Hamilelikte 38. hafta itibariyle herhangi bir zamanda doğumun gerçekleşmesi normal kabul edilir. Ortalama gebelik süresi 40 hafta olarak belirtilse de bu süre hamilelikten hamileliğe 2 hafta önce veya sonraya denk gelebilir. Bu nedenle 38. haftadan sonra gerçekleşen doğumlar erken doğum değil zamanında doğumdur. Bu hafta ile birlikte anne ve baba adaylarına doğum sancılarının başlaması durumunda izleyecekleri yolu belirlemelerini, doğum çantasının tam olarak hazır olduğundan emin olmalarını ve doğum belirtileri konusunda dikkatli olmalarını tavsiye ederiz.
Hamileliğin bu haftasında en çok aldığımız soruların başında 38. hafta kaç aylık olur sorusu yer alır. Sağlık kontrollerinde hamilelik takibi haftalar üzerinden yapıldığından anne adaylarının kaç aylık hamile oldukları konusunda kararsız kalmaları doğaldır. Gebelikte 38. hafta içerisinde olan bir anne adayı için 9 ayın dolmasına yalnızca birkaç gün kalmış olduğu söylenebilir. 8 ay 26 günlük veya 9 aylık hamilelik olarak tanımlanabilecek bu hafta ile birlikte artık bebeğin kucağa alınması için günler veya saatler kalmış olabilir. Doğum bazı durumlarda 38. haftada gerçekleşirken bazı durumlarda ise 41-42. haftalara kadar uzayabilir. Düzenli doktor kontrolleri ve doğum belirtileri konusunda hekimin verdiği bilgilerin yardımıyla doğumun başladığı anne tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. Bu durumda paniğe kapılmadan bir an önce sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Doğuma sayılı günler kala anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de 38. hafta neler olur sorusunun yanıtıdır.Hamileliğin 38. haftası anne açısından önemli değişiklikleri beraberinde getirecek olan, kadın vücudunun doğuma hazır hale gelmiş olduğu heyecan dolu bir gebelik haftasıdır. 38. haftada annede görülmesi beklenen değişikliklerden bazıları şunlardır:
Özellikle yalancı kasılmalar, ebeveynler tarafından doğum başlangıcı olarak yanlış yorumlanabilir. Doğum sancıları düzenli aralıklarla tekrarlayan şiddetli sancılardır. Yalancı kasılmalar ise regl sancısına benzeyen daha hafif şiddette ve düzensiz şekilde hissedilir. 38. hafta sancı sorunu yaşayan kadınların düzenli ve şiddetli sancılar hissetmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.
38 haftalık gebelikte bebek artık dünyaya gelmeye hazır hale gelmiş ve bunun için gerekli olan organ gelişimini tamamlamıştır. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık 47-50 cm boyunda ve 3000 gram civarındadır. Bunlar ortalama değerlerdir ve bebeğin cinsiyetine, genetik yapısına göre her hamilelikte bebeğin boy ve kilosunun ilerleyişi farklı olabilir. Bu nedenle artık anne adaylarında bel ağrısı, hareket etmede güçlük, uyku sorunları gibi problemler maksimum düzeye ulaşabilir. Bu haftada yapılacak bir ultrason muayenesi ile bebeğin doğumdan sonra nasıl görüneceği hakkında ipucu veren net görüntüler elde edilebilir. Bebeğin ultrasondaki pozisyonu ise çoğunlukla baş aşağı veya buna yakın bir konumdadır. Henüz tam olarak baş aşağı gelmemiş olmaması halinde de büyük ihtimalle doğum anına kadar bebeğiniz doğum için gerekli olan pozisyonu almış olacaktır. Bu nedenle hekim tarafından aksi belirtilmedikçe endişelere kapılmak yersizdir. Nadir de olsa bazı durumlarda bebeğin pozisyonu daha farklı şekillerde olabilir. Böyle durumlarda normal doğumun mümkün olup olmadığı konusunda hekiminiz gerekli bilgiyi verecek ve bebeğinizin dünyaya gelmesi için en sağlıklı yolun hangisi olduğuna karar verecektir.
