Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamileliğin 35. Haftası - 35 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Gebeliğin son dönemlerine yaklaşıldığı 35. hafta anne adaylarının karınlarındaki bebekleri ile tanışmalarına az bir süre kaldığını ifade eder. Bu haftada bebeğin temel gelişimleri tamamlanmış olsa da son birkaç gelişme için bebeğinizin biraz daha anne karnında kalmaya ihtiyacı olabilir. Bu sırada anne adaylarının doğum anı ve sonrasına hazırlanmaya başlamaları faydalı bir yaklaşım olabilir.

35. Hafta Kaç Aylık Olur?

35. hafta gebelik sürecinin 8 ay 3 haftalık zaman dilimine tekabül eder. Bu dönem gebeliğin son evresi olan üçüncü trimester (son 3 ay) içerisinde olup doğuma kalan süre ise ortalama olarak 5 haftadır.

35. Haftada Neler Olur?

35 haftalık gebelik, anne karnındaki bebeğin gelişimini neredeyse tamamladığı ancak birkaç haftalık daha hazırlığa ihtiyacının olduğu anlamına gelir. Bu sırada anne adaylarının yapabileceği en iyi şey, oluşan şikayetleri kontrol altına almak ve doğum öncesi zamana dinlenmiş olarak girmek için uyku hijyenini tekrar sağlamaktır. Anne karnındaki bebeğin büyümesi ile uterusun büyüklüğü önceki halinin neredeyse 1000 katına ulaşmış olup göğüs kafesinin hemen altına kadar uzanmış vaziyettedir. Kalan haftalar için anne adayının hafta başına yaklaşık olarak 230-250 gram kilo alması beklenir.

Gebeliğin 35. haftasında doğuma yaklaşılmış olması nedeniyle Braxton Hicks kasılmaları olarak bilinen yalancı sancıların hissedilmesi beklenir. Bu durum oldukça normaldir. Ancak bu kasılmaların sıklığında, süresinde veya yoğunluğunda bir değişiklik meydana gelmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurmanız önerilir.

Anne adayında bu dönemde nefes darlığı şikayetinin bir miktar hafiflediği tespit edilebilir. Bebeğin pelvise doğru aşağı hareketinden kaynaklanan bu durum her ne kadar nefes ile ilgili şikayetleri azaltsa da mesane üzerindeki etkisi nedeniyle idrar yapma ile ilgili şikayetlere neden olur.

Bebeğin kafasının uterusun boyun kısmı olan servikse doğru dönmüş olması nedeniyle mesane üzerindeki baskı artmıştır. Artan baskı idrar yapma ile ilgili şikayetlere neden olarak anne adaylarının normalden daha sık tuvalet ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Bu baskı bazı anne adaylarında idrar sıklığında artışa ek olarak öksürme, hapşırma ya da gülme sırasında bir miktar idrar kaçmasına neden olabilir. Bu durumun gebelik sürecinde normal kabul edildiği ve doğum sonrası dönemde kendiliğinden kaybolacağı unutulmamalıdır.

Gebeliğin ilerlemesi ile birlikte anne adaylarının vücudundaki venler (toplardamarlar) variközleşme eğiliminde olabilir. Rektum çevresindeki damarların genişlemesi ise anne adaylarında hemoroid şikayetinin oluşmasına neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bazı anne adayları genişleyen karın bölgesi nedeniyle hareket etmede ve dengesini korumada güçlük de yaşayabilir.

Uterusun serviks kısmı gebelik sürecinde kalın bir mukus tabakası ile kapanmış durumdadır. Bu mukus tabakası doğum öncesi zamanda dışarı atılır ve bu durum halk arasında nişan gelmesi olarak bilinir. Ancak nişan gelmesi her anne adayı için birazdan doğum sürecinin başlayacağı anlamına gelmez. Bazı kadınlarda nişan gelmesi doğumdan 2 hafta öncesinde de gözlenebilir.

Uyku problemleri bu dönemde sık karşılaşılan şikayetler arasındadır. Genel olarak gebeliğin bu dönemindeki kadın sol tarafına dönerek uyuması önerilir.

35. Hafta Kasık Ağrısı

Gebelik sırasında kasık ağrısı oluşması sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alır. Oluşan kasık ağrısının şiddeti ise genellikle gebeliğin ilerlemesi ile artma eğilimindedir. Ligament ağrısı ve vajinal problemler gebelik sırasında kasık ağrısı oluşmasının en sık nedenleri arasında yer alır. Kasık ağrısı genel olarak acil bir durum olarak kabul edilmese de gebelik sırasında oluşan tüm şikayetlerin hekimlere bildirilmesi önerilir.

