Hamilelikte 40. hafta bazı kadınlar için doğum için hazırda beklenilen bir hafta iken bazı kadınlarda ise doğumun daha önceden gerçekleşmiş olması nedeniyle görülemeyecek bir haftadır. Hamileliğin 38. haftasından sonra herhangi bir zamanda gerçekleşen doğum, zamanında doğum olarak kabul edilir. Bu nedenle her anne adayı 40. haftayı görmeyebilir. Bazı anne adaylarında ise 41 hafta gibi daha uzun bir hamilelik süreci söz konusu olabilmektedir. Hamileliğinde 40. haftaya ulaşmış ve doğum için gün sayan anne adayları bu hafta içerisinde epeyce büyümüş olan karınları ile vedalaşmaya hazırlanır. Bebeğin oluşturduğu yük nedeniyle anne için artık günün büyük bir kısmı dinlenme halinde geçer. Peki hamileliğin 40. haftasını yaşayan anne adayları için kendilerini ve bebeklerini bekleyen değişiklikler nelerdir? İşte 40 haftalık gebelik ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Hamileliğinde 40. haftaya ulaşan anne adaylarından en sık aldığımız sorulardan bazıları 40. hafta kaç ay eder, 40 haftalık gebelik kaç aylık oluyor gibi sorulardır. Hamileliğin 40. haftası, 9 ay 10 günlük hamileliğe denk gelir. İnsanlarda ortalama hamilelik süresi olan 280 gün veya 9 ay 10 gün, 40. haftada son bulur. Birçok kişide hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürmesi beklenir. Ancak bu net bir tarih değildir ve bu nedenle 38-41 hafta arası gerçekleşen doğumlar zamanında doğum olarak adlandırılır.
Doğumun erken doğum olarak adlandırılabilmesi için 37. haftada veya daha öncesinde gerçekleşmiş olması gerekir. Dolayısıyla 38-39. haftalarda doğum belirtileri yaşayan anne adayları erken doğum yapacak olma düşüncesine kapılmamalıdır. Doğum zamanına ilişkin detaylar hakkında gebeliğin son trimesterinde zaten gereken bilgilendirmeler sağlık profesyonelleri tarafından yapılacaktır.
40 haftalık hamile olan bir kadında vücut, artık tümüyle doğuma hazır hale gelmiştir. Bu haftada doğum herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Bu nedenle anne ve baba adayı her yönüyle doğuma hazırlıklı olmalıdır. Doğumun bu denli yakın olması nedeniyle değişen hormon düzeyleri nedeniyle anne vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Büyüyen bebeğin midede oluşturduğu baskı nedeniyle 40. hafta mide bulantısı, midede yanma veya ağrı gibi sorunlar görülebilir. Yalancı sancılar olarak adlandırılan kasılmalar, bu hafta itibariyle anne tarafından sık sık hissedilebilir ve çoğunlukla anne adayının doğumun başladığını zannetmesine neden olur. Gerçek doğum sancılarının yalancı sancılardan ayırt edilmesinin en etkili iki yolu ağrının şiddeti ve düzenli aralıkla tekrarlayıp tekrarlamadığının belirlenmesidir.
Yalancı sancılar kadın vücudunu doğuma hazırlar ve şiddeti çok yüksek değildir. Bu ağrılar genellikle adet sancıları ile benzer şiddettedir ve karın, bel ya da kasık ağrısı gibi hissedilebilir. 40. hafta karın ağrısı genellikle karnın ön kısmında yoğunlaşır. Buna ek olarak yalancı sancılar düzensiz olarak gelir. Gerçek doğum sancıları ise belirli bir düzenle tekrarlar, tekrarlama aralığı ise giderek kısalır. Oldukça büyümüş olan karından dolayı uyku sorunu, bel ve kasık ağrısı, yorgunluk, hareket etmede güçlük, pelviste baskı gibi rahatsızlıklar şiddetlenebilir.