Hamileliğin 38. haftasında doğumun gerçekleşme olasılığı söz konusudur. Bu nedenle doğum belirtileri konusunda bilinçli olmak ve belirtilerin hissedilmesi halinde hastaneye erkenden gitmek sağlıklı bir doğum için gereklidir. 38 haftalık hamile kadınlarda görülebilecek bazı doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Doğumdan önceki haftalarda yukarıdaki belirtilere ek olarak rahim kaslarının esneyerek genişlemesinin sonucunda ağzını kapatan mukuslu tabaka dışarı atılabilir. Bu durum kanlı ve mukuslu bir akıntıya yol açabilir, ancak doğum hemen bu olayın ardından başlamak zorunda değildir. Ancak her ihtimale karşılık 38. hafta lekelenme, normal dışı akıntı veya kanama gibi sorunlar yaşayan hamilelerin hekimlerine danışmasını öneririz.
Anne karnındaki 38 haftalık bebekte artık birçok açıdan gelişim tamamlanmıştır. Dolayısıyla bebeğinizin küçük çaplı son gelişimlerini de tamamlayıp doğacağı zamanı beklemeye başladığını söyleyebiliriz. Merkezi sinir sisteminde dış dünyadaki uyaranlara verilecek tepkilere ilişkin son rötuşlar yapılırken lanugo adı verilen ince tüyler büyük ölçüde dökülmesini tamamlar. Doğum sonrasında kalan ince lanugo tüyleri de yavaş yavaş dökülerek kaybolacaktır. Bu haftadaki bir bebek rahim içerisinde annenin göbek deliğinin yaklaşık 16-18 cm üzerine denk gelen hizaya kadar ulaşmıştır. Doğumun yaklaşması ile birlikte pelvis içerisine iyice oturan bebek, doğum kanalına girmeye başladığında ise daha da aşağıya inmeye başlar. Bu durum annede göğüsler ile karın arasındaki mesafenin artması şeklinde fark edilebilir.
38 haftalık hamilelikte bebek artık dünyaya gelmiş bir bebekle aynı boyutlarda olduğundan anne karnında önemli bir yer kaplar. Bu durum onun hareket alanını kısıtlayacağından öncekinden daha az hareket etmesine yol açabilir. Anne adayları bebeklerinin eskisi kadar hareketli olmaması nedeniyle endişeye kapılmamalıdır. Hareket sıklığı azalsa da bebeğin hareket kabiliyeti, duyuları ve uyaranlara karşı verdiği tepkiler önceki haftalara oranla çok daha gelişmiştir. Bununla birlikte kas gücü de artmış olduğundan tekme, yumruk gibi bebek hareketleri anne tarafından çok daha güçlü bir şekilde hissedilebilir. Gece saatlerine denk gelen bu gibi sert hareketler annenin uyku düzenini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hamilelerin gün içerisinde uyku saatleri yapmaları dinlenmeleri açısından faydalı olabilir. Büyüyen bebekle birlikte gittikçe ağırlaşan anne için günlük aktiviteler çok daha zor hale gelir ve günün büyük bir kısmında dinlenme ihtiyacı hissedilir. Ek olarak doğum belirtileri de her an başlayabileceğinden eşin veya bir yakının bu dönemde anneyi yalnız bırakmaması ve günlük işlerde yardımcı olmasında fayda vardır.
Eğer siz de hamileliğinizde 38. haftanın içerisindeyseniz doğum sancıları başladığında izleyeceğiniz yol için tüm planlamalarınızı yaparak doğuma hazır olduğunuzdan emin olmanızı öneririz. Doğum belirtileri hissedildiğinde önceden hazırlamış olduğunuz doğum çantası ile birlikte hekiminize başvurarak bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.