35. Hafta Bebek Gelişimi

35. hafta anne karnındaki bebeğin organlarının birkaç hafta öncesinde oluştuğu anlamına gelse de bu dönem içerisinde de bir takım heyecan verici değişiklikler meydana gelir. Bebeğin böbrekleri şu an için gelişimini tamamen tamamlamış durumdadır ve üretilen steril idrar amniyotik sıvının içerisine karışır. Bebeğin cinsiyeti erkek ise alt karın bölgesindeki testisler, skrotum içerisine doğru inişi sürdürür.

Gebeliğin son dönemleri aynı zamanda beyin gelişiminin de hızlı şekilde meydan geldiği bir dönemdir. Genel olarak bebeğin beyin ağırlığı doğum öncesi 4-5 hafta içerisinde yaklaşık olarak 3 katına ulaştığı kabul edilir.

35. Hafta Bebek Kilosu

Bu dönemdeki bebeğin kilosu genellikle vücut ısısını koruyabilmek adına deri altında depoladığı yağ dokudan kaynaklanır. Bebeğin yağ biriken bir diğer bölgesi de omuzlarıdır. Omuzlarda yağ toplanması doğum sırasında bu bölgede yastık işlevi görür.

Gebeliğin 35. haftasında bebeğin boyutları neredeyse bir kavun büyüklüğündedir. Ağırlığı 2,4-2,5 kg arasında değişen bebeğin ortalama uzunluğu ise 45 santimetredir.

35. Hafta Bebek Hareketleri

Özellikle bebeğin emme refleksine çalıştığı bu dönemde bir yandan da hareket ederek doğum pozisyonuna doğru yer değiştirir. Genel olarak bebeğinizin hissettiğiniz hareketlerinde doğum sürecine yaklaşılması ile birlikte bir miktar azalma meydana gelebilir. Bu hareket azalması belirli bir dereceye kadar normal kabul edilir. Ancak saatte hissedilen hareket sayısının 10’un altına inmesi halinde sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimlerden destek almanız önerilir. Her ne kadar aşırı düzeyde endişe duyacak birşey olmamış olsa da hekimlerinizin hareket sayısındaki azalmayı değerlendirmesinde fayda vardır.

Hareket sayısındaki azalma dışında kanama, kokulu vajinal akıntı, üşüme ve titreme, idrar yapma sırasında ağrı oluşması, ciddi seyirli baş ağrısı, görme değişiklikleri, suyun gelmesi ya da ağrılı sancı duymanız halinde de en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmanız önerilir.

İnanması güç olsa da 35. hafta artık gebeliğin son dönemlerine yaklaşıldığını gösterir. Bu dönemde de önceki dönemlerde yaptığınız gibi sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uymanız oldukça önemlidir. Genişleyen karnınız sizi her ne kadar rahatsız ediyor olsa da aktif kalmak ve kendinizi çok yormadan yürüyüş gibi basit aktivitelerde bulunmanız önerilir. Bir yandan da hastaneye giderken yanınıza alacağınız eşyaların tam olduğundan emin olmanız önerilir. Doğum çantanızı kapının yanına kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanız doğuma bu kadar az sürenin kaldığı dönemde faydalı bir yaklaşım olabilir. Doğum süreci ile ilgili seminer ve kurslara katılmak bu durumun gerçekleştiği zamanlarda daha bilinçli hareket etmeyi kolaylaştırabilir.Evdeki diğer çocuk ve evcil hayvanlar ile ilgilenebilecek aile üyelerinin bulunması ebeveynlerin doğum sürecine daha rahat odaklanmasını sağlayabilir.

Bu uygulamalar dışında yapabileceğiniz hazırlıklar şu şekilde özetlenebilir:

  • Pişirildikten sonra buzlukta saklanacak yemekler yapılması
  • Doğum yapılacak hastaneye gidiş rotasının belirlenmesi
  • Hastaneye giderken kullanılacak aracın koltuklarının gerekli konforu sağlayacak şekilde hazırlanması
  • Doğumu gerçekleştirecek hekim ile görüşülerek anne adayı için en uygun doğum planının oluşturulması
  • Bebek odasında beşiğin hazır olması ve bebek mobilyalarının güvenlik açısından uygunluğunun değerlendirilmesi
  • Evde yer alan duman veya karbonmonoksit dedektörü gibi cihazların çalıştığından emin olunması
  • Acil servis numaralarının varsa eğer ev telefonunun bulunduğu yerde bir kağıda yazılması
  • Başta bebek bezi olmak üzere bebeğin çeşitli ihtiyaçları için gerekli olan malzemelerin çeşitli boyutlarda evde bulundurulması
  • Doğum sonrasında yapılacak kutlamanın planlanması

35. hafta bebeğin term (miadında) kabul edildiği 37. haftaya yaklaşıldığı zaman zarfıdır. Anne adayları için inanması her ne kadar zor olsa da artık doğuma çok az bir zaman kalmış olabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.