gibi yuvarlak ve 0,5-0,6 mm boyutlarındadır. 6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü sorusu ise anne adayları tarafından çok sık sorulan bir diğer sorudur. 6. haftada yapılan muayenede hekim, ultrason yardımıyla gebelik kesesini ve içerisinde embriyonun oluşturduğu kabartıyı görüntüleyebilir. Kese içerisindeki embriyoya ilişkin yeterli görüntü elde edilememesi halinde birkaç gün sonrasına yeniden randevu verilebilir.
Hamilelikte 6. hafta, henüz gebelik teşhisinin yeni kesinleşmiş olduğu çok erken bir evreye tekabül eder. Bu evrede bebek henüz embriyonik yapıdan fetüs evresine geçmemiştir ve yalnızca bezelye boyutundadır. Ultrasonda yalnızca küçük bir kese içerisinde kabartı şeklinde görülen 6 haftalık bebekte cinsiyetin tespit edilebilmesi mümkün değildir. Cinsiyet tespiti yaklaşık olarak 13-16. gebelik haftaları arasında, bebeğin pozisyonunun uygun olması halinde yapılabilir.
6 haftalık hamilelik nelere dikkat etmeliyim sorusunun yanıtı, birçok anne adayı için merak konusudur. Hamilelik sürecinde altıncı hafta, bebeğin gelişiminde ana hatların oluştuğu çok önemli bir haftadır. Bu haftaların sağlıklı bir şekilde geçirilmesi anne ve bebeğin sağlığına ek olarak gebeliğin devamlılığı açısından da oldukça önemlidir. Gebeliğin ilk 12 haftası için düşük ihtimali her zaman söz konusudur. Bununla birlikte bu dönemi sağlıklı bir şekilde tamamlamak için anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı hususlar söz konusudur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Hamile olduğunuzu öğrendiyseniz veya gebeliğinizde 6. haftaya geldiyseniz, gerekli muayene ve testlerinizi yaptırmak üzere kadın doğum uzmanlarına danışabilirsiniz. Hekiminizin önerileri doğrultusunda gebelik takibiniz kapsamındaki kontrollerinizi düzenli olarak yaptırarak sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilir, bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alabilirsiniz.
← 5. Hafta | 6. Hafta Hamilelik Belirtileri | 7. Hafta → |
---|
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.