29 haftalık gebelik boyunca anne karnındaki bebek büyümeye ve gelişmeye devam eder. Bu büyüme ve gelişmesini vücudunun yağ ve kas dokusunu arttırarak yapar. Bir yandan da kemiklerinin gelişimi devam eder. Bu gelişmeler ile birlikte anne adayları daha önce yapmamış olsa bile tekmeleri saymaya başlamalıdır. Bebek kilo alması ve büyümesi ile rahim içerisinde yeterli hareket alanı bulamaz. Dolayısıyla bu dar alanda yaptığı dönme hareketlerinin hissedilmesi gerekir. Bebeğin hareketleri ile ilgili değişiklik hissedilmesi halinde hekimlere danışılması oldukça önemlidir.
Gebeliğin 29. haftası 7 ay 1 haftalık bir gebelik süresini ifade eder. İlk 6 aylık dönemin tamamlandığı 29. haftada anne adayı son trimestere (3 aylık döneme) geçiş yapmıştır. Bu dönem aynı zamanda gebeliğin fiziksel ve duygusal olarak en yoğun geçtiği evredir. Gebelik halinin nasıl bir şey olduğunu anne adayı tam olarak keşfetmeye başlar. Bebeğin ayak hareketleri de bu dönemde hissedilir. Bebeğin 29. hafta itibari ile daha aktif bir tavır sergilemesi nedeniyle anne adayı içeriden gelecek tekmelere karşı kendini hazırlamalıdır.
29. haftada anne adaylarının kendisini biraz daha yorgun hissetmesi ve gündelik aktiviteler sırasında ara sıra nefes darlığı yaşaması sık karşılaşılan bir durumdur. Vücudun bir yandan bebek gelişimi için çalışmaya devam etmesi nedeniyle bu tarz şikayetlerin gelişmesi gayet normaldir.
Üçüncü trimester bazı anne adaylarının hoşuna gitmeyecek şikayetleri de beraberinde getirebilir. Braxton-Hicks kasılmaları, bacak krampları, mide şikayetleri ve kasık ağrısı gibi şikayetler, üçüncü trimesterde oluşabilecek belirtilerin başında gelir. Gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan halsizlik ikinci trimesterde yükselen enerji seviyelerinin ardından bu dönemde tekrar kendisini gösterebilir. Gebelik sırasında sık görülen bir diğer durum olan ayak ve ayak bileğinde şişmedir. Ancak yapılan çeşitli araştırmalar ayak ve bacaklarda meydana gelen tek değişikliğin ödem olmadığını göstermiştir. Anne adaylarının ayakları gebelik dönemi boyunca hem genişler hem de uzar. Bu nedenle anne adayları doğum sonrasında kendilerini daha büyük numaralı ayakkabılar giymeye hazırlanmalıdır.
29. haftada karın bölgesi genişlemeye devam eder. Bazı anne adayları bu dönemden sonra ayaklarını görmesi zorlaşabilir. Bu dönemde aynı zamanda meme dokusu da gelişimini sürdürür ve memelerde büyüme şeklinde kendisini gösterir. Bu belirtiler dışında oluşabilecek 29. hafta semptomları şu şekilde özetlenebilir:
Genel olarak gebe kadınlarda ortaya çıkan tüm ağrıların hekimlerine bildirilmesi gerekir. Kasık ağrısı hamilelik dönemi içerisinde sık olarak tespit edilen şikayetler arasında yer alır ve genellikle tedavi ile kontrol altına alınabilir. Ancak kasık ağrısı ile sonuçlanabilecek diğer durumların ekarte edilmesi adına sağlık kuruluşlarına başvurularak uzman hekimlerden destek alınmalıdır.
29. haftada ortaya çıkan ve genellikle ağrısız olan bu kasılmalar Braxton Hicks kasılması olarak isimlendirilir. Bu kasılmalar gebeliğin ilk trimesterinden (ilk 3 aylık dönemden) başlayabilir. Ancak kasılmaların hissedilmesi genellikle ikinci trimesterde olur.
29. haftaya kadar olan dönemde alınan ortalama kilo miktarı 8,6-11,3 kg arasında değişkenlik gösterebilir. Bu dönem içinse önerilen günlük kalori alımı yaklaşık olarak günde 2400 kaloridir. Bu değer diğer bireyler için önerilenden 500 kalori daha yüksektir. Gebelik sırasında hormon düzeylerinde meydana gelen dalgalanmalar anne adayını kilo almaya karşı yatkın hale getirebileceği için beslenme konusunda bilinçli olunması önerilir.
