Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Hamileliğin 30. Haftası - 30 Hafta Gebelikte Gelişim ve Yaşananlar

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Hamilelikte 30. hafta geride bırakılırken geriye yalnızca hamileliğin çeyreği kalmış ve artık doğum için geri sayım başlamıştır. Anne günden güne ağırlaşırken bebek de kendini dış dünyaya hazırlamaya devam eder. Hamilelik ortalama olarak 40 hafta sürse de sezeryan doğum gerekliliği, erken doğum olasılığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak aslında doğumun sanıldığından daha yakın olabileceği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla acil durumlar için küçük bir hastane çantasının hazırlanmasını ve gebeliğin çok daha zorlayıcı olacak olan son haftalarına bu gibi işlerin bırakılmamasını öneririz. İşte 30. gebelik haftasına ilişkin merak edilenler...

30. Hafta Kaç Aylık Oluyor?

Hamileliğini haftalar üzerinden takip ederken kaç aylık hamile olduğu sorulduğunda kafası karışan birçok anne adayı vardır. Bu durum çok doğaldır, çünkü hiçbir sağlık kuruluşunda gebelik aylar üzerinden takip edilmez. Hamilelikte 30 hafta kaç aylık oluyor diye merak eden bir anne adayına 7 aylık hamile olduğunu söyleyebiliriz. Buradan da anlaşılacağı üzere gebeliğin çok büyük bir kısmı artık geride bırakılmıştır. Yedinci ayın ortalarına denk gelen bu süreçte anne karnı çok uzak bir mesafeden dahi fark edilebilecek boyutlara ulaşmış, bu nedenle anneyi de epeyce yormaya başlamıştır.

Hamileliğin 30. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin 30. haftası ile birlikte rahim, göbek deliğinin yaklaşık 10 cm üzerine kadar ulaşmıştır. Bebeğin günden güne büyümesi, boy ve kilosunun büyük ölçüde artmış olması nedeniyle pubik simfiz ile rahmin tepe noktası arasındaki mesafe 30 cm’ye ulaşmıştır. Bu nedenle anne karnı gündelik işleri zorlaştıracak, bel ve sırt ağrılarına yol açabilecek boyutlara gelmiştir. Aynı sebeple 30. hafta kasık ağrısı da hissedilebilir. Rahmin kaburga kemiğinin altında gün geçtikçe büyümesi ile birlikte anne, bebeği karnına sığmıyormuşçasına şişkinlik ve gerginlik hissedebilir. Böyle bi his normal olarak görülse de bebeğin büyümesi ile birlikte rahim de genişler ve amniyotik sıvı miktarı çoğalır. Bu nedenle sığmama hissi yalnızca annenin karın duvarındaki gerginlikten ve bebeğin mide gibi organlar üzerinde oluşturduğu baskıdan kaynaklanır. Gebelik öncesi kilosu normal olan sağlıklı bir anne adayının hamileliği süresince yaklaşık 11-14 kilo alması beklenir. Buna göre 30. hafta itibariyle anne yaklaşık olarak 8-10 kilo almış olmalıdır. Üçüncü trimesterde bulunan bu haftada hızlanan kilo artışının çok büyük bir kısmı rahim, bebek ve plasentanın büyümesinden kaynaklıdır. Kalan kısmı ise annenin doğum sonrasında emzirme ve süt üretimi için ihtiyaç duyacağı enerji deposudur.

Kilo artışının ve iştahın fazla olduğu bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo almak, yağlanmanın önlenmesi ve doğum sonrasında alınan kiloların hızlıca geri verilebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra 30. hafta mide bulantısı, hazımsızlık veya reflü gibi belirtiler bebeğin mide üzerinde oluşturduğu baskıdan kaynaklı olabilir. Az az ve sık sık beslenme planı tercih edilerek bu rahatsızlıklar hafifletilebilir. 30. hafta beslenmesi hakkında uzman görüşü almak isteyen anne adayları diyetisyenlere başvurabilir. İlerleyen haftalarda büyüyen ve ağırlaşan anne karnı ile bebek hazırlıkları yapmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bebeğin odası, hastane planlamaları, alışverişler ve doğum çantası hazırlığı gibi işlerin bu haftalarda tamamlanmasında fayda vardır. 30. hafta karın ağrısı sorununun şiddetli olması ya da 30. hafta sancı hissedilmesi durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Hamilelikte 30. Hafta Ultrason Görüntüsü

Gebeliğin 30. haftasında yapılacak bir ultrason görüntüsü, bebeğin doğum sonrasındaki görünümü hakkında önemli ipuçları verebilir. Öncelikle söylememiz gereken her bebeğin annesinin karnındaki pozisyonu ve duruş şeklinin farklı olacağıdır. Dolayısıyla bu haftada yapılan ultrason görüntülerinde elde edilen resimler, internette bulunan farklı 30. hafta resimleriyle karşılaştırılmamalıdır. Bu haftada çekilecek olan bir ultrason ile birlikte bebeğin yüz hatları görülebilir. Hatta kime benzediği hakkında yorum yapma şansı dahi bulabilirsiniz.