Doğum çok yakın olduğundan rahim ağzında genişleme de söz konusu olabilir. 40. hafta kanama veya doğum suyunun gelmesi gibi bir durum olması ise sağlık kuruluşlarına başvurmayı gerektirir. Düzenli kasılmaları başlayan veya hekimi tarafından verilen bilgilere göre doğum belirtileri yaşadığını hisseden hamileler, doğum çantaları ile birlikte belirlemiş oldukları sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
40 haftalık hamilelikte ultrason görüntüsü de merak edilen konulardan bir diğeridir. Çoğu durumda 40 haftalık hamilelikte hekim tarafından ultrason muayenesine ihtiyaç duyulmayacaktır. Bu haftaya dek yapılan kontrollerde bebeğin pozisyonu hakkında gerekli çıkarımlar yapılmış olduğundan 40. haftada bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi çoğu zaman yeterli görülür. Bununla birlikte bazı durumlarda amniyon sıvısının miktarını değerlendirmek gibi nedenlerle ultrason görüntüsü de incelenebilir. Bu haftaya ulaşan bir bebek, bazı istisnai durumlar haricinde genellikle önceki haftalarda da görüldüğü şekilde baş aşağı pozisyondadır. Henüz baş aşağı pozisyona ulaşmamış olan bebeklerde ise yüksek olasılıkla doğumdan önce bebek gereken pozisyona ulaşacaktır. Bu nedenle hekim tarafından farklı bir bilgi verilmediği takdirde endişe edilmesine gerek yoktur.
Hamileliğin 40. haftasında her an doğumun başlayabilme ihtimali söz konusudur. Bu nedenle doğum belirtileri konusunda dikkatli olunmalıdır. Doğumun başlamış olduğunu anlayabilmeniz ve sağlık kuruluşuna zamanında başvurabilmeniz için dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerinden bazıları şunlardır:
Bu gibi belirtiler hisseden 40 haftalık hamile kadınlarda doğumun başlamış olma ihtimali söz konusudur. Dolayısıyla belirtilerin hissedilmesinin hemen ardından doğum için gerekli malzemeleri içeren doğum çantası alınarak hastaneye gidilmelidir.
Hamilelikte 40. haftaya gelindiğinde tüm bebekler doğum için gerekli olgunluğa ulaşmıştır. Bu aşamadan sonra bebek dış dünyaya kolaylıkla adapte olabilecek şekilde organ gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin herhangi bir sağlık sorununun olmaması ve doğumun da sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi durumunda kuvöz veya yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı söz konusu olmaz. Vücut yüzeyini kaplayan ve lanugo olarak adlandırılan ince tüyler 40. hafta ile birlikte neredeyse tamamen dökülmüştür. Doğum sonrasında kalan az miktarda tüy var ise bunlar da birkaç gün içerisinde dökülür.
Bu hafta itibariyle bebeğin boyu yaklaşık olarak 50-52 cm, kilosu ise ortalama 3500 gram civarındadır. Tamamen ortalama olarak verilen bu değerler her bebek için farklı olacaktır. Bu nedenle ebeveynler bebeklerinin boyu ve kilosu hakkında başka bebeklerle veya ortalama değerlerle karşılaştırmaya gitmemelidir. Bebeğin büyüme ve gelişimi hakkında bir sorun görülmesi halinde hekiminiz size gereken bilgileri iletecektir.
40 haftalık hamilelikte bebek, dünyaya gelmiş bir bebekle aynı hareket kapasitesine sahiptir. El, kol ve bacak hareketleri oldukça gelişmiş olan bebekte duyular da oldukça kuvvetlidir. 38 haftadan itibaren dünyaya gelen tüm bebeklerde görülen hareket kabiliyetine anne karnındaki 40 haftalık bebek de tamamen sahiptir. Ancak bu haftada bebeğin boyu ve kilosu ciddi oranda artmış olduğundan anne karnında hareket edebileceği alan oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle önceki haftadaki keskin hareketlerden ziyade daha yumuşak hareketler hissedebilirsiniz. Bu hafta içerisinde dinlenme esnasında saatte yaklaşık on kez bebeğin hareketinin hissedilmesi beklenir. Bebeğin hareketlerinde çok belirgin bir azalma hissedilmesi veya hiç hareket hissedilmemesi durumlarında ise sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Hem acil bir durum ihtimali hem de günlük aktivitelerde annenin yardıma ihtiyaç duyabilmesi nedeniyle hamilelerin bu hafta içerisinde yalnız kalmamaya özen göstermelerinde fayda vardır.
Eğer siz de hamileliğinizde 40. hafta içerisindeyseniz doğum için gereken tüm hazırlıkları tamamladığınızdan emin olmanızı öneririz. Yukarıdaki önerilere dikkat ederken doğum belirtilerini hissetmeniz halinde ise en kısa sürede takibinizi yapan hekiminize başvurunuz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.