Gebeliğin 29. haftasında anne adaylarının uygulaması gereken en önemli yaşam tarzı alışkanlığı dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulmasıdır. Bu beslenme alışkanlığı aynı zamanda büyüme ve gelişmesini sürdüren bebek açısından da önemlidir. Kalsiyum, bu dönem için özel bir mineraldir. İskelet sistemi başta olmak üzere anne karnındaki bebek kasları, sinirleri, kalbi ve dişlerinin gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Anne adayının yeterince kalsiyum tüketmemesi halinde ise bebek vücudu için gerekli kalsiyumu annenin kemiklerinden elde eder. Bu nedenle 29. hafta beslenme programına kalsiyumdan zengin gıdaların eklenmesi için ideal bir zamandır.
Cinsellik gebeliğin doğal bir parçasıdır. Hekimler tarafından aksi belirtilmediği sürece cinsel aktiviteler gebelik sürecinde de devam edebilir. Gebelikte meydana gelen hormonal dalgalanmalar kadınların cinsel birliktelik sırasında hissettiği duygularda değişikliğe neden olabilir. Bazı kadınlarda vücudun alt bölümlerine olan kan akışının artması nedeniyle ekstra bir duyarlılık gelişimi mevcut olabilir. Bazı kadınlarda ise hormonal dalgalanmalar cinsel isteksizlik ile sonuçlanabilir.
29. haftada bebeğin gelişen beyin yapılarına uyum sağlamak için kafa yapısının da büyüdüğü görülebilir. Geçen hafta başlayan beyin gelişimi 29. hafta içerisinde de devam edecektir. Anne karnındaki bebek bu dönemde kendi vücut ısısını kontrol edebilmeye de adapte olur. İşitme duyusu gelişen bebeğin kasları ve akciğerleri olgunlaşmaya devam eder.
Bebeğim cildi çıkan ilk tüylerin dökülmesi ile pürüzsüz bir görünüm kazanır. Kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesi başlar. Bu dönemde aynı zamanda bebeğin gözünü açıp kapayabildiği görülebilir.
29. hafta anne adayının bebeğini kucağına almasına oldukça az bir zaman kaldığı gebelik dönemidir. Anne karnındaki bebek bu dönemde olgunlaşmasını çok hızlı bir şekilde sürdürür ve fiziksel olarak da oldukça aktiftir. Anne adayı 29. hafta itibari ile oldukça çok sayıda tekme hissedebilir. Bu tekmeler bebeğin kaslarını geliştirmek için yaptığı egzersizler olmaları nedeniyle önem arz eder. Aynı zamanda günde 1-2 kez bu hareketlerin takip edilmesi içeride her şeyin iyi olduğunun anlaşılması açısından da önemlidir. Bebek hareketlerinin takibi aynı zamanda anne adayının dinlenme için zaman bulabilmesini sağlar. Bebek hareketleri sayılırken yatar pozisyonda olunması önerilir. Eğer sırt ağrıları nedeniyle yatmaktan rahatsız oluyorsanız otururken de bebek hareketi sayabilirsiniz. Bu sayımı yapmak için bebeğin dönme dahil tüm hareketlerini bir saat boyunca takip etmeniz gerekir. Saydığınız minimum hareket sayısının ise 1 saat içinde 10’a ulaşması gerekir. Bazı sayım anları bebeğin dinlemeyi tercih ettiği zaman dilimlerine denk gelebilir. Böyle durumlarda annenin ufak bir atıştırmalık sonrası yükselen kan şekeri ile birlikte tekrar hareket saymayı denemesi önerilir. Eğer iki saatlik sayım içerisinde 10’dan daha az hareket söz konusu ise her şeyin normal olduğunun görülmesi açısından hekiminizle iletişime geçmeniz önerilir.
Kafatası ve beyin gelişimi ile birlikte bebeğin bu yapıları diğer vücut yapılarına göre daha ağır olur. 29 haftalık bebekler genellikle başın yer çekiminin de etkisiyle aşağıya doğru hareketi sonrasında kafasını rahim boynu olarak bilinen servikse doğru çevirir. Bazı bebeklerde bu uygun doğum pozisyonu yerine makat prezentasyon tespit edilebilir. Bu anne adayları bebeğin pozisyonu açısından takip altına alınarak doğumun gerçekleşeceği döneme kadar pozisyonun tekrar baş prezentasyonuna dönmesi beklenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.