30 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi

30 haftalık, yani 7 aylık hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu prematüre bebek boyutlarına ulaşmıştır. Doğum sonrası döneme hazırlanan bebekte bu hafta beyin gelişimi devam eder ve beynin kendine özgü kıvrımlı yapısı ortaya çıkmaya başlar. Beyin yüzeyinde bulunan kırışıklık ve kıvrımlar bebeğin yaşla birlikte bilişsel fonksiyonlarının güçlenmesi sırasında ihtiyaç duyulacak olan genişlemeye imkan tanır. Vücut ısısının kontrolüne ilişkin mekanizmalar gelişir ve yağ depolarının da artmasıyla birlikte bebeği bu haftaya kadar sıcak tutmuş olan ince, yumuşak tüy tabakası (lanugo) kaybolma evresine geçer. Doğum zamanı geldiğinde bu tüyler tamamen kaybolmuş olacaktır. Bu hafta ile birlikte bebeğin uyku saatleri bir düzen içerisine girmeye başlar, uyku ve uyanıklık saatleri genellikle belli saatlere denk gelir. Tüm duyularla birlikte özellikle işitme duyusu güçlendiğinden dış ortamdan gelen sesler artık bebek tarafından ayırt edilebilir. Bebeğiniz anne ve babasının sesini ayırt etmeye, bazı seslerden hoşlanmaya ve bazı seslerden rahatsız olmaya başlar. 30. haftada merak edilen konulardan bir tanesi de 30. haftada doğum olur mu, 30 haftalık bebek doğsa yaşar mı gibi soruların yanıtlarıdır. Gebelikte 37. haftadan önce gerçekleşen tüm doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftada bir erken doğumun gerçekleşmesi halinde bebeğin organlarındaki gelişim henüz tamamlanmamış olacağından bir süre tıbbi destek altında tutulması beklenir. 30. hafta bebek gelişimi göz önünde bulundurulduğunda 7 aylık bebek prematüre olarak dünyaya geldiği takdirde iyi bir küvöz desteği ile birlikte yaşama olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

30 Haftalık Bebek Boyu ve Kilosu

Anne karnındaki 30 haftalık bebeğin boyu yaklaşık 40-43 cm iken kilosu da artmış ve 1400 gram civarına ulaşmıştır. Bu veriler tamamen ortalama değerler olup her hamilelikte bebeğin boyu ve kilosu birbirinden farklı şekilde seyreder. Bu nedenle anne adayları 30 haftalık bebeklerinin boy ve kilosu konusunda farklı bebeklerle karşılaştırma yapmamalıdır. Ultrason görüntülerinde bebeğin kilo almış olduğu kolaylıkla görülebilir. Önemli olan belli sınırlar dahilinde boy ve kilo artışının söz konusu olması ile büyüme ve gelişmenin devamlılığıdır. Gebelik takibi boyunca yapılacak ultrason muayenelerinde hekim tarafından bebeğin gelişimine ilişkin bir sorun görülmediği müddetçe ebeveyn adayları yersiz endişelere kapılmamalıdır.

30 Haftalık Bebek Hareketleri

30 haftalık bir bebek, artık hareket kabiliyeti açısından kendini oldukça geliştirmiştir. Anne tarafından da kolaylıkla hissedilebilen 30 hafta bebek hareketleri bir sabah bir de akşam saatlerinde olmak üzere günde iki kez kontrol edilebilir. Anne karnındaki hareket alanı kısıtlanan bebeğin hareketleri önceki haftalara oranla çok daha kolay bir şekilde ve sık sık hissedilir. Kemik ve kasların güçlenmesi, istemli hareketlerin daha tutarlı ve dengeli olmasını sağlar. Aynı zamanda tekme, yumruk gibi kuvvet gerektiren hareketler de belirgin şekilde hissedilebilir. Annenin gece uykusu esnasında böyle hareketlerin söz konusu olması, anneyi uykusundan uyandırabilir. Bazı durumlarda ise karında ritmik seğirmeler şeklinde bebeğin hıçkırıkları hissedilebilmektedir. Bu durum doğum sonrasında başlayacak olan solunum için bebek diyaframının hazırlanmasından kaynaklıdır. Doğal bir durum olsa da bu tarz hareketleri çok sık hissetmeniz halinde hekiminize danışabilirsiniz.

Eğer siz de gebeliğinizde 30. haftanın içerisindeyseniz kontrol amaçlı ultrason muayenesinden geçmek veya aklınızdaki soruların yanıtlarını almak